logo3

ГОРАН КИКОВИЋ ''КАКО ЈЕ НАСТАЛО  И КОЛИКО ЈЕ СТАРО БЕРАНЕ?''

КАКО ЈЕ НАСТАЛО  И КОЛИКО ЈЕ СТАРО БЕРАНЕ?

 

Крајем новембра 2012. локална управа у Беранама  обиљежила је''150 година постојања Берана и 100 година Берана у Црној Гори''. Међутим, на симпозијуму одржаном у част тога јубилеја у организацији општине Беране, истраживачи турских докумената у Призрену  изнијели су податак да се Беране помиње  у једном од турских пописа из 1580. и ако су турци први попис вршили 1485. у којем се помиње нахија комска која је припадала кази Бихор. Зато треба подсјетити да  су Васојевићи  до 1455. године били у саставу Србије, а након окупације овог подручја 1455. и рушења два града Будимље и Бихора очигледно да њихов континуитет наставља насеље Беране. Назив Беране добило је по топонимима средњовјековног назива околних села – Берансело, Беранкрш и Беранске стране, који се већ помињу у средњовјековним писаним изворима, као што је Шудиковски поменик. У поменику се помиње и насеље Беран, што све говори да је Беране, српско насеље још из периода средњовјековне Србије.

      Турци су ове крајеве опустошили у неколико наврата а најсуровије је било у доба велике сеобе Срба 1738. када је спаљена долина Лима сва насеља, све цркве и манастири а на овом подручју остаје пустош. Беране се обнавља послије тих погрома након Рудешке битке 1862. када су турци подигли касарну од порушеног манастира Ђурђеви    Ступови. Ово је било први пут у историји ових крајева да турци на овом подручју граде утврђења. Тек је изградњом кућа, занатлијских радњи  и других објеката, Беране полако постало административно-управни и економски центар Доњих Васојевића. Дана 16. октобра 1912-те ово подручје Старе Србије и Беране су ослобођене од турског ропства послије 457. година  и припојене  Црној Гори. Беране су тада ослободиле добровољачке-устаничке снаге којима је командовао бригадир Авро Цемовић и Црногорска војска под командом сердара Јанка Вукотића. Догађај ослобођења Берана од турског ропства једино је обиљежило Удружење ратних добровољаца 1912-1918.,њихових потомака и поштовалаца из Берана, док локалне и државне власти нису прославиле овако важан датум који треба да буде дан општине Беране.

Први објекат сазидан у Беранама послије Рудешке битке била је турска касарна. изграђена је 1862.од камења манастира Ђурђеви ступови.Шта је то славила локална власт?                                                                                               

  У периоду између два свјетска рата од 1918. до 1941.Беране је доживјело препород, изградили су се бројни хотели, занатске радње, подигле су се зграде Општине, Гимназије, Дома трезвености као и други објекти и насеље тако од турске касабе прераста у варош. Беране се интензивно развија у градско насеље и током периода Краљевине Југославије,а нарочито послије Другог свјетског рата, добијајући атрибуте града. Највећа заслуга је за то припада сигурно индустријализацији, која свој врхунац доживљава 70-тих година 20-тог вијека.

                                                                                                                                

                                                                                                                           

                                                                      Прилог припремио Горан Киковић