logo3

Момчило Вуксановић: Мукотрпно чувамо српски идентитет у Црној Гори

Вуксановић: Мукотрпно чувамо српски идентитет у Црној Гори

 

  •  пројекти СНС-а и сестринских организација усмерени су искључиво на очување националног идентитета и спречавања очигледно пројектоване асимилације српског народа у националне Црногорце. То је државни пројекат

Међународна заједница никада није обраћала пажњу на очигледну дискриминацију српског народа у Црној Гори, а „препознала” је проблеме тек када су широм Црне Горе кренуле масовне литије и када се видело колико је грађана Црне Горе, кроз овај вид протеста, спремно да заштити своју цркву и своју постојаност. Свима је постало јасно да у литијама нису учествовали искључиво верници, него првенствено незадовољни српски народ који више није желео да ћути о својим проблемима. Наравно да је ту био и један број грађана незадовољних социјалном и економском политиком однарођене власти, али целину и суштину протеста чинио је српски народ који се окупио како би исказао неслагање с положајем, перспективама и неправдом која му се чини, нарочито доношењем Закона о слободи вероисповести, рекао је у интервју за „Политику” председник Српског националног савета (СНС) др Момчило Вуксановић, одговарајући на питање како то да европске институције не желе да признају пораз демократије и покушај асимилације Срба у националне Црногорце у Црној Гори.

„Сви пројекти СНС-а и сестринских организација усмерени су искључиво на очување националног идентитета и спречавања очигледно пројектоване асимилације српског народа у националне Црногорце. То је државни пројекат. Све до овог времена Срби нису успели да се изборе за равноправан статус с другим народима и националним заједницама у Црној Гори, најпре због своје неслоге и непостојања јединственог наступа у остваривању својих права, али и неприхватљивог односа већ бивше власти према националним, културним, језичким и верским вредностима Црне Горе и српског народа у њој”.

Пре две деценије Веће народних скупштина, чији сте ви председник, почело је с обележавањем Светосавских свечаности, Сретењских свечаности, Подгоричке скупштине, Мојковачке битке... и тада уз тихи отпор власти. Међутим, од проглашења Црне Горе за независну државу сви који су бранили идентитет српског народа проглашавани су „државним непријатељима”, хапшени и осуђивани. И вас су осудили само зато што сте на Бојној њиви, попришту Мојковачке битке, вратили крст на споменик јунацима великог боја.

Веће народних скупштина, из кога је израстао Српски национални савет, недавно је обележило двадесет година мукотрпног рада на очувању српског идентитета у Црној Гори. Деценијама уназад у Црној Гори није се организовано говорило о српској постојаности, о њеној утемељености у традицији и духовности јер се сматрало да се она подразумева, што су вешто користили заговорници разбијања заједничке државе и непријатељи српског народа. Наша организација је схватила да се српски народ на овим просторима може очувати само ако се врати себи и традиционалним вредностима, кроз економске и културне интеграције са српским народом на најширем простору. Колики је притисак вршен на српске организације и српски народ у протеклим деценијама, сведочи и пресуда о којој говорите, а која је искључиво донесена због тога што је обновљен девастирани споменик јунацима из Мојковачке битке на Бојној њиви, који се и у Црној Гори и у Републици Србији поштује као сведочанство пожртвовања и братске љубави једнородног народа. Том приликом је суд у Бијелом Пољу мени, као одговорном лицу, због овог хуманог чина изрекао правоснажну пресуду од годину дана затвора, условно на три године. Наш подухват обнове спомен-обележја мојковачким јунацима компанија „Вечерње новости” препознала је и наградила плакетом за Најплеменитији подвиг године.

 Да бисте обезбедили минимум средстава за рад, успели сте да формирате Српски национални савет и тако да конкуришете код институција у Црној Гори с пројектима за очување српског идентитета. Како сте саопштили, од неколико милиона евра додељених другим националним заједницама, СНС-у нису припале ни „мрвице”. Молим вас да појасните.

 СНС је кровна институција српског народа регистрована у Влади Црне Горе. Формирао се с озбиљном намером да све проблеме и виталне интересе српског народа решава кроз институције система, у складу с важећим законима и уставним нормама. Међутим, у најкраћем року српске организације и појединци потпуно су елиминисани из могућности да кроз државне институције штите своју посебност. Као што је познато, из расподеле од неколико милиона евра изопштене су готово све српске организације. Примера ради, фондације државних институција које се баве тим питањима поделиле су у последње три године више од пет милиона евра за те намене, а српским организацијама и појединцима, по критеријумима комисија у којима није заступљен ниједан Србин, припало је мање од један посто, иако Срби чине преко шездесет посто корисника тих фондација.

 Формирани су српски медији: портал, радио, телевизија и магазин, али и угледна Књижевна задруга. Бивша власт у Црној Гори вас није подржала, па како сте их одржали протеклих година?

 На самом почетку нашег организовања схватили смо да су медији насушна потреба српског народа у Црној Гори. Нажалост, они нису постојали ни у времену издвајања Црне Горе из заједничке државе и то нас је скупо коштало. Како сте навели, формирани су српски медији као поуздано средство за аргументовано оспоравање промовисаних фалсификата на основу којих се већ дуже времена води непримерена кампања против Републике Србије и српског народа у Црној Гори.

 Осим формирања српских медија, и већ више од десет година њиховог рада, због очувања језичког идентитета организована је Књижевна задруга, која је објавила више од 350 наслова и штампала скоро 300.000 књига, искључиво на српском језику и ћириличном писму. Такође је важно истаћи да је СНС једина организација у Црној Гори која обележава све најзначајније верске и националне празнике. Кроз активности значајно помаже Српску православну цркву по разним пројектима, од подизања шест позлаћених крстова на Храму Христовог Васкрсења у Подгорици, изградњу Саборног храма Светог Јована Владимира у Бару, Саборног храма Свети Симеон Мироточиви у Беранама, па све до помоћи појединим месним одборима у изградњи локалних црква. Стипендиране су стотине студената српске националности, у једном тренутку и сви студенти Одсека за српски језик и књижевност Филозофског факултета у Никшићу, што је значајно помогло очувању овог студијског одсека, на којем се и данас школују професори српског језика и књижевности. У једном периоду подржали смо и курс српског језика у Скадру, у Албанији, да би ту обавезу касније преузела Управа за регион и дијаспору Владе Србије. Подељено је стотине појединачних помоћи особама које су биле у таквој потреби, десетине помоћи невладиним организацијама, и томе слично.

 Активности СНС-а реализоване су искључиво преко пројеката којима је савет аплицирао код државних органа Црне Горе и Србије, све док бивша црногорска власт није одлучила да искључи српске пројекте из подршке. У последњих неколико година све наведене активности не би биле могуће без помоћи Владе Републике Србије.

 Колика је заступљеност српских кадрова у јавној управи Црне Горе, као и њихово присуство у законодавној, извршној и судској власти?

 Држава Црна Гора је Уставом дефинисана као наводно грађанска држава, али не с намером да се у њој обезбеде савремена демократичност и једнакост, већ да се реализује државни пројекат асимилације српског народа ради постизања натполовичне већине националних Црногораца. Однос институција у Црној Гори према Србима најбоље показује истраживање одлазеће власти о заступљености представника националних заједница у јавној управи Црне Горе, о чему сведочи њихово истраживање презентовано у табели. Срба готово да нема у државним институцијама, од месне заједнице до дипломатије. Па и тај мали проценат су они који су се у тим институцијама задржали из времена заједничке државе Црне Горе и Србије.

 Неретко захваљујете Влади и председнику Србије за помоћ како би се одржали српски медији у Црној Гори. Може ли нова власт разумети насушну потребу српског народа за очувањем идентитета и обезбедити им праведну расподелу буџетских средстава?

 Већ дуже времена у Црној Гори траје непримерена кампања против Владе и председника Србије и наводног мешања Србије у унутрашње ствари Црне Горе, што је апсолутна неистина. Александар Вучић је искрени пријатељ Црне Горе, који у оквиру могућности води рачуна о српском народу, не само у Црној Гори већ и у региону и шире, и што је најважније, и што је истина, пружена помоћ никада ничим није била условљена, па је наша захвалност за њихову бригу и разумевање огромна. Ми Срби у Црној Гори очекујемо да Србија буде још више укључена у решавање статуса и проблема српског народа. Срби у Црној Гори су релативно већински народ и Црна Гора је и њихова држава. Нисам сигуран да нова власт разуме проблем српског народа који је највећи проблем у Црној Гори и да ли уопште жели да га решава.

Политика - Новица Ђурић