logo3

        ГОРАН КИКОВИЋ, ГЛАВНИ И ОДГОВОРНИ УРЕДНИК ''ГЛАС ХОЛМИЈЕ'' -ШТА ЈЕ ТО ХОЛМИЈА И КО ЈЕ БИО  КНЕЗ НИКОЛА ВАСОЈЕВИЋ?

          Горан Киковић

 

         ШТА ЈЕ ТО ХОЛМИЈА И КО ЈЕ БИО  КНЕЗ НИКОЛА ВАСОЈЕВИЋ?

 

           Историјско-културно друштво ''Никола Васојевић'' из Берана оснивањем и издавањем  овог часописа жели да сазна и историјску истину о дјеловању кнеза Холмије Николе Васојевића. Промовишући наш часопис у Србији и Црној Гори читаоци су нам постављали најчешће два питања: Шта је то Холмија? и ко је био Никола Васојевић? Одговоре на ова питања дају нам  Миодраг Мишко Милошевић, предсједник Управног одбора издавачке куће ''Холмија'' и Радомир П.Губеринић, публициста и хроничар Васојевића, аутор књиге ''Кнез Никола  Васојевић''.

   Милошевић  каже: ''Одмах на почетку да разријешимо питање ријечи ''Холмија'' и избјегнемо свако мистификовање. Холм је стара словенска ријеч која је означавала брдо, планину, па су од ње настали и називи Хум, и Ком, и даље Хумци, Захумље, Хумска епархија, Комови итд. Они који су учили српски језик учили су и о претварању гласа ''Л'' у глас ''О''. Тако је, између осталог, од ријечи котал настала ријеч котао. Једино се будал није претворио ни у шта друго-једном будал вазда будала.Што се тиче стварања државе Холмије то су прије 170  година ријешили Његош и конзул Никола Васојевић, на врло ''демократски начин''. Нашег Николу прегласали су перјаници Торомани убједљивом већином. Ако ме сјећање добро служи било је 3:1 за њих и то је све што ја имам о овоме да кажем.''

 Губеринић, о Николи пише:''Црногорски исељеник у Русију, високи руски официр и војни аташе у Цариграду, члан међународне комисије за разграничење Књажевине Србије са Турском, главни инжињер Књажевине Србије и први пројектант магистралнога пута Београд Бар, турски генерал квартермајстер, енглески конзул, оснивач прве српске школе у Турској, иницијатор Васојевичко– пољске тајне војне конвенције, путописац и пјесник, родословник и картограф, Европљанин са четири држављанства и тринаест европских језика, оснивач регуларне Књажевине Холмије (Васојевића) чији је био кнез – то је била личност кнеза Николе Васојевића, у Васојевићима званог и ''Никола Консула'', који је у првој половини 19. вијека својом политичком активношћу потресао европску јавност''.

              Колико је снажан утисак кнез Васојевић учинио на Његоша говори и то што му је за успомену поклонио вјечити Орфелинов календар, и на истом спјевао му похвалну пјесму, која гласи: ''Ратољупче старих доба, За удраго српско име, Окади нам наших гробах из пушака што задиме, На Турчина хитро скочи, Нек се турска крв пролива, Жертва ми је та милија, Него уља из кандила, И измирна и кадила.  Владика црногорски кнезу Васојевићу''.Поштовани читаоци ако нисте сазнали до сада сада знате, Шта је то Холмија и ко је био кнез Никола Васојевић?