logo3

ЖЕЉКО ЧУРОВИЋ ''ДОШЛО ЈЕ ПОТОЊЕ ВРИЈЕМЕ У ОДБРАНИ СРПСКОГ ИДЕНТИТЕТА У ЦРНОЈ ГОРИ''

ЖЕЉКО ЧУРОВИЋ У ИНТЕРВЈУ ЗА ГЛАС ХОЛМИЈЕ

''ДОШЛО ЈЕ ПОТОЊЕ ВРИЈЕМЕ ДА СЕ УЈЕДИНИМО ОКО ОДБРАНЕ СОПСТВЕНОГ ИДЕНТИТЕТА''

За Глас Холмије говори Жељко Чуровић, предсједник Савеза Срба из Црне Горе, који је изабран на Скупштини тог Савеза основаног 14. Маја 2019. Године у Београду.

Разговор водио Горан Киковић, главни и одговорни уредник портала и часописа Глас Холмије 

КИКОВИЋ: Господине Чуровићу да Вам прије свега честитам на избору за челног човјека овако битне организације за заштиту интересе српског народа у Црној Гори и расејању.
Можете нам рећи који су били мотиви да се формира Савеза Срба из Црне Горе?

ЧУРОВИЋ: Прије свега да вам се захвалим на избору. Хоћу да вам укажем на оно што сам и истакао на самој скупштини а то је: ''Срозале су се људске вриједности до темеља, идеолошко – глобалистички интереси, утемељени на расрбљавању Црне Горе, Србије и цјелокупног српског народа, ма гдје се налазио. То су потребе ћесарске касе и њених интересних група у земаљском царству. Народ је тај који ствара и брани идентитет, кроз традицију, културу, вјеру, језик и писмо. Све оно што је вриједно и непроцјењиво благо саткано је у народу. Вечерас смо се сабрали да би донијели смјернице, како да помогнемо да наша браћа и сестре Срби у Црној Гори, опстану и како да буду уважени и поштовани грађани Црне Горе, да се не осјећају као странци на сопственом огњишту. Дошло је потоње вријеме да се ујединимо око одбране сопственог идентитета. Клањамо се матици Србији, која нас је кроз времена прихватала несебично, како доликује, мајчинском бригом и братским загрљајем, увијек, па и данас, узвраћала хљебом, колико год се појединци раније, а милогорци данас на њу бацали каменом. Савез Срба из Црне Горе, учиниће све да се српство духовно обнови и државно ојача! Штитећи државотворност и цјеловитост Србије, засноване на важећем Уставу, на традиционалним вриједностима српског народа, усклађене са садашњим временом, штитићемо интересе српског народа у Црној Гори и расејању! Али исто тако тражимо од своје матице Србије да више поведе рачуна о својим сународницима Србима у Црној Гори и расејању, што јој је дужност и обавеза. 
КИКОВИЋ:Који су циљеви Савеза Срба из Црне Горе?

ЧУРОВИЋ: Новоосновани Савез Срба из Црне Горе, са сједиштем у Београду, није политичка организација, већ покретачка снага Срба у Црној Гори и расејању, како би јуначки српски народ и чојствено српство повратили онај свој сјај и значај који су имали кроз историју. 
Савез Срба из Црне Горе се не организује као мањина у Србији! Ми припадамо српском народу и у нашој подсвијести не смију бити никакве границе међу Србима, па ни оне административне, ма гдје се налазили на шари земаљске кугле. Дошло је потоње вријеме да избришемо међусобну подозривост Срба из Србије, Срба из Ц. Горе, Срба из РС, Срба из Крајине…Ми смо једновјерна браћа, носимо иста крсна имена и географски појмови међу нама не смију правити различитости или не дај боже, нове нације и нове језике.
Исто тако, немамо више времена за расипање и бацање кривице једни на друге у Црној Гори, што одговара искључиво онима који нас асимилују и расрбљавају! Немамо право на луксуз да у судњем дану српског опстанка завирујемо у мане једни другима, заборављајући на врлине! Највећа врлина је праштање брату Србину у циљу националног измирења и националног интереса! Савез Срба који данас формирамо, несебично ће подржати уједињену српску организацију у Црној Гори, у циљу очувања српског идентитета и општег утицаја у црногорском друштву. Сујете и интереси појединаца, који својим радом разбијају српски корпус, неће бити у кругу нашег интересовања“.

КИКОВИЋ:Које су програмске одреднице за које ће се залагати Савеза Срба из Црне Горе?

ЧУРОВИЋ: Члан Савеза Срба из Црне Горе може бити сваки Србин који је рођен или поријеклом из Црне Горе, ма гдје живио и ма којој политичкој организацији припадао, под условом, да прихвата програмска начела и циљеве Савеза.
Циљ нам је да сперемо љагу са свога образа и са Ц. Горе, укаљаног радом црногорског режима!
Један од главних приоритета нашег рада ће бити, борба за основна грађанска права, како оних Срба који живе у Ц. Гори, тако и Срба држављана Ц. Горе који живе ван ње!
Срби у Ц. Гори морају имати права: на српски језик и ћирилично писмо, морају бити државотворни народ а не национална мањина!
Они Срби који су рођени у Ц. Гори а живе ван ње морају имати право гласа, као што имају Роми, муслимани, Албанци и други, који живе такође ван Ц.Горе и имају држављанства земаља у којима живе, а имају право гласа у Ц. Гори!
Савез је дужан да успостави блиску сарадњу са институцијама државе Србије и СПЦ, која нам је сачувала идентитет и државотворност, кроз вјеру и саборност.
Да би опстали у вртлогу глобалних дешавања, неопходно је циљно удруживање! Данас се удружују Срби из Ц. Гире, удружени Крајишки Срби, прекодрински Срби, херцеговачки Срби и сви заједно са нашом браћом из Србије да градимо нераскидив ланац националног спаса гдје год нас има, кроз јединствену организацију ако Бог да!

Савез Срба из Црне Горе ће основати своје подружнице гдје год се укаже прилика у Србији, Црној Гори, Републици Српској и у расејању. Једино тако ћемо имати увид колико нас има, чиме се бавимо, коме треба помоћи…!
Дужност сваког Србина је, ма гдје се налазио, да помогне брату Србину у вољи и невољи!
Да би остварили наше циљеве, морамо бити одговорни према Савезу коме припадамо и према сваком члану који припада Савезу.
Основна полуга сваке организације и њен успјех у раду је буџет којим располаже. Тако и овај Савез мора имати своја буџетска средства.
Један дио средстава се остварује путем чланарине, која ће бити 100 динара на годишњем нивоу. Кроз чланарину се огледа одговорност чланова према организацији.
Други дио средстава се остварује путем донација.
Трећи и најважнији дио ће се остваривати путем оснивања православне Фондације у оквиру овог Савеза, који ће пословати на интересним основама, преко које ће наше компаније и пословни људи моћи изаћи на тржиште са удруженим капиталом. Таквим начином пословања ћемо помоћи појединцу и Савезу.
Темељ програма Срба из Црне Горе је част и слобода! То је темељ наших предака на коме су градили себе и своју државу!
Темељимо се на: Светосављу, саборности, косовском завјету, чојству и јунаштву српском језику, ћириличном писму и националној лултури!
Темељимо се на поруци краља Николе с почетка великог рата, кад је упутио депешу краљу Александру: „Зло и добро нам је са Србијом, њена судбина је и наша!“
Не смијемо заборавити ни завјетну поруку Св. Петра Цетињског: „Ако би се који од вас Црногораца или брђана нашао да помисли одступити од покровитељства и наде на једнородну и једновјерну нам Русију, да Богда од њега живо месо отпадало и свако добро временито и вјечно одступило!“
Црни флор на црногорској капи, као вјечити корот за цвијетом српства изгинулим на Косову и за изгубљеном колијевком и круном, обавезује нас на недоступну борбу за повратак светиња, гробова и свете земље од оних што им ништа није свето.
Темељ нашег успјеха је међусобно измирење. Ако то нијесу умјели да учине наши очеви, и дједови, учинимо ми! Ако побиједимо негативности у нама и приступимо оној исконској, да изговорена ријеч мора бити у вертикали задате ријечи, бићемо достојни потомци наших предака. Ако се закачимо за оно што је најбоље у нама, постићи ћемо циљ који смо себи задали! Вјера православна је гарант националног јединства, а национално јединство је гарант опстанка српског народа и државе!
Само удружени имамо наду за опстанак! Само удружени имаћемо чојствену вертикалу нације и Отаџбине којој припадамо! Разбијени у индивидуе и мале групације, колико год вредјели, представљамо прашину на вјетру који ће нас лако одувати!
Снага духа и морала, који су наши преци носили кроз тешке вјекове страдања, правећи непревазиђене подвиге, не може тек тако да се угаси. Та снага је запретана у нашим генима, сопственом неодговорношћу, може је покренути само слога и заједница!

Ако узмемо за примјер Јевреје или Јермене, вјековне страдалнике у борби за опстанак, који су јединством, мудрошћу, осјећајем за заједницу, умјећем сагледавања да је само опште добро и благостање услов за личну срећу, треба да буде идеја водиља и нашег народа, који већ почиње да личи на изгнаника у сопственој држави. Следећи ове примјере, мали народи попут Јевреја или Јермена, којима је пријетило истребљење и нестанак, као и нама, постали су утицајни, не само у оквиру својих заједница, већ подједнако или више у глобалном смислу.
И ми као народ који покушава да опстане и да се спасе од истребљења и биолошког нестанка, уз овакву идеологију саборног дјеловања, можемо, не само да постанемо господари сопственог огњишта, које смо на прагу да изгубимо, већ и да проширимо свој утицај и коначно постанемо господари своје судбине.
КИКОВИЋ: Ко може бити члан Савеза Срба из Црне Горе ?
ЧУРОВИЋ: Члан Савеза Срба из Црне Горе може бити сваки Србин који је рођен или поријеклом из Црне Горе, ма гдје живио и ма којој политичкој организацији припадао, под условом, да прихвата програмска начела и циљеве Савеза.
У Савез Срба из Црне Горе могу се учланити Срби, морално утемељени и непоколебљиви у остварењу виших националних циљева. Они који су спремни да опште добро поставе испред личног, они којима је српска слога светиња, добро дошли у нашу заједницу!
Значајно је припадати заједници која може нешто да учини за вас и која вас неће оставити на цједилу. Они који нијесу свјесни величине подухвата, који нуди Савез црногорских Срба, нека не приступају!
Све нас, без обзира на образовање, професију и материјално стање опредјељује иста идеја, идеја великог просперитета кроз заједништво, слогу и, прије свега, љубав према своме народу и својој земљи. Од сељака, радника, пословних људи, па све до професора универзитета, академика и свештеника, сви ми који стремимо истом циљу, треба да приложимо оно најбоље од себе да би успјели у општем добру. Сваким даном бићемо јачи и утицајнији, стварајући тако добру базу за квалитетан живот и његово стално унапређење.
Дошло је потоње вријеме да се сложимо и окусимо плодове заједничког рада!
Владика Раде нас држи својом поруком у вертикали људскога бића, на коју не смијемо заборавити, куд год да кренемо, шта год да радимо, носимо је у себи као напомену да не залутамо! Нека нам та порука буде надградња у људској постојаности: „Ако не знаш што си се родио и за праву смрт си закаснио!“ С вјером у Бога и уједињено српство!

КИКОВИЋ: Који су органи савеза изабрани на скупштини Савеза Срба из Црне Горе ?
ЧУРОВИЋ: Органи савеза „Срба из Црне Горе“: 
Предсједник то сам ја Жељко Чуровић
Потпредсједници Извршног одбора: Проф. др. Милан Милановић и Владимир Јанковић. 
Предсједник скупштине је Др Јово Дробњак; потпредсједници скупштине су: 
Др Милић Петровић и народни гуслар Славко Јекнић. Секретар је Данило Раичевић. Пословни директор је Дејан Вуксановић. 
Извршни одбор Савеза Срба из Црне Горе чине: 
Жељко Чуровић, Проф. др. Миланко Чабаркапа, Александар Крушкић, Проф. др. Милан Милановић, Др Јово Дробњак, Др Милић Петровић, Славко Јекнић, Данило Раичевић, Дејан Вуксановић, Владимир Јанковић, Вељко Лекић, Милијана Балетић, Слобо Пејовић, Новак Чабаркапа, Проф. др Славољуб Вујовић, Вукић Бошковић, Мр Велимир Радојевић, Веселин Ђокић, Пуковник Љубинко Ђурковић, Ивана Ђукановић, Николина Ковачевић, Петар Тројановић, Миломир Миљанић, Бобан Меденица, Желидраг Никчевић, Мирко Ђукић, Драгојле Секулић, Жарко Оташевић
Др Слободан Томић, Проф. др Љубо Лилић и Илија Јоцовић. 
Надзорни одбор чине: Др.Веселин Дуловић – Предсједник и чланови: Недељко Лекић и Илија Чабаркапа. 
Чланови Савјета Срба из Црне Горе су: 
Академик Матија Бећковић, Академик Јован Делић, Проф. др Мило Ломпар, Проф. др Часлав Копривица, Проф. др Дејан Мировић, Проф. др Слободан Вујошевић, Проф. др Бранислав Јакић, Проф. др Лазар Кричк, Др Александар Раковић, Адвокат Горан Петронијевић, Пјесник Благоје Баковић и Режисер Драган Ђикановић.
КИКОВИЋ: Хвала Вам на разговору за Глас Холмије. Желимо успјех Савезу Срба из Црне Горе.
ЧУРОВИЋ: Хвала и Вама.Свако добро.

Фотографија корисника Горан Ивана Киковић