logo3

Пише: проф. др Марко Кнежевић ''ЗАШТО СУ БОМБАРДОВАЛИ МУРИНО?''

Зашто су бомбардавали Мурино?

Зашто су бомбардавали Мурино? Зашто је бачено 17 бомби, јер у Мурину није било никаквих војних објеката, Влада Црне Горе умјесто војне прогласила је радну обавезу. 

Пише: проф. др Марко Кнежевић

При обиљежавању годишњица НАТО злочина у агресији на СРЈ 1999. често се поставља питање које је већ прерасло у синтагму: ,,Зашто“? То питање је уписано на споменобиљежју жртвама НАТО бомбардовања зграде РТС-а у Београду, па је и ове године поновљено на помену поводом 19 година од тог злочина, када је страдало 16 радника те медијске куће.
Породице муринских НАТО жртава и даље траже одговор на питање: зашто је бомбардовано Мурино 30. априла 1999. и у ноћи између 10. и 11. маја исте године када је на муринском мосту на комаде разнесено троје ђеце Мирослав, Јулија и Оливера и убијено троје мјештана Манојло, Вукић и Милка. Зашто? Зашто је бачено 17 бомби, јер у Мурину није било никаквих војних објеката, Влада Црне Горе умјесто војне прогласила је радну обавезу, Служба обавјештавања, узбуњивања и јављања, као и цивилна заштита, ако су постојале, нијесу функционсале и нико није упозоравао на ваздушну опасност. Шта је онда мотивисало ,,Милосрдног анђела“ да прогласи Мурино легитимном метом, а разарање Мурина и погибију цивила назове,,колатералном штетом“?
У Србији ни зли духови нијесу могли помислити да ће НАТО мете бити: болнице, мостови, рафинерије нафте, градови, затвори, избјегличке колоне, путнички воз у Грделичкој клисури, аутобус с путницима код Подујева, ђечји вртићи и многи други цивилни објекти. Зашто? Какву је опасност за НАТО авионе представљала мала Милица Ракић док је сједела на ноши, или какву су опасност представљали покојници у гробовима, јер су и гробља разарана НАТО бомбама?! Посебно питање „Зашто?“ односи се на употребу забрањеног оружја - пројектила са осиромашеним уранијумом и касетних бомби, што је оставило трајне последице и зашто су бомбардоване рафинерије нафте да би се изазвала еколошка катастрофа?! Бачено је 10-15 тона пројектила са осиромашеним уранијумом, чије је вријеме распадања 15 милијарди година.
На крају, свако наведено зашто има и своје зато. То ,,зато‘‘ може се наћи у алармантном извјештају о последицама НАТО агресије на СРЈ 1999. који је предат Организацији уједињених нација, а који је сакривен, али су његови ђелови процурели у јавност. У њему се, поред осталог, наводи да је НАТО агресијом на СРЈ плански затровао Србију у циљу трајног уништења народа. То уништење није завршено 1999. године већ се и даље наставља све већом смртношћу становништва од малигних болести проузрокованих радиолошком контаминацијоми и еколошким последицама. Смртност од малигних оболења поприма епидемиолошке размјере. О томе свједочи алармантан податак да је само у току 2013. године у Србији евидентирано 37.500 новообољелих од карцинома. Све у свему, то је геноцид.