logo3

ДАРКО ЈОВОВИЋ,НОВИНАР И КЊИЖЕВНИК ''ПОНИЖАВАЊЕ ВАСОЈЕВИЋА''

ПОНИЖАВАЊЕ ВАСОЈЕВИЋА

Пише: Дарко Јововић, књижевник и новинар из Андријевице

Да се представници режима у Црној Гори, кад год им то затреба за промоцију визионарских наума, радо присјете славних историјских догађаја и личности, указује и чињеница да су одлучили да будућој касарни у Андријевици, која ће се градити по НАТО стандардима, дају име чувеног васојевићког војводе Миљана Вукова Вешовића. Ту стратешки важну вијест за читави Балкан, у свом надахнутом говору, саопшти нико други до министар војни Предраг Бошковић, ког Васојевићи, послије овог чина, од милоште, прозваше Соко Златоусти. Изусти то овај умни економиста и незамјењиви спортски радник, који је промијенио више министарских фотеља, и то у моменту кад је у Приштини, уз присуство оних који су наредили бомбардовање Србије и Црне Горе, одржаван церемонијал поводом 20 година од уласака НАТО снага на територију Косова. Тако је на њему својствен, узвишен начин покушао да доведе у исту раван славног војсковођу војводу Миљана Вукова са свјетским генералима, попут Веслија Кларка, који је командовао НАТО операцијом за вријеме последњег косовског рата. Бошковић, окружен самозваним спаситељима васојевићких историјских и духовних вриједности, поносно исприча да ће будућа касарна у Андријевици, на око пет хектара површине, под именом војводе Миљана Вукова, ухљебити 120 војника, који ће, пружајући помоћ локалном становништву, храбро стајати на бранику Црне Горе, која је, како рече, значајни фактор у НАТО савезу.

И да није историјске истине и бројних записа који говоре о славној прошлости Васојевића, све би ово могло да се прихвати као добронамјеран потез црногорских званичника да од заборава сачувају знамените претке. Међутим, кад се човјек суочи са житијем великог војводе и његовом историјском и војном улогом у ослободилачким ратовима, које је водио против турских завојевача, онда се јасно долази до закључка да су црногорски властодршци, потпомогнути залуталим истомишљеницима испод Комова, овим чином, подвргли Васојевиће новом понижењу. Тим прије, кад се зна да је Миљан Вуков, са својом војском, ослобађао Васојевиће и Црну Гору од окупатора, док је НАТО, бомбардујући цивилне циљеве на светим српским земљама, убијао недужни народ. И док су у војсци војводе Миљана Вукова, прије 150 година, били све сами родољуби и патриоте, који су се, без икакве надокнаде, борили за крст часни и слободу златну, дотле су НАТО плаћеници, прије двије деценије, сијали смрт по нашим пољима славним и, између осталог, прогонили Васојевиће из Метохије, чију земљу данас крчме њихови освједочени непријатељи. А колико је војвода Миљан Вуков био уважени Васојевић међу Србима говори и податак да га је краљ Петар Карађорђевић, приликом своје женидбе, изабрао за старог свата, између свих црногорских војвода. С друге стране, нико у српском народу није толико омражен колико они уз чију се помоћ данас подиже касарна у Андријевици, највјероватније као увертира за инсталирање НАТО база на беранском аеродрому.

И не би све ово било толико болно да су Васојевићи пружили отпор онима који су наумили да им ударе на част и на образ и да, за око 17 милиона еура, изграде касарну у Андријевици и на њој, латиничним словима, испишу име Миљана Вукова. Нажалост, Васојевићи ћуте, док министар војни, са својом свитом, ликује, узвикујући да ће Андријевица изградњом НАТО касарне, с војводиним именом, доживјети свеукупни препород. Питам се осјећају ли Васојевићи стид због свега што им сервира актуелни режим у Црној Гори? Сигурно да би требало да буду постиђени, ако ни због чега другог онда бар због ријечи које је изговорио кучки војвода Марко Миљанов одговарајући на питање краља Милана: „Који је најбољи црногорски војвода“? Марко Миљанов је тада одговорио краљу: „Војвода Миљан Вуков, зато, величанство, што се с Васојевићима ослободио од Турака само сам и од Шабанагића нахије створио најљепшу српску башчу”.

За разлику од Миљана Вукова ововремени Васојевићи, надахнути шармом Сокола Златоустог, стрекнуше од обичне бритве црногорског господара, бритве која им душе сијече и дроби славне странице српске и црногорске историје.

Фотографија корисника Горан Ивана Киковић