logo3

Доц. др Дејан Антић ''АУТО-ПУТ ПРИШТИНА – СКОПЉЕ''

 

Доц. др Дејан Антић

АУТО-ПУТ ПРИШТИНА – СКОПЉЕ

Пре неки дан отворише Албанци ауто-пут Приштина–Скопље, на траси којом је ђенерал Божа Јанковић 1912. године изгонио Турке. И важно му име наденуше, „Арбен Џафери”. За неупућене, реч је о албанском борцу „за људска права” због чије се хуманитарне реторике 2001. године у Македонији пуцало на све стране (по старом добром хуманитарном обичају).

У славу и част Џаферијевог асфалта свечаном отварању ауто-пута присуствовали су упарађени империјални комесари, блискоисточни чауши и скоро комплетно одељење некадашње ОВК хирургије. Свечарску атмосферу додатно је подстицало излагање Рамуша Харадинаја. Рече он том приликом да Скопље никада није било ближе новој Приштини него данас. Па оно, што јес’, јес’ – истину збори. Скопље тренутно једним делом и подсећа на Бејрут, а не на престоницу неке европске државе.

У стваралачком заносу, окупљена свита је поздрављала неимарске успехе, а нарочито Харадинајев говор коме су сви здушно аплаудирали. Албанци, Амери, Европејци, Турци и међу њима две људске и моралне громаде, премијер Северне Македоније Зоран Заев и премијер Црне Горе Душко Марковић.

Први је аплаудирао јер ће чвршће везе Приштине и Скопља погодовати произвођачима македонске леблебије и бостана. Неће више бити труцкања лубеница на путу до арбанашких пијаци. Мазан асфалт, добар…. А госн Марковић (стари идентитетски конвертит који је претрчао од југословенске комуњаре до црногорског сепаратисте) је тапшао јер ће ваљда сада држава Монтенегро моћи организовано да дистрибуира квалитетан дуван по срцу Балкана, модерном и савременом „ауто-цестом”.

Све у свему, једна идилична слика братства-јединства која најављује провалу облака и брже него што смо очекивали.

Штета само што ће Душко и Зоки, кад удари пљусак албанског неимарства спонзорисаног америчко-турским капиталом, остати без сопствених држава. Њихов ће се народ тада можда и сетити ђенерала Јанковића, али ће бити прекасно.

За разлику од хришћанског живља Македоније и Црне Горе, Заев и Марковић ће, у наступајућим балканским непогодама, како то бива са политичким пајацима, остати непокисли. А и како би другачије када су пресецали врпце на великоалбанским друмовима?!

Презрени од свог рода, вероватно ће из неке од западноевропских метропола посматрати своје сународнике како се гуше у албанској демократији и људским правима. А можда и сниме неку рекламу за пицу попут Горбачова (Pizza Hut Gorbachev). Никад се не зна…