logo3

МИЛАН РУЖИЋ ''ЦРНОГОРСКИ ЈЕЗИК НЕ ПРИЗНАЈУ НИ ЦРНОГОРЦИ''

Црногорски језик не признају ни Црногорци

ПИШЕ: Милан Ружић

Црногорски језик је прихваћен у Конгресној библиотеци Вашингтона као званичан језик, али не верујем да је признат у некој библиотеци у Црној Гори! Плашим се да ни рођени Црногорци не знају да читају овај „нови“ језик. Они који га буду учили у школама, мораће из корена да мењају језик којим су до сада говорили. Шта ће тек старији људи? Кад да науче оба слова?

Монтенегринима је успело оно што није никоме у историји – да цео језик сместе у два слова. Стаде у њих цео универзум. Просто је невероватно што се нико није сетио тога раније.

Сад следи мука – описменити онолики народ и превести сва дела и недела на нови језик. Превођењем на нови језик, преводе се људи из Црне Горе жедни преко воде, док њихов језик и писмо имају признање, не преко мора, него чак преко океана.

Не знам само како се осећате с обзиром на то да је ваш језик признао само онај народ који вас је бомбардовао?

Сад ваш језик званично има статус Косова и верујем да ће ускоро кренути борба да га призна што више држава, док лингвисте нећете ни питати за мишљење. Зашто питати те идиоте који се раније нису сетили да направе идеалан језик? Креирање овог савршеног језика понижење је толиких генерација лингвиста и оспоравање њиховог талента, али тако им и треба. Неко ће рећи како црногорски има 32 слова, али то је исто као кад албански политичари тврде да су њихови Ниш и Прешево.

Какав есперанто, каква Морзеова азбука, какав знаковни језик, енглески, руски и шпански… Ово је светски језик. Црногорски се учи за два минута – минут по слову. Не знам како ћете сад писати „НАТО“ пошто се он састоји од дупло више слова, али савршеном језику то не може бити препрека, као што верујем и да неће. Више нисте чак ни ијекавци, већ с́екавци и з́екавци, што нико никада није био, а то је већ одлика сасвим новог језика.

Двословни језик је као и двослојни тоалет папир, нешто чиме се брише све оно што сматрамо изметом, у овом случају историја, црква, нација, веза са коренима, да не кажем са Србијом. И све ће то однети вода када се тај измет низ исту пусти, али ће се све опет излити у море. Ако се то догоди, нећете се моћи тамо окупати, а да се не упрљате и усмрдите изливеним, што само значи да ће се ови хушкачи и језикотворитељи вратити себи кад-тад.

Доћи ће и дан када ће црногорски језик признавати сви осим Црногораца.

Како сад тај језик називати матерњим када га црногорске мајке не говоре?

Спаде Црна Гора на два слова

из штампаног издања магазина „Српске новине“