logo3

ИНТЕРВЈУ ЗА ГЛАС ХОЛМИЈЕ СА МИЛИЈАНОМ МИЛОЈЕВИЋ, ПРЕДСЈЕДНИЦОМ ОГРАНКА ХУМАНИТАРНЕ ОРГАНИЗАЦИЈЕ СРБИ ЗА СРБЕ ЗА ЦРНУ ГОРУ

ИНТЕРВЈУ ЗА ГЛАС ХОЛМИЈЕ СА МИЛИЈАНОМ МИЛОЈЕВИЋ, ПРЕДСЈЕДНИЦОМ ОГРАНКА ХУМАНИТАРНЕ ОРГАНИЗАЦИЈЕ СРБИ ЗА СРБЕ ЗА ЦРНУ ГОРУ

Разговор водио Горан Киковић, главни и одгооворни уредник часописа и портала Глас Холмије

Милијана Милојевић, Предсједник огранка Хуманитарне организације Срби за Србе у Црној Гори.

Рођена је 1984. године у Котору. Живи и ради у Херцег Новом. Завршила је Факултет организационих наука у Београду. Данас је супруга и мајка једног дјетета. У студентским данима била је активна у Фондацији Осмех на Дар, а затим се пре осам година као активиста прикључила Хуманитарној организацији Срби за Србе са жељом да помаже угроженим сународницима на Косову и Метохији и широм региона. Убрзо је иницирала званичну регистрацију организације и у Црној Гори с намјером помоћи породицама са више дјеце.

ГЛАС ХОЛМИЈЕ: Представите за Глас Холмије историјат Ваше Организације Срби за Србе?

МИЛОЈЕВИЋ:Хуманитарна организација Срби за Србе је настала крајем 2005. године и од тада је са прикупљених преко 4.5 милиона евра донација помогла преко 2.500 социјално угрожених породица. Организација је званично регистрована у десет земаља и тренутно окупља преко 30.000 донатора, а помоћ се пружа широм Црне Горе, Србије, Хрватске, Републике Српске и С. Македоније. До регистрације у Црној Гори дошло је 2015. године по благослову Митрополита црногорско-приморског Господина Амфилохија. Наглашавам да наша организација у свом дјеловању првенствено помаже породице са више дјеце. Дјеца су не декларативно, већ суштински највеће богатство свих нас. Стога и истрајавамо у нашој мисији.

Породицама се обезбијеђују средства за дугорочније рјешавање животних питања: пластеници, пољопривредна механизација, разне машине за рад, покућство, санације, доградње и изградње кућа, животиње за узгој итд. Много пута су подржани рад народних кухиња на Косову и Метохији, у Црној Гори и разни други пројекти важни за опстанак читавих села и заједница.

ГЛАС ХОЛМИЈЕ: Које су најзначајније активности у периоду од оснивања до данас?

МИЛОЈЕВИЋ:Тешко је издвојити само неке од многобројних активности у протеклих скоро 15 година. Враћена је нада у домове многих, значајан број породица стао је на ноге, измамљено је небројено дјечијих осмијеха, организовано је мноштво догађаја, склопила су се бројна познанства и пријатељства. Свака од помогнутих породица има своју причу која је вредна помена. Само у току прошле године помогнуто је 213 породица и организовано преко 300 различитих хуманитарних догађаја широм света.

Можда, ипак, највише емоција изазивају наше акције на Косову и Метохији. Упркос свему, толико је радости и наде међу нашим људима широм свете српске земље, да сваки учесник акција просто мора бити осокољен за нове подвиге. За нас су то јунаци српског народа у 21. веку. У манастиру Грачаница 2015. године на Видовдан добили смо и Орден Светог Саве.

Прекретницу у раду наше организације свакако представља 2014. година када је, након огромних поплава које су тада задесиле ове крајеве, огроман број људи препознао нашу организацију као сигуран канал за пружање помоћи. Од тада непрестано траје убрзан раст наше организације који се одражава у све већим донацијама, све већем броју помогнутих породица и све већој помоћи по свакој породици. Посебно смо поносни на, сада већ, више стотина кућа које смо изградили, купили, доградили, санирали или бар обезбиједили донацију у виду грађевинског материјала, пошто су такви пројекти најзахтевнији у финансијском и логистичком смислу.

ГЛАС ХОЛМИЈЕ: На који начин функционише организација Срби за Србе?

МИЛОЈЕВИЋ:Истичем оно по чему је наша организација препозната и призната, а то је потпуна транспарентност рада и дјеловања, што подразумијева јавно приказивање стања на рачунима, уписивање свих донација, објављивање извештаја у склопу којих се налазе детаљи о породицама, фотографије уручене помоћи и скенирани рачуни за сваки утрошен евро итд. На тај начин било ко може у сваком тренутку контролисати наш рад и ствара се једно широко поверење, које је у нашем народу давно нарушено.

Сви извештаји, рачуни, табеле протока новца и друга документација могу се наћи на званичном сајту организације (www.srbizasrbe.org).

ГЛАС ХОЛМИЈЕ: Ви дјелујете на свим српским етничким просторима и већ како сте рекли у последњих пет година у Црној Гори? Зашто сте тако касно отпочели помоћ Србима у Црној Гори?

МИЛОЈЕВИЋ:Пре пет година смо званично регистровали огранак организације, али помоћ наше организације за породице у Црној Гори стизала је малтене од самог настанка. Једна од највећих акција била је 2014. године када смо заједно са манастиром Острог изградили кућу за породицу Драгојевић из села Мартинићи код Даниловграда. Породица има петоро малољетне дјеце.

До сада је на различите начине помогнуто преко 20 породица и четири народне кухиње на подручју Херцег Новог, Никшића, Даниловграда, Цетиња, Подгорице, Берана, Бијелог Поља и Пљеваља. Истакла бих овом приликом и доградњу куће за породицу Гугољ из Херцег Новог коју чине самохрани отац и шесторо деце, као и завршетак куће за породицу Шћепановић из Озринића код Никшића која је благословена са чак 11 дјеце.

Што се тиче сјевера Црне Горе, прошле године смо значајно помогли народну кухињу у Бијелом Пољу којој смо обезбиједили гасни казан за спремање великих количина хране, породицу Минић из Јабланова код Б. Поља, којима је била изгорјела кућа , набавком изолације, ламината и краве са телетом, породицу Миличић из Бошчиновића код Пљеваља која има чак осморо дјеце и којој смо обезбиједили покућство итд. Укупна вриједност свих наших досадашњих акција у Црној Гори мјери се десетинама хиљада евра.

За све то донације се обезбијеђују широм света, али и на разним хуманитарним догађајима у Црној Гори. До сада су организоване Тројке из блока (турнири у шутирању тројки) и други мањи догађаји попут Пикада из блока, Ватерпола из блока, Биоскопа из блока у Херцег Новом, Будви, Котору, Подгорици, Бару и Пљевљима. Ти догађаји су важни не само због донација које прикупљамо за угрожене породице, већ као и, сада већ традиционална, мјеста за сабирање нашег народа и свих људи добре воље. Одзив дјеце, одраслих, јавних личности, спонзора и медија је увијек на завидном нивоу, а значајну подршку протеклих година пружале су локалне управе општина Херцег Нови и Будва.

Користим прилику да се јавно захвалим свим људима добре воље који су до сада вјеровали у нашу организацију и помагали породице како у Црној Гори, тако и у региону.

ГЛАС ХОЛМИЈЕ: Шта планирате у наредном периоду да урадите за Србе у Црној Гори и првенствено у Васојевићима односно Беранама и Андријевици? Познато је да је овај српски крај осиромашен захваљујући управо томе што је већински насељен Србима.

МИЛОЈЕВИЋ:Ових дана смо рјешили да због вандредне ситуације подржимо све четири црквене народне кухиње у Црној Гори (Бијело Поље, Беране, Подгорица, Цетиње). За набавку намирница, хигијенских средстава и заштитне опреме издвојили смо 8.900 евра и то ће наредних дана, посебно око Васкрса, бити дијељено угроженим породицама. Поносни смо што смо тиме спровели наше прве акције у Беранама и на Цетињу!

У плану је помоћ и за доста породица од Пљеваља до Плава, а издвојила бих породицу Дедић из села Досуђе код Гусиња чија је прича недавно изазвала велику пажњу јер је трогодишња Јасна, иако непокретна, са својом браћом и самохраном мајком редовно ишла на литије. У плану је изградња нове куће за њих, а ту акцију ће подржати и велики пријатељ и добротвор наше организације познати кошаршаш Никола Миротић. Имамо и неколико породица из Берана на чекању које ћемо обићи првом приликом, а након тога и испланирати помоћ.

Вјерујемо да ћемо саборношћу , одважношћу и показаном добром вољом успјети да пребродимо и ову тешку ситуацију. Хитање у сусрет другом човјеку, препознавање потребе за заједништвом је заједничка мисија свих нас.

Хвала на прилици да наш рад представимо Вашим читаоцима.

Фотографија корисника Горан С. Киковић

Фотографија корисника Горан С. Киковић