logo3

ДР ИВАН ФУРТУЛА,: ''БЈЕЛОПОЉЦИ ЋЕ И УБУДУЋЕ ИЋИ СТОПАМА СВЕТОГА САВЕ''

ИНТЕРВЈУ ЗА ГЛАС ХОЛМИЈЕ СА ДР ИВАНОМ ФУРТУЛОМ, ПРЕДСЈЕДНИКОМ СРПСКОГ ДРУШТВА ''СВЕТИ САВА'' ИЗ БИЈЕЛОГ ПОЉА КОЈИ ЗА НАШ ЧАСОПИС КАЖЕ: ''БЈЕЛОПОЉЦИ ЋЕ И УБУДУЋЕ ИЋИ СТОПАМА СВЕТОГА САВЕ''

Разговор са др Иваном Фуртулом за Глас Холмије водио уредник Горан Киковић

Др Иван Фуртула рођен је 26.05.1987. године у Бијелом Пољу, гдје је са одличним успјехом завршио основну и средњу школу. Медицински факултет у Подгорици, смјер Стоматологија, уписао је 2006. године. Дипломирао је 2012. године са просјеком 9.08, и добио звање доктора стоматологије. Живи и ради у Бијелом Пољу. Предсједник је Српског друштва "Свети Сава" из Бијелог Поља, основаног на Савиндан, 27.01.2019.године.

КИКОВИЋ: Господине Фуртула, на Савиндан ове године изабрани сте за предсједника Српског друштва "Свети Сава" из Бијелог Поља и отпочели сте са радом. Можете ли нам рећи који су били разлози за оснивањем Српског друштва "Свети Сава" и који су Ваши циљеви и задаци ?

ФУРТУЛА: Размишљајући о томе како бих започео причу о нашем Друштву, схватио сам да ћу наше Друштво најбоље представити тако што ћу говорити о разлозима који су нас навели да организујемо Оснивачку скупштину на Савиндан ове године. Мислим да ће прича о тим разлозима на најбољи могући начин показати циљеве којима ће наше Друштво у свом будућем раду стремити.

Међу првим разлозима за оснивањем нашег Друштва био је незавидан положај српског народа у Црној Гори, положај који се из године у годину погоршава и који у многим сегментима постаје неподношљив. Мишљења сам да смо потешкоћама у којима се налазимо нехотично и донекле допринијели и сами, својом неслогом, свађама и подјелама. То је можда био још један од разлога стварања нашег друштва, тежња да наш град добије заједничку кућу гдје ће сви Срби, без обзира на политичку или било коју другу припадност, бити добродошли, и која ће бити мјесто превазилажења наших међусобних разлика.

Један од најзначајних разлога, тј. циљева нашег постојања, јесте борба за очување нашег вјерског и националног идентитета. Вјерски и национални идентите Срба су два лица једне медаље, јер као што Црква не може без свог вјерујућег српског народа, тако ни српски народ не може без духовног вођства и утјехе своје Српске Православне Цркве. Српска Православна Црква проживљава тешке дане и наша је дужност и обавеза да, кад год и гдје год је то могуће, будемо од помоћи и користи нашој Цркви.

Такође, као неизоставни дио очувања националног идентитета Срба на овим просторима, мора се нагласити борба за очување српског језика и ћирилице, као и културног и историјског насљеђа Срба. Српски језик и ћирилица су већ деценијама изложени систематском сузбијању и једна од централних дужности нашег Дриштва јесте да се том сузбијању одупре. Истовремено, културна достигнућа и историјски подвизи нашег народа се присвајају, прекрајају и ниподаштавају, као да се наш народ покушава претворити у дрво без коријена. Такве покушаје никада и ни по коју цијену не смијемо допустити.

На крају, али не зато што су најмање, већ зато што су највише важни, поменућу хуманитарне циљеве нашег Друштва. Живећи у брзим, и за све нас не тако лаким временима, лако заборављамо да у нашем окружењу, а неријетко у нашем комшилуку живе људи који не могу задовољити ни најосновније потребе које би им омогућиле, не живот по мјери човјека, него живот уопште.

КИКОВИЋ:Можете ли нам, с обзиром да сте формирани на Савиндан, набројати досадашње активности и искуство које сте као младо друштво до сада имали?

ФУРТУЛА: Иако као друштво постојимо тек нешто више од седам мјесеци, можемо се похвалити приличним бројем акција које смо у том периоду спровели. Прије свега, поменућу хуманитарне акције у којима смо породицама, које су у веома тешкој матерјалној ситуацији, помагали донацијама у храни или новчаним средствима. Поред тога, упутили смо донацију народној кухињи која функционише под покровитељтвом бјелопољске Црквене општине. Такође, ангажовали смо се у активностима културног карактера, међу којима морам нагласити организацију манифестације ''Српско вече'' у сарадњи са Српским пјевачким друштвом ''Светосавник'', Српским националним савјетом и свештеником СПЦ, оцем Предрагом Шћепановићем. Након те манифестације, самостално смо организовали културну трибину ''Антисрпство у Црној Гори'', која се бавила обиљем антисрпског садржаја у наставном програму историје у црногорским школама. При том смо се ангажовали у повезивању са сличним друштвима и организацијама у Црној Гори, у циљу побољшања сарадње и размјене искустава која би унаприједила рад како нашег, тако и осталих организација.

КИКОВИЋ:Која је дјелатност Српског Друштва ''Свети Сава''у наредном периоду?

ФУРТУЛА: Организовање културних, хуманитарних и других свечаности у складу са циљевима Српског друштва ''Свети Сава'' и законом; штампање и издавање публикација; и свих видова хуманитарних и друштвених акција усклађеним са циљевима Српског друштва ''Свети Сава''.

КИКОВИЋ: Ко чини руководство Вашег друштва и колико имате чланова?

ФУРТУЛА: На Савиндан 27. јануара 2019. године у Бијелом Пољу је формирано Српско Друштво ''Свети Сава'' за чијег је предсједника изабран др Иван Фуртула, док су остали чланови Савјета Српског друштва ''Свети Сава'': Љиљана Раичевић, др Никола Раосављевић, Лука Фемић, др Милош Шапоњић, Душан Гордић, Мирко Гојачанин, Срђан Дробњак, Радован Мандић, Велибор Обрадовић, Бранко Станић, Милош Којовић, Жељко Обрадовић, Александар Куч и Горан Рика Војиновић. Друштво ''Свети Сава'' на данашњи дан броји 130 чланова.

КИКОВИЋ: Пошто је Бијело Поље мултетничка средина, које су то посебности Срба, који су вјековима присутне на овим просторима а које треба истицати у Вашем раду?

ФУРТУЛА: Историја Срба на подручју бјелопољске општине има своје специфичности. Наиме, и поред дуге историје сукобâ на овим просторима, успјела се развити коректна међунационална сарадња и саживот. Утолико ме више ожалошћују притисци којима су Срби у Црној Гори, па самим тим и у Бијелом Пољу, посљедњих деценија изложени, јер такво неодговорно чињење може резултовати само нарушавањем тешко постигнутог и стрпљиво одржаваног међуетничког и међунационалног склада.

КИКОВИЋ: Шта можете да поручите нашим читаоцима?

ФУРТУЛА: Иако смо изложени великим притисцима, не смијемо поклекнути, већ вођени дјелима својих предака, истрајати у напорима да сачувамо срце и дух нашег великог, а на жалост малобројног народа. Сматрам да повезивање Срба у организације као што је Српско друштво ''Свети Сава'' може дати не мали допринос тој борби. Треба истрајати, због завјета предака и будућности наше дјеце.

КИКОВИЋ: Какво је Ваше мишљење о нашем часопису ''Глас Холмије''?

ФУРТУЛА: У временима када се медијском сценом Црне Горе све више шири једноумље и јефтина, али разорна антисрпска пропаганда, ''Глас Холмије'' представља једно од ријетких острва слободне мисли, гдје Срби из Црне Горе могу наћи уточиште од пропаганде којом се покушава оспорити српски идентитет, култура, чак и само постојање. Због тога Вам желим дуг и плодоносан рад у расвјетљавању медијског и пропагандног мрака у којем је Црна Гора данас.

Фотографија корисника Горан Ивана Киковић

Горан Киковић и др Иван Фуртула у разговору за Глас Холмије