logo3

ДР АЛЕКСАНДАР РАКОВИЋ, ИСТОРИЧАР : ЦРНОГОРСКИ СЕПАРАТИСТИ И ЕКСТРЕМИСТИ СУ СЕ УСТРЕМИЛИ НА СРПСКУ ПРАВОСЛАВНУ ЦРКВУ И ЊЕНУ ИМОВИНУ

ДР АЛЕКСАНДАР РАКОВИЋ, ИСТОРИЧАР :

ЦРНОГОРСКИ СЕПАРАТИСТИ И ЕКСТРЕМИСТИ СУ СЕ УСТРЕМИЛИ НА СРПСКУ ПРАВОСЛАВНУ ЦРКВУ И ЊЕНУ ИМОВИНУ

 

   Српски народ у Црној Гори је потпуно дискриминисан. Предлог Закона о странцима који предвиђа да и свештеници Српске православне цркве (СПЦ) који долазе из БиХ и Србије морају полагати „црногорски“ језик представља пуно понижење и српског народе и Цркве, која осам вјекова уназад чува идентитет Црне Горе, оцијенио је историчар Александар Раковић.


Раковић је за Срну рекао да је према „Уставу црногорских сепаратиста“ српски језик и даље службени језик у тој држави, али да они и даље на све начине покушавају да понизе Србе.

„Посебно је понижавајуће да и свештеници морају да полажу такозвани црногорски језик са 33 слова абецеде, граматиком, правописом. Тај језик је ненаучно утврђен, нема упориште у струци“, рекао је српски историчар.

Власти у Црној Гори више немају кочнице у одрицању од свог идентитета

Раковић је нагласио да власти у Црној Гори више немају кочнице у одрицању свог идентитета.

„Ево, чак, и свештеницима Српске православне цркве, која је 800 година црква у Црној Гори, и која чува идентитет Црне Горе, намећу своја правила. У темељу историјске државности Црне Горе је Пећка патријаршија, а чак и њих, свештенике као насљеднике у духовном смислу Пећке патријаршије, не поштују. То је бесмислено и већ је попримило страшне размере“, рекао је Раковић.

Српски историчар је упозорио да они имају намјеру да приграбе имовину СПЦ, да је национализују и ставе на располагање „ономе коме Мило Ђукановић и сарадници намјеравају да дају“.

„То је њихова намера, међутим и сами знају да имају велики проблем – да чак и ако физичком силом покушају да заузму неке важније манастире, они не могу да их држе због тога што неће имати ко да служи литургију, јер криминална дружина Мираша Дедеића није способна низашта“, рекао је Раковић.

Он је додао да они који су се устремили на СПЦ и сами знају да би покушај насилног заузимања и покушај служења литургије у светињама СПЦ наишао на негагативан утисак чак и у западним круговима који, како је рекао, заиста стоје иза Ђукановића.

„Ни они не би својој јавности могли да објасне шта се то дешава и због чега је канонска црква избачена и не може да се служи богослужење“, рекао је Раковић.

Црногорски сепаратисти су антинација

Он је нагласио да „нација црногорских сепаратиста нема вјерски нити национални идентитет“.

„Они су уствари дефинисани као антинација и држава. То је њихов прави карактер и у тој ситуацији се понашају као у малој стакларској радњи и кренули су да руше све. У једном моменту ће се то окренути против њих. Надам се да нећемо морати да чекамо предуго“, рекао је Раковић.


 

(Срна)