logo3

ХАЈДУКОВИЋ: МИ СМО НАЈАКТИВНИЈЕ УДРУЖЕЊЕ ДОБРОВОЉАЦА У ВОЈВОДИНИ

ХАЈДУКОВИЋ: МИ СМО НАЈАКТИВНИЈЕ УДРУЖЕЊЕ У ВОЈВОДИНИ И ПОБРАТИМИ СМО СА БЕРАНСКИМ УДРУЖЕЊЕМ ТАКОЂЕ НАЈАКТИВНИЈИМ УДРУЖЕЊЕМ У ЦРНОЈ ГОРИ

Удружење ратних добровољаца 1912-1918. њихових потомака и поштовалаца Војвода Степа-Општина Нова Црња

-О раду Удружења ратних добровољаца 1912-1918. њихових потомака и поштовалаца Војвода Степа разговарали смо са секретаром Ђорђем Хајдуковићем.

-Он нам је казао да је Удружење ратних добровољаца 1912-1918. њихових потомака и поштовалаца Војвода Степа са активним радом почиње крајем 2005. и почетком 2006. године када су се окупили млади и образовани људи, потомци и поштоваоци, истих оних добровољаца који су пре скоро 100 година населили простор на коме су формирали село славног имена-Војвода Степа.

Удружење је од самог старта имало јасан циљ а то је неговање историје, традиције, обичаја, језика, фолклора становништва насељеног на овом простору. Већ прве године тј. 2006. удружење је започело нешто што и данас траје.Кроз најразличитије културне програме баштини се наша славна прошлост, негује се традиција на темељима рационалних тумачења историјских догађаја а све у циљу неговања идентитета на принципима националних и европских вредности.-каже Хајдуковић.

-У марту 2006. године одржана је централна прослава обележавања 150 година од рођења војводе Степе Степановића. Свечана академија уз богат културно-уметнички програм са великим бројем гостију дала је подстрек за даљи рад и напредовање удружења. Постала је пракса да се врло често органзују књижевне вечери, предавања са темама из историје, изложбе, концерти да би резултат рада те године било и свечано откривање спомен чесме у центру насеља поводом обележавања 150 година од рођења војводе Степе Степановића. Све што се дешавало током године била је иницијална каписла да се осмисли вишедневна манифестација у част славног војводе. Од 2007. године па до данас средином марта месеца траје вишедневна манифестација „Дани Војвода Степе“.Кроз различите програме као што су:изложбе, концерти, концерти КУД-ова, позоришне представе, моно драме, научни скупови, промоције књига, часописа негује се традиција, патриотске вредности, јача се идентитет локалне заједнице. Сваке године у склопу манифестације централно место било је резервисано је за „завичајно вече“ које је сваке године посвећено једној етничкој групи која је населила насеље Војвода Степа. 
Кроз програм у току завичајне вечери, кроз географске појмове, имена, речи и изразе, музику, песму, игру и специјалитете кухиње до сада су се предтавили Банат, Босна, Херцеговина, Лика, Далмација, Кордун, Банија и Црне Гора. Списак учесника за ових девет година одржавања манифестације „Дани Војвода Степе“ је дуг и импозантан.Од историчара као што су:Ранко Кончар, Миле Бјелајац, Мира Радојевић, Синиша Мишић,Ђорђе Ђурић, књижевника:Светлана Велмар Јанковић,Александар Гаталица, Урош Петровић, Јован Зивлак, Давид Кецман, Стојан Бербер,Радован Влаховић,Вања Булић, Славиша Павловић глумци:Михајло Јанкетић, Љиљана Благојевић,Гојко Шантић, Лепомир Ивковић, Тома Курузовић, Бошко Пулетић, Маринко Маџгаљ, Предраг Ејдус, Горица Поповић, Горан Султановић, Слободан Бода Нинковић,Радослав Миленковић, Марко Живић, Иван Томић, Даниел Сич. фолклорни ансамбл „Вила“ Нови Сад, КУД „Бранко Радичевић„ Стара Пазова, КУД „Свети Никола из Дињаша(Румунија),КУД „Војвода Степа“ Војвода Степа, КУД „Ђура Јакшић Српска Црња, КУД“Извор“ Наково,Плесни клуб „Идеал“ Српска Црњња, аматерско позориште из Старе Пазове,аматерско позориште из Сивца, представници Срба из Румуније и Мађарске:Славомир Гвозденовић, Боро и Катица Рус,Драгомир Дујмов, представници братског Удружења из Берана из Црне Горе и многи други. Удружење обележава и значајне историјске датуме везане за први свески рат, организује обилазак историјских споменика, одлазак на манифестације које за циљ имају неговање традиције и одржава везе са сличним организацијама и удружењима у земљи и окружењу. Удружење је 15. и 16. априла 2011. године било организатор и домаћин обележавања 95. година од формирања Прве српске добровољачке дивизије. Покровитељ ове манифестације је била Влада АП Војводине. Удружење данас броји шездесетак чланова, одлично је организовано, са свом потребном инфраструктуром о опремљеношћу за квалитетан рад и функционисање. Манифестација „Дани Војвода Степе“ представља својеврсну личну карту удружења.-закључио је Хајдуковић.

Фотографија корисника Горан Ивана Киковић

Фотографија корисника Горан Ивана Киковић