logo3

ГОРАН КИКОВИЋ ''НАРОДНИ САБОРИ ''

СЈЕЋАЊЕ НА НАРОДНЕ САБОРЕ

Сабори од давнина код Срба имају посебан доживљај јер су познати црквено-народни сабори још у вријеме Немањића. А та традиција се наставила и до данашњих дана. Институција сабора постоји у СПЦ и данас, а сваки већи скуп код Срба значи сабор, отуда и институција сабора у Васојевићима и Шекулару, јер се сабори одржавају у вријеме празника и светковина, кад народ слави неког светитеља или неки државни или национални празник.

Књигу   ''Народни сабори''  надахнуто је написао Миодраг  Барјактаровић Баго. Писац ове књиге је отргао од заборава многе народне саборе  на којима је и сам учествовао, зато имамо кроз ову књигу бројне успомене на минуло вријеме на нашем ширем простору. На саборе је народ долазио да се дружи, упозна, склопи ново познанство, љубав и пријатељство.

Своје сјећање на саборе на Мокрој, Равној ливади, Чакору, Омори (...) дао нам је Момир Момо Томовић из Шекулара који сада живи у Беранама. Он каже да је то било дивно и лијепо и да је штета по данашње младе генерације што таквих манифестација нема, јер се на саборима народ упознавао,  дружио, склапао  нова  познанства, љубав и пријатељство. Он подсјећа да су људи поријеклом из ових крајева долазили из Београда да би отишли на саборе на Мокрој, Равној ливади, Чакору, Омори (...) јер то су били дани за памћење. ''Сјећам се кад би запјевали момци из сусједних села и Шекулара било их је милина слушати, а свако село је имало свој мелос различит од другога у чему је била чар и љепота праве народне пјесме које на жалост има све мање. Саборовања су данас нестала, нема више оне слоге и љубави која је некад владала међу народом'', присјећа се са сјетом Момо. Он истиче да је специјалитет  тих сабора био ''јардум'' и ''качамак'' кукурузни, којег су спремале планинке на катунима Мокре, Равне ливаде, Чакора, Оморе, Капа Калударских... ''Катуни су тих дана (Петровдан и 13-и јул) били препуни гостију из свих крајева. Сваки се становник ових крајева и шире радовао Петровдану и 13-ом јулу и одласку на планине које су у то доба биле препуне стоке. Рад на ливадама је почињао наредног 14. јула'', каже на крају 66-тогодишњи Момо уз поруку младим генерацијама да се љепше и здравије друже.

                                                                       Прилог припремио: Горан Киковић