logo3

ДАРКО РАШОВИЋ ЗА ГЛАС ХОЛМИЈЕ    ''СТОП ДИСКРИМИНАЦИЈИ СРПСКОГ НАРОДА У ЦРНОЈ ГОРИ''!

   ''СТОП ДИСКРИМИНАЦИЈИ СРПСКОГ НАРОДА У ЦРНОЈ ГОРИ''!

Разговор Горана Киковића, главног и одговорног уредника ''Гласа Холмије'' са Дарком Рашовићем, предсједником НВО Стоп дискриминацији  из Подгорице.

 

         Дарко Рашовић, рођен 1962. године у Подгорици, из Куча, село Момче, од оца Доситија-Бућа и мајке Васиљке, рођене Вујошевић. Дипломирао је на Пољопривредном факултету  Универзитета у Београду, звање дипломирани инжињер пољопривреде. Ожењен, отац двоје дјеце. Радно искуство стицао је у Министарству Пољопривреде, у ХП ''Пољопродукт-Пољокомерц''. Данас је приватни предузетник. Од 2010. године је предсједник НВО Стоп дискриминацији. 2011. године, од 30 НВО предложен је за координатора Мреже НВО за заштиту српског језика у Црној Гори.

КИКОВИЋЗашто сте основали НВО Стоп дискримнинацији?

РАШОВИЋ:. Испровоцирани једностраном одлуком Завода за школство (августа 2010. године) о укидању српског језика из наставног програма, као одговор на овај дискриминаторски акт група грађана на  Скупштини дана  10.08.2010. г. доноси Одлуку о оснивању НВО СТОП ДИСКРИМИНАЦИЈИ као невладино, нестраначко и непрофитно удружење. Оснивачи  НВО СТОП ДИСКРИМИНАЦИЈИ су: Дарко Рашовић, Душко Томашевић, Милосав Ракочевић, Мирко Вујошевић, Гина Нововић, Дејан Булатовић, Трипко Драганић, Биљана Генић, Александар Булатовић и Дарко Јеврић. Циљеви и задаци, поред осталих су: борба против свих облика дискриминације, заштита људских права и  основних слобода. Удружење ће се залагати за постојање права сваког грађанина да школује своју дјецу на свом матерњем  српском језику, који је у службеној употреби у Црној Гори. Посебну пажњу удружење ће посветити спрјечавању дискриминације дјеце и заштитити права сваког дјетета, залагаће се за слободу родитеља и законских старатеља да изаберу за своју дјецу вјерско, морално и језичко образовање према њиховом властитом убјеђењу.

КИКОВИЋЗашто по Вама једино српски народ у Црној Гори нема право на употребу свог језика и писма и зашто са над њим врши дискримнинација?

РАШОВИЋ: Циљ је асимилација српског народа и покушај да се уврсти као мањински народ. Полазећи од историјске чињенице да су Срби конститутивни народ, а српски језикк аутохтони језик и духовна одредица историјско и научно утемељена у Црној Гори и представља један од коријена стабла свих Срба, а самим тим и Црногораца. Режим у Црној Гори, из само њему познатих разлога, покреће дискриминацију огромне већине својих грађана (63,5%  говори српским језиком). Једностраном и дискриминаторском одлуком од 2010. г. избацује српски језик из наставног програма, преводећи га у матерњи језик, касније у црногорски језик и књижевност. Из Устава Црне Горе бришу српски језик као службени намећући као службени језик мањине - црногорски. Наметање језика мањине већини грађана у Црној Гори представља преседан и насиље мањине над већином. Насиље режима и језичка дискриминација највише погађа нашу дјецу и ученике српске језичке заједнице, јер им се намећу уџбеници који није адекватан за ученике српске језичке заједнице, писан је латиницом, осим специфичности црногорских слова, има и недостатке у квалитету нових текстова од екстремних писаца који су насилно наметнути, утичу на квалитет образовања и дискриминацију дјеце. Насиље владајућег режима над грађанима релевантне већине доводи до тихе асимилације српске језичке заједнице.

КИКОВИЋ:Које су досадашње активности НВО Стоп дискримнинацији?

РАШОВИЋ: Своје активности усмјерили смо на заустављању дискриминације и остваривању права грађана српске језичке заједнице и ученикâ за њихова Уставом загарантована права за школовање на свом матерњем српском језику. Статус већинског српског језика као службеног језика у Црној Гори и то гарантовати  Уставом. Уз стално медијско оглашавање, (текстови на darkorasovic@yahoo.com) урадили смо низ округлих столова и пројекте од којих издвајамо: тридесет НВО формира мрежу за заштиту српског језика, тражи поштовање људских права и основних слобода, искључиво права дјеце и спречавање дискриминације (Конференција за новинаре, август 2011., насловна страна ''Дан''-а). Без дискриминације грађана српске језичке заједнице и заштита српског идентитета у Црној Гори. Зауставити дискриминацију грађана српске језичке заједнице као већинске језичке заједнице у Црној Гори. Очигледно да актуелном режиму смета рад и активности НВО Стоп дискриминацији, зато 02. септембра 2012. године режим хапси предсједника ове НВО под оптужбом позивања на отпор, покреће кривични поступак, који траје 2 године, и врши претрес стана, канцеларије па чак и породичне куће тражећи летке са натписом ''НЕМА СРПСКОГ – НЕМА ШКОЛЕ''.

КИКОВИЋ:Које су наредне активности НВО Стоп дискримнинацији?

РАШОВИЋ: Биће усмјерене у заустављању свих облика дискриминације, са посебним освртом на дискриминацију грађана српске језичке заједнице, остваривањем њихових права као конститутивног народа у Црној Гори. Веома битна дискриминација јесте по основу остваривања права на рад, гдје су грађанима српске националне и језичке заједнице ускраћена права на рад у државним органима и јавним предузећима, у којима се се проценат запослених српске националности креће од 0,1 % (полиција, државна безбједност) до максималних 8%, што доводи до асимилације, јер да би сачували своја радна мјеста и обезбиједили опстанак породице  мијењају свој национални и језички идентитет. Основни циљ биће усмјерен да се коначно заустави насиље (дискриминација) над грађанима српске националне и језичке заједнице. Вратити српском језику у Црној Гори статус службеног језика и уврстити га у устав Црне Горе. Да се заустави насиље мањине над већином и насилно наметање уџбеникâ за црногорски језик. Да наставни програм из матерњег језика и историје обухвата историјске и културне вриједности српског народа, са свим признатим српским писцима, што утиче на квалитет образовања.

КИКОВИЋ: С обзиром да је наш часопис ''Глас Холмије'' дошао и до Вас, реците нам какво је Ваше мишљење о њему?

РАШОВИЋ: Медијском мраку допринијела је вишедеценијска владавина режима који спроводи константну дискриминацију српског народа у чему му помажу државни медији, па и велика већина приватних медија, који не препознају дискриминацију језичке већине само зато што се ради о грађанима српске језичке заједнице. ''Глас Холмије'' представља свјетлост из које зраче веома квалитетни чланци који подстичу културне вриједности српског народа. Цијенећи огромне напоре уредникâ да у веома тешкој и сложеној ситуацији одржи континуитет овог                                                                                                                             часописа желим им да истрају на својој принципијелности и да чувају традицију конститутивног народа у Црној Гори. Допринос ''Гласа Холмије'' у очувању историјске и културне вриједности српског народа је веома велики и на томе сам им веома захвалан.

КИКОВИЋ: Које су Ваше поруке читаоцима часописа ''Глас Холмије''?

РАШОВИЋ: Позивам све грађане српске језичке заједнице да читају овај часопис који у потпуности чува и истиче све историјске и културне вриједности српског народа у Црној Гори. Уз срдачне поздраве свим читаоцима ''Гласа Холмије'', позивам грађане већинске језичке заједнице да уложе напор и зауставе дискриминацију своје дјеце. Апелујемо на родитеље и ученике српске језичке заједнице да не купују насилно наметнути уџбеник за црногорски језик и књижевност, већ да у школама захтијевају уџбеник на матерњем језику који је бесплатан, што представља олакшицу за многе породице које данас припадају економски тешко угроженој категорији становништва.