logo3

РАДОЈИЦА ЖИВКОВИЋ ЗА ГЛАС ХОЛМИЈЕ ''РУСИЈА ЈЕ УВИЈЕК ПОМАГАЛА ЦРНУ ГОРУ''

''РУСИЈА ЈЕ УВИЈЕК ПОМАГАЛА ЦРНУ ГОРУ''

 

Радојица Живковић, предсједник Свесловенског савеза за мир, врло радо се одазвао да говори за ''Глас Холмије'' и да нас информише о раду Свесловенског савеза за мир, држећи се гесла: ''Русија је увијек помагала Црну Гору''.

Радојица Живковић је рођен 18.04.1952. године у Шекулару, Беране. Основну школу завршио је у Шекулару, гимназију у Беранама, а Природно математички факултет -смјер теоријска математика- у Подгорици. Радио у Основној школи ''Радомир Митровић'', а онда у гимназији ''Панто Малишић'' у Беранама. Пет година је био потпредседник Општине Беране и два мандата посланик у Скупштини Црне Горе. Члан је Нове српске демократије и предсједник ОО Нове српске демократије у Беранама.

 

КИКОВИЋ: Када сте основали Свесловенски савез за мир и шта су циљеви и задаци овог савеза, чији сте Ви оснивач и предсједник?

ЖИВКОВИЋ: Наш савез је основан 12. септембра 2014. године у Беранама са  циљем  да кроз окупљање својих чланова и других  заинтересованих лица ради на зближавању свесловенских земаља и њихових родољубивих организација, које се повезују ради мира у свијету, а против НАТО интеграција. Ми смо отворено и недвосмислено против НАТО пакта, а за савез са нама братском Русијом, јер зар треба подсјећати да је Русија увијек помагала српски народ на Балкану и у Црној Гори, и новчано и оружјем и зато је наша крилатица: ''Русија је увијек помагала Црну Гору''. Ми поштујемо и посљедње ријечи Mитрополита Петра I Петровића његовом насљеднику Петру II Петровићу Његошу, а оне су биле ''моли се Богу и држ` се Русије''. Занимљиво је подсјетити и на аманет Светог Петра Цетињског, који је на самртном часу бацио анатему на све који не вјерују у његове последње ријечи и препоруке и на онога који ''не би све тако послушао''. ''Ако би се ко нашао у народу нашему да не пријми ове моје потоње ријечи и препоруке за истините, или ако не би све тако послушао како ова књига изговара, него би какву смутњу и раздор међу народом усудио се чинити словом или дјелом, тога свакојега, ко би гођ он био, мирскиј или духовниј, ја на самертниј час мој вјечноме проклетству и анатеми предајем, како њега тако и његов род и пород, да му се и траг и дом ископа и утре! Исто тако да Бог дâ и ономе, кои би вас од вјерности к благочестивој и Христољубивој Русии отлучити поискао и свакојему ако би се кои из вас Церногорацах и Берђанах нашао да помисли отступити од покровитељства и нâда на једнородну и јединовјерну нама Русију, да Бог дâ јакиј те од њега живога месо одпадало и свако добро временито и вјечно отступило! Свијема, пак, добријема, вјернијема и кои гођ ово моје потоње писмо послушају и саверше да буде најусердније моје отеческо и Архијерејско благословеније от рода в род родов и во вјеки вјеков! Амин''.

 Да ли ће ова клетва и анатема сустићи данашње прекршиоце у Црној Гори  остаје да се види?

 

КИКОВИЋ: Били сте у посјети Русији и Доњецкој и Луганској републици на изборима одржаним 2. новембра 2014. године, као међународни посматрач. Какви су Ваши утисци и шта поводом тога имате да кажете за наше читаоце ?

 

ЖИВКОВИЋ:  Изузетна ми је част што сам од Централне изборне комисије Народне републике Доњецк и Лугањск позван да у својству посматрача посматрам изборе у тим областима. Био је то изузетно дуг и напоран пут, али сам то лакше поднио зато што сам доживио дивне осјећаје братске и пријетељске љубави тог народа. Избори су били практично референдум да ли је народ Доњецка и Лугањске области за своју аутономију или за профашистички режим који Кијев жели да им наметне. Интересантно да тај народ не подржава ни досадашњег предсједника Украјине Јануковича, који је из тих крајева. Њега сматрају лоповом и кукавицом. Сва његова фамилија и пријатељи су покрала кроз приватизације огромно природно богаство Донбаског региона. Они су изабрали потпуно нову власт која је како сматрају састављена од поштених људи. На сваком кораку се виде посљедице рата. Путеви уништени од тенковских гусјеница, разрушена села и градови, људи побјегли (они богати на Запад или у Кијев, а сиромашни у Руску федерацију). Поред пута сам видио на десетине уништених тенкова, топова и осталог тешког наоружања. И поред великог природног богаства, народ Донбаса веома тешко живи. Просјечна плата је око 100 долара, а није исплаћена већ четири мјесеца. Не примају ни пензије, ни плате екари, просвјета, војска). Поред свега народ је достојанствено изашао на изборе. Нијесам видио ни подјелу брашна, кобасицâ, а да не говоримо о новцу или тзв. мини изборним штабовима у близини бирачких мјеста, какав је случај у Црној Гори пред сваке изборе! 

У посматрачкој мисији било је људи из многих земаља Европске Уније, посланикâ европског парламента као и посланикâ парламената многих европских и азијских земаља. Између осталих: Жан Луј Шафхаузер, посланик европског парламента из Француске, Леонид Слутским, депутат руске Думе, А. Бертолди, посланик скупштине Италије, А. Мусолино, функционер политичког покрета Форца Италије, Н.Темур, посланик из Абхазије, А. Јушченко, депутат руске Думе, А. Бибилов, посланик из Осетије, Франк Цејлман, посланик белгијског парламента, Е. Штадлер, посланик Европског парламента из Аустрије, Лучано Малан, сенатор Горњег дома италијанског парламента, В. Ђукановић и Б. Блажић, посланици српског парламента, Слободан Самарџија, познати новинар ''Политике'', посланици мађарског, грчког и чешког парламента, представници НВО из преко 10 европских земаља, новинари, политички, аналитичари. Ја сам био једини учесник из Црне Горе. У Москви сам разговао са многим посланицима, аналитичарима, новинарима из Русије. Сви са невјерицом причају о санкцијама које је Црна Гора увела Русији. Примијетио сам велику разочараност у званичну Црну Гору, иако сви причају све најљепше о нашем народу, о љепоти Црне Горе. Сви знају да су санкције уведене по диктату Енглеза и Американаца, а истичу да Србија није увела санкције. Све у свему вриједело је све то доживјети и видјети. 

 

КИКОВИЋ: Шта су  будући планови Свесловенског савеза за мир ? Да ли је ваш савез противи уласку Црне Горе у НАТО-пакт?

 

ЖИВКОВИЋ:  Ми планирамо  одржавање трибинâ, промоције, сусрете и  друге видове повезивања  сличних организација на територији дјеловања; помагаћемо периодично штампање листова и часописâ који имају за циљ промовисање мира у свијету, а против учлањења у НАТО савез и сличне активности; организоваћемо обуку чланова; бавићемо се унапређењем сарадње са словенским организацијама и  институцијама, стручним и другим организацијама, из јавног, привредног и непрофитног НВО сектора у држави и иностранству, у циљу узајамне сарадње и помоћи. Ми смо против уласка Црне Горе у НАТО пакт, а против тога је и већина грађана Црне Горе, јер је НАТО савез агресорска, а не безбједносна организација, а зар треба подсјећати да смо прије 15 година бомбардовани од стране тог савеза.

 

КИКОВИЋ: Какво је Ваше мишљење о  ''Глас-у Холмије''?

 

ЖИВКОВИЋ: ''Глас Холмије'' је добар часопис. Сваки број је бољи од претходног. Обзиром на услове под којима излази, без ичије помоћи, честитам уреднику и свој редакцији на храбрости и упорности да одрже српски часопис, а тиме доприносе и очувању ћирилице и српског језика на овим просторима. Свесловенски савез за мир ће све учинити да помогне да ''Глас Холмије''  буде још бољи.

КИКОВИЋ: Шта можете да поручите нашим читаоцима?

 

ЖИВКОВИЋ: Шта препоручујем читаоцима ''Гласа Холмије''За мене је веома важна чињеница да ''Глас Холмије'' излази на српском језику и ћириличном писму. Историјска је истина да су ћирилицу забрањивали и прогонили само окупатори и непријатељи Црне Горе- Аустроугарска монархија и италијански фашисти. Стално се питам зашто то ради и садашња власт. Свако од нас треба да дâ допринос очувању ћириличног писма тако што ће писати ћирилицом и својој дјеци и ближњима стално причати о томе. Да што год знају о ћирилици садашњи властодршци, они би ћирилицу прогласили за бренд Црне Горе, јер је прва ћирилична штампарија на словенском југу ''Октоих'' основана у Црној Гори прије 520 година. Да би парадокс био већи годину дана су диплому ''Октоих'', која се додјељује најбољима у просвјети штампали латиницом! Да се ​​разумијемо, ја нијесам за укидање латинице него за потпуну равноправност оба писма. Нажалост данас је у Црној Гори латиница доминантна. 

Разговор водио Горан Киковић, главни и одговорни уредник ''Глас Холмије''