logo3

ГОРАН КИКОВИЋ: ''Ој Косово грдно судилиште, насред тебе содом запушио''!

ГОРАН КИКОВИЋ: ''Ој Косово грдно судилиште, насред тебе содом запушио''!

 

Фотографија корисника Горан Ивана Киковић

Горан Киковић, историчар, потпредсједник СО Беране, предсједник Српске народне одбране Васојевића и Лимске долине о иницијативи СНС Црне Горе за расписивање референдума о повлачењу признања лажне државе Косово од стране Црне Горе каже:

Морамо се увијек и на сваком мјесту борити за наше Косово и Метохију и говорити о значају те свете српске земље на које нас подсјећају ријечи које записа владика Раде Томов Петровић у ''Горском вијенцу'': ''Ој Косово грдно судилиште, насред тебе содом запушио''! А књаз и краљ Никола Петровић каже у својој знаменитој пјесми стиховима ''Онамо, намо да виђу Призрен, та то је моје дома ћу доћ, старина мила тамо ме зове, ту једном морам оружан поћ...'' тиме је изразио своју жељу да ослободи свету српску земљу.

Васојевићи су као усијана вулканска лава јурнули из своје колијевке, не освајајући туђу већ ширећи своју територију, сударајући се са најљућим турским и арбанашким злицама, ишли у сусрет старој Србији, Метохији и Косову. То њихово косовско опредјељење сликовито је нагласио Марко Миљанов када је себе и остале црногорске војводе назвао обичним, а Миљана Вукова ''косовским војводом''. То њихово косовско опредјељење, хрљење у сусрет исконским српским земљама, уз гусларске пјесме и сан преточило се у стварност и 1912. године је ослобођена Метохија, а свијећу слободе у Дечанима је запалио ђенерал Радомир Вешовић.

И ми ,Васојевићи и данас смо недвосмислено на страни Србије и јасно и гласно свима кажемо да је Косово света српска земља, да је Косово дио Србије. Да је Косово и Метохија наш темељ, наша духовност, наше грдно судилиште... Како су се Јевреји поздрављали кад су протјерани из Израела ''догодине у Јерусалиму'', и ми Срби треба да се поздрављамо ''догодине у Призрену'', јер без Косова и Метохије нема ни нас Срба у Црној Гори, јер је Црна Гора збјег косовски, како пишу сви историчари прије и до Шерба Растодера. Зато пуна подршка идеји Српског Националног Савјета Црне Горе од нас из Васојевића.-закључио је историчар Киковић.