logo3

''РУСИЈА ЈЕ ИСКРЕНИ ПРИЈАТЕЉ ЦРНЕ ГОРЕ''

Разговор Горана Киковића, главног и одговорног уредника ''Гласа Холмије'', са Гојком Томашевићем, предсједником Друштва Црногорско-Руског пријатељства '' Петар Први'' из Подгорице.

Биографија Рођен сам 01.05.1957. године у селу Лубово , општина Даниловград.

Моји родитељи у борби за бољим животом и условима школовања, када је мени било непуних 5 година селе за Титоград, данашњу Подгорицу, са своје четворе ђеце гђе и данас живимо. Основну и грађевинско техничку школу завршио сам у Подгорици, а факултет организације рада у Сарајеву.

Члан сам Козачког центра за Балкан са чином капетана и носилац значајних козачких одликовања.

За свој рад у друштву Петар И од амбасаде Русије у Црној Гори награђен сам медаљом дана побједе над фашизмом.

Родитељ сам троје ђеце, живимо у својој кући скромно и поштено ид свога рада, као и већина народа Црне Горе.

''ГЛАС ХОЛМИЈЕ'': Поштовани господине Томашевићу, помаже Бог! Реци те нам нешто више о вашем друштву када је основано и шта су његова програмска опредељења?

ТОМАШЕВИЋ: Друштво Црногорско-Руског пријатељства основано је Јула мјесеца 2009. године. За првог предсједника друштва именован је правник из Подгорице Илија Мировић, један од оснивача, коме су оба родитеља због љубави према Русији и Руском народу робијали и презивјели голооточку голготу. Након истека његовог мандата од четри године, за новог предсједника изабран је одлуком чланова главног одбора Томашевић Гојко. Основна програмска опредељења Друштва Петар И су да својим ђеловањем чувамо и унапређујемо братске везе наса два истовјерна и истородна народа. Такође, дајемо свој допринос на развоју културне, духовне и привредне сарадње, као и очувању историјских и традиционалних веза наша два народа. Млађе генерације учимо томе да знају како је подршка и хуманитарна помоћ братске Русије била пресудна за духовни и биолошки опстанак Православља на овим просторима. Да се моле богу и држе братске Русије и тиме поштују завјет светог Петра Цетињског и својих предака.

''ГЛАС ХОЛМИЈЕ'': К оје су најзначајније активности Друштва Црногорско-Руског пријатељства ''Петар Први'' из Подгорице ?

ТОМАШЕВИЋ: У низу активности друштва Црногорско-Руског пријатељства Петар И, једне од најзначајнијих су организовање трибина на тему Антиглобализма, такође организујемо духовно, културно образовање, манифестације уз велико присуство заинтересованих грађана, чланова Руске амбасаде, књижевника, пјесника , као и партијских лидера и појединих посланика. Већ неколико година на позив савеза бораца Републике Српске у Вишеграду полажемо вијенац на споменик Руских добровољаца. Бранећи православље од муслиманских џихадиста и зликовачког Нато пакта у том реону, свој млади живот полозило је 37 Руса, наше браће. Такође на позив савеза бораца Васојевићког краја са члановима амбасаде Русије у Црној Гори положили смо вијенце и цвијеће на споменик руским добровољцима у Гусињу који су чували и бранили нашу границу на Проклетијама према Албанији. Ту је у истој гробници сахрањено 26 Руса, наше браће, нажалост њихова имена су непозната јер су нестала из архива. Заједно са члановима Руске амбасаде положили смо вијенац на споменик жртвама Нато агресије у Мурину. Друштво Црногорско-Руског пријатељства сваке године заслужним члановима као и онима који нијесу наши чланови а доприносе развоју и унапређењу Црногорско – Руског пријатељства дођељује захвалнице и медаље са ликом светог Петра Цетињског. Поред низа других активности ово су једне од најзначајнијих.

''ГЛАС ХОЛМИЈЕ'': К оји су будући планови и активности Друштва Црногорско-Руског пријатељства ''Петар Први'' из Подгорице у наредном периоду ?

ТОМАШЕВИЋ: Сви наши будући планови везани су и за наше финансијске могућности. А када је у питању финансирање друштва Петар И може се рећи по оној Његошевој да смо сирак тужни без иђе икога. Међутим, већ правимо прве почетне кораке да у Подгорици оснујемо Руски дом гђе би се поред канцеларија налазио и клуб за друзење наших чланова и пријатеља друштва Петар И. У припреми је и формирање грађанског покрета. Још нијесмо утврдили тачан назив, али са сигурношћу могу рећи да је друштво Петар И са својим чланством, пријатељима и поштоваоцима бројније од свих коалиционих партнера ДПС-а који засиједају у крњем парламенту. Покрет би своју снагу и ђеловање усмјерио на обнављањубратских веза са Русијом и српским народом на балкану, а посебно у Србији и Републици Српској. Омогућили би бесплатно школовање на Руским и Српским универзитетима као и отварању агенција за привредну сарадњу. Оваквим радом и ђеловањем доприносили би да национални интерес за развој државе Црне Горе буду знање , рад и подстицај привредног развоја, а не као у задњих 30 година пљачка, подаништво, криминал и корупција.

''ГЛАС ХОЛМИЈЕ'': К ако чланови Друштва Црногорско-Руског пријатељства ''Петар Први'' из Подгорице гледају на односе између Русије и Црне Горе данас ?

ТОМАШЕВИЋ: Шта рећи о томе а да већ није речено. Цитират ћу замјеника руског амбасадора у Црној Гори, Владимира Гуркa, који је на једној од наших трибина у крипти храма Христовог васкресења у свом поздравном говору казао следеће ријечи: Друштво Црногорско Руског пријатељства Петар И на челу са предсједником Томашевић Гојком, њиховим чланством, као и већинским православним народом у Црној Гори, играју историјску улогу у овим временима на очувању вјековних, историјских и братских веза Црногорског и Руског народа. Друштво Петар И својим радом доприноси да нашој влади, шампиону у похлепи, слуганству и издаји не дозволи духовно, морално и економско сакаћење Црне Горе. Не дозвољавамо да се осјећамо понижено и осрамоћено без своје кривице. Долази вријеме када будућа власт у Црној Гори неће на међународној сцени иступати поданички и повијене кичме већ патриотски, надахнути срцем и умом, радити у интересу свога народа. Односи Црне Горе и Русије када је у питању политичка сарадња нијесу никад били лошији, када су у питању међусобно поштовање и братска љубав наша два народа тај чисти и бистри извор не може ниста замутити.

''ГЛАС ХОЛМИЈЕ'': Која је Ваша порука читаоцима '' Гласа Холмије '' и уопште Србима и Васојевићима и свима који читају наш часопис?

ТОМАШЕВИЋ: Часопис за историју , књижевност и културу Глас Холмије у овим временима када се испирањем мозга настоји затријети све што је српско, када се покушавају унизити наши коријени , традиција, слободарска, духовна и историјска знамења нашег народа, представља светионик слободарске историје части и поштења, не само васојевића него и читаве Црне Горе. Глас Холмије доприноси да историјске истине, примјери чојства, јунаштва и патриотизма Васојевића отргну од заборава и да млађим генерацијама буду путоказ у будућем културном, привредном , духовном и економском развоју свога краја и Црне Горе. Друштво Црногорско-Руског пријатељства Петар И захваљује часопису Глас Холмије што својом писаном ријечи, као и организовањем културно образовних манифестација доприноси унапређењу вјековних братскин веза Црногорског , Руског и Српског народа. Управо из тих разлога друштво Петар I одликовало је медаљом Светог Петра Цетињског уредника листа Глас Холмије Горана Киковића и предсједника општине Беране Драгослава Шћекића.

Подржавамо ваш часопис Глас Холмије и желимо да своје дјеловање наставите часно истинито и поштено као и до сада. Млађим читаоцима вашег часописа поручујемо да на парламентарним и општинским изборима гласају по својој савјести, а не на основу лажних обећања. Не дозволите да на бироу рада чамите до дубоке старости, активно се укључите да допринесете свом напретку, што бољој будућности свог потомства, развоју свог племена, свог родног краја, а тиме и Црне Горе. Поштујте своје коријене, културу и традицију. Унапређујте вјековне братске односе Црногорског и Руског народа. Племе Васојевића има се чиме поносити, чувајте од заборава своје свијетле примјере и наставите тим свијетлим путем.