logo3

ПЛАНА БИСЕР ЦМИЉЕВИЦЕ

Љепоте беранског краја

ПЛАНА - БИСЕР ЦМИЉЕВИЦЕ

Плана својим шумама и врховима зими под снијегом изгледа чиста, бијела и пуна сурове љепоте, а љети задивљује цвијетним ливадама, свјежим и јаким изворима који је натапају, те расте бујна трава, по дну букве, а врховима јеле, смрче, кривуљ и клечица, те крај изгледа дивље романтичан. Омотачи брда и страна су свуда у зеленилу, због чега област обилује пашњацима и ливадама, чијом се љепотом издвајају: Скривена, Зафана, Осмајлића до, Коначина, Рти и Тодоровића лаз. Сури медвјед, вук, срна или дивљи зец, карактеристична су дивљач на овим просторима.

Зима је привлачна само тамо гдје је саставни дио природе. Зима свој најљепши облик добија тамо гдје први снијег падне већ у новембру и задржи се некада и до првих дана маја. Прелијепи снијежни покривач, кристално чист планински ваздух и атмосфера добродошлице су оно што ће учинити боравак на Плани незаборавним. Ова планина, са изузетним скијашким капацитетима (хотел "Локве, од недавно у власништву браће Губеринић из Будимље), нешто је више од земаљског раја. Ко једном дође на Плану њена га љепота опчини за читав живот, па јој се често враћа, како зими тако и љети, док је прољеће и јесен сувишно и помињати.

Наиме, Плана се простире на крајњем сјеверозападном дијелу великог туристичког комплекса: Цмиљевица, Бјеласица, Хајла, Русолија, на преко 2.000 хектара. Ибарска магистрала, аеродром Беране (додуше дуже вријеме ван функције), будући аутопут Бар-Бољаре-Београд, на истој су дестинацији од Плане и дају сасвим добру развојну основу. Овај туристички потенцијал су уствари планине Цмиљевица (1.963 метра надморске висине), Рожајски врх (1.818 м), те планина Дивљак (1.728 м) све до Калударске ријеке, која је у природној планинско-туристичкој вези. Плана (1.636 м), Мушино брдо (1.675 м), Кожуровац (1.688 м), Грчки до (1.186 м) су широј јавности мање познате локације.

Са врха Плане пружа се просто невјероватан поглед на Проклетије, Комове, Бјеласицу, долину Лима, Тифранску клисуру, Остро, Јејевицу, Растовац. манастир Ђурђеве ступове, град Беране.

Пише: МИЛУТИН ОСМАЈЛИЋ