logo3

ДР СМАЈО ШАБОТИЋ : ''ИЗ ЈЕДНОГ СРПСКОГ НАРОДА, НАСТАЛЕ СУ НАЦИЈЕ: СРБИ, ХРВАТИ, ЦРНОГОРЦИ, МУСЛИМАНИ, БОШЊАЦИ, МАКЕДОНЦИ.''

ДР СМАЈО ШАБОТИЋ ЗА „Глас Холмије“: ''ИЗ ЈЕДНОГ НАРОДА КОЈИ ЈЕ БОГОМ ДАНА КАТЕГОРЈА , СРБСКОГ НАРОДА, НАСТАЛЕ СУ НАЦИЈЕ: СРБИ, ХРВАТИ, ЦРНОГОРЦИ, МУСЛИМАНИ, БОШЊАЦИ, МАКЕДОНЦИ.''

КИКОВИЋ:Господине др Шаботићу Ви сте један од ријетких интелектуалаца на простору данашње Црне Горе, који се не одриче српског идентитета Муслимана па се поставља логично питање: како сте издржали у овом општем насртају на Српски идентитет на Балкану?

ШАБОТИЋ: Било је тешко и још увијек је. Када бих све испричао помислили би сте да лажем или да сам параноичан. Но, ја имам чврст темељ у мом легендарном деди Аљу Шаботићу од кога сам се учио витештву, деди по мајци Хоџи Мехмеду од кога сам де учио мудрости, оцу Шемсу, носиоцу Ордена заслуга за народ са сребреним крацима, од кога сам се учио храбрости . Ако у мени ишта и'ма племенито, то сам добио од мојих нана Салхе по оцу и Даде по мајци. Ако ишта у мени и'ма нежно, то ми је од моје маме ,Емине. Снагу су ми давале моје љубави ,моја покојна Савка, блиставог ума и храбрости, нежна и крхка лепотица, чијој болести и смрти су допринијели проклети политички конвертити и моја садашња Јасмина. Наду ми дају моја четири племенита сина и моји искрени пријатељи који су ми као браћа.

КИКОВИЋ:Једном приликом сте изјавили да је ''Горски вијенац'' најљепша ода слободи? 
ШАБОТИЋ: Уз Мојсијев Стари завјет, Исусов Нови завјет и Мухамедов Куран, ја бих сврстао и Његошев Горски вијенац. Очима се гледа, а мозгом се види. Горски вијенац је поред филозофске, моралне и етичке величине, и најљепша ода слободи. Његош је и у области психолошке типологије личности, дефиниције стреса, психосоцијалних фактора ризика – далеко испред свог времена. Стрес је дефинисао 100 година прије Ханса Сејлија, а дао је и први опис ангине пекторис у читавом нашем словенском народу (а у читавом свијету први послије Сократа). Треба да се поносимо Његошем и Горским вијенцом и њиме обогатимо и европски дух, а не да га забрањујемо у страху да не засмета стварању новог црногорског идентитета.

КИКОВИЋ:Једном приликом сте изјавили ...'' да и Муслимани припадају Светосављу. У муслиманским крајевма постоји Савин бор и Савине воде и Савин извор и друге топонимије које носе име Светог Саве, а муслимани у нашим крајевима славе: Ђурђевдан, Петровдан, Илиндан и друге свеце показујући да и ми припадамо Светосављу и србском народу...''?

ШАБОТИЋ: Свети Сава је знао да се прилагоди новим временима, спајајући старословенске обичаје и хришћанство, те је конципирао опстанак народа као Исток на Западу и Запад на Истоку. Светосавље за мене представља Лyчу микрокозму не само православног србског народа, већ и оних који су србског коријена, без обзира на то да ли политичке вође тих нација то признају или не. Из једног народа који је Богом дана категорија, србског народа, настале су нације: Срби, Хрвати, Црногорци, Муслимани, Бошњаци и Македонци. Послије пропалог покушаја стварања југословенства, Срби су се вратили светосављу и покушавају доказати да су коријен осталим нацијама произашлим из србског народа, али националисти из других нација то негирају. Наши мудри заједнички преци, међутим, знали су да своје потомке остављају на дивном али опасном мјесту (Балкану), па су оставили пре јаку мисао, вјековну мудрост или сентенцу – „Може да умре село, али обичај не.” У топонимима, именима малих локалитета, записали су нашу историју, надајући се да ће доћи вријеме да је неко прочита. Тако свуда тамо гђе има Округлица, Округлих лазина, Забела, Трепчи, Требишњица и свуда тамо гђе има црепуља – тамо је светосавље. Да и то понавам у муслиманским крајевима постоји и Савин бор и Савине воде и Савин извор и други топоними који носе име Светог Саве, а Муслимани у нашим крајевима славе: Ђурђев-дан, Петров-дан, Илин-дан и друге свеце, показујући да и ми припадамо светосављу и србском народу, уважавајући чињеницу да данас постоје и муслиманска и бошњачка нација, али сасвим је јасно да сви заједно припадамо србском народу. Када наиђу промјене, као бујица, мораш се склонити са моста да те вода не однесе, а кад бујица прође – остају јаки мостови и остаје крупно камење, као што у бурним временима опстају темељи и стубови културе и духовности. Светосавље је главни духовни темељ нашег народа, мост међу новоформираним нацијама и велики угаони камен наше духовности. Уосталом, и Шудиковска универса, која је у средњем вијеку постојала крај Лима, са пет школа, међу којима је и медицинска духовна светосавска школа, старија је од Болоње, Оксфорда и Карловог универзитета, и ту традицију ћемо наставити у нашем најстаријем манастиру. Тачно је да је светосавље данас највише на удару у Црној Гори, због синдрома малих разлика, јер остали у окружењу, који нијесу православни, то сматрају довољном разликом да се дистанцирају од светосавља. Али, ко год удари на своју духовност, бацио је бумеранг, Срби у Црној Гори као државотворни народ, треба заједно са Муслиманима и Бошњацима да се изборе за статус конститутивних нација, а до тада за доследну примјену члана 79. Устава Црне Горе. А наш заједнички језик – мост је који опстаје и утопити се у њу. Само економски јака Србија може помоћи себи и свима нама у окружењу. Државне границе нијесу очуване, али јединственост државних граница данас и није тако битна, као што је статус народа у тим државама.

КИКОВИЋ: Очигледно да праве људе, попут Меше Селимовића, Мехмеда Бушатлије, Емира Кустурице,Салиха Селимовића, Вас и још неких,ни вјера, ни вријеме нијесу одвојили од истине и Светосавља, то је свакако за поштовање. Како то тумачите?

ШАБОТИЋ: Васпитаван социјалистицки,Који Сам као члан црногорске пионирске делегације имао пријем код Тита за Дан младости 1966, ипак је главни печат у мојим животним и политичким схватањима на мене оставио говор Жицког епископа Николаја Велимировића хришћанској омладини у Амстердаму 1939 године. И два есеја мога сина Златка ШаботиЋа.
КИКОВИЋ: Шта за наш часопис можете да кажете о српском историјском постојању на простору данашње Црне Горе и дали су Срби укоријењени у историјском битисању на овим просторима?

ШАБОТИЋ: Срби су историјски, културно и фактички утемељени у Црној Гори. Лимска долина је извор не само Срба већ и свих осталих словенских народа. Лим је света словенска вода као што је Јордан јеврејска. Десет година прије професора Кљосова са Харварда објавио сам Постојање нашег народа на овим просторима од прије 10000 година и то на основу старословенских легенди, као што је она о Баба Марти, чија статуа је у мом селу, археолошких налазишта као сто је оно у Торинама у Бихору и Шудиковском квадру, топонимима и времену смене задњег леденог доба. Кљосов је утемељио генетску методу која показује кретање наших предака кроз простор и вријеме, одређивањем хаплотипова . Он је потврдио моју претпоставку и показао да се наши гени налазе у 62 посто европског становништва. Наши ' најчистији' гени су у Западној Црној Гори, Западној Србији, целокупној БИХ, Хрватској без Истре и Међумурја, Русији, Украјини, Северној Немачкој, Јужној Норвешкој, Јужној Шведској, Данској , Сардинији, а протежу се и на читавим простору од Единбурга до Инда. Ко не верује може овом научном методом да провери тако да су сада све измишљотине, конструкције и дневно политицка наклапања искључена.
КИКОВИЋ: Између корица овог часописа налазе се садржаји који чувају нашу историју и културу. Наша намјера је да преко ''Гласа Холмије'', као будни хроничари свога времена, станемо у одбрану српског језика и ћириличног писма, које је вјековима постојало ''на светим водама Лима''. Исто тако, циљ нам је да кроз писани траг саопштимо и сачувамо научну истину о нашем вјековном трајању, држећи се гесла: ''Будимо узорни потомци – да бисмо били часни преци''. Какво је Ваше мишљење о нашем часопису?

ШАБОТИЋ: Глас Холмије је веома значајан за очување културног и историјског идентитета Србског народа у Црној Гори. Сви ми историјски припадамо једном те истом старословенском односно Српском народу. И сви смо браћа и сестре ма како се национално изјашњавали: било као Срби, Црногорци, Бошњаци, Муслимани или Хрвати, а по Кљосову и хаплотипским испитивањима и Албанци имају висок проценат наших гена. Ми волимо Црну Гору и само желимо њен равномеран развој и заустављање исељавања и демографског пропадања северне регије Црне Горе на којој територији је била формирана држава Холмија ( Брда) призната од стране Пољске.

КИКОВИЋ: Шта на крају овог нашег разговора можете да поручите нашим читаоцима?

ШАБОТИЋ: Један мој ФБ пријатељ ме је питао : " Смајо да ли си ти Потурица или Посрбица?" Одговор је да сам ја "нешто" горе од обоје, ја сам Панславенски националиста, који нема никаквих предрасуда чак ни према камену а камоли према људима, јер је као што је написала Крсакова душа камена и душа човека иста на пиједасталу бездана. Треба сви да у себи носимо идеју Савеза славенских суверених република. Такође не треба да одустајемо од идеје Савеза суверених јужнославенских република. Прва Југославија је била српска на челу са нашим рођацима Карађорђевицима, друга хрватска на челу са Титом, трећа треба да буде црногорска. Као грађанска држава равноправних народа за почетак могла би се мирним путем привлачењем економијом и грађанским слободама формирати Природна Црна Гора која би се простирала до Неретве са Плочама и Мостаром , до Ужица са Косовом и Метохијом, Скопском Црном Гором и Северном Албанијом до Драча. Али прије свега и после свега као сто је рекао Патријарх Павле:" Будимо људи"

Фотографија корисника Горан Ивана Киковић