logo3

ДР МОМЧИЛО ВУКСАНОВИЋ ''СРБИ У ЦРНОЈ ГОРИ''

СРБИ У ЦРНОЈ ГОРИ 

Пише: др Момчило Вуксановић

Положај српског народа у Црној Гори постаје неподношљив и сваког дана све тежи, без наде да се у будућем времену на том плану нешто квалитетније промијени. Непотребно је набрајати класичне примјере дискриминације којима су Срби у Црној Гори изложени, јер су исти уочљиви у свим сферама друштвеног живота. За српску дјецу и млађу генерацију Срба у овим условима не постоји перспектива у Црној Гори. Разлог за то је државни пројекат асимилације Срба у националне Црногорце, највјероватније до постизања натполовичне већине у укупном броју становништва, па и након тога. Уочљиво је да су сви грађани, који се јавно национално изјашњавају као Срби, стављени ван закона и незванично проглашени непријатељима Црне Горе. Неки су већ осуђени, некима се суди, неки су у истрази, док су остали под присмотром и контролом.

Посебно забрињава чињеница што није само однос актуелне власти у Црној Гори према Србима дискриминаторски. Исте ставове према српском питању имају и представници западне дипломатије, НАТО савеза и, наравно, такозване грађанске опозиције. Из њиховог односа јасно се види игнорисање српског народа и њихових легитимних потреба. Представници српског народа, како у националним организацијама, тако и политичким структурама у потпуности су изопштени из свих сфера одлучивања и договора. Стога су дубоко понижавајући за српски народ учестали позиви српских политичких представника за сарадњу, нарочито антисрпској опозицији и дипломатским посленицима оних држава које јавно, јасно и чврсто држе на власти однарођени актулени режим.

Веома је познато да је црногорска опозиција увијек била непресушан извор резервног потенцијала режима и да по питању статуса и положаја Срба није боља од црногорске власти. Стога, ни у идеалним условима политичких промјена српски народ не чека ништа боље од трулих компромиса и зачеља колоне.

Послије свих наших посртања у којима је антисрпска опозиција по правилу и по угледу на власт имала нечасну улогу у односу на демократске процесе и потребе српског народа, неопходно је да измучени и осиромашени српски народа изађе из свих могућих споразума и комуникација са наводно опозиционим партијама и окрене се себи.

Српски народ у времену када му нико није од помоћи мора искључиво да мисли о себи и свом опстанку. Важно је препустити актуелној власти и крњој опозиција да демократизују Црну Гору. Они су свакако у тај процес кренули без нас. Срби на њиховом путу не треба да их ометају, већ да се баве искључиво очувањем сопственог идентитета. Од заједничке снаге српских организација и политичких странака које гласа српски народ треба да зависи положај Срба у Црној Гори.

Неопходно је да се сви Срби који желе да чувају традиционалне вриједности Црне Горе, свој вјерски, културни, језички и национални идентитет саберу у јединствену српску снагу и буду у служби свога народа. Црногорској грађанској опозицији српски народ ништа није дужан, јер је баш од њих много пута изневјерен. Немилосрдно и по правилу била је увијек против демократских и легитимних права Срба. Власт у Црној Гори, нажалост, задуго неће бити српска, али треба урадити све да у будућем времену зависи и од српског народа.

На предсједничким изборима Срби обавезно треба да имају свог кандидата, као и јединствен наступ на свим другим локалним и парламентарним изборима, како би се потврдила постојаност Срба и одлучност да се бране легитимна права која су српском народу у овом тренутку на све могуће начине ускраћена.

из штампаног издања магазина „Српске новине“