logo3

ГУСЛАР СИНИША ПЕТРИЋ: ''ГДЈЕ СЕ ГУСЛЕ У КУЋИ НЕ ЧУЈУ ТУ ЈЕ МРТВА И КУЋА И ЉУДИ''

РАЗГОВОР СА ПОВОДОМ-РАЗГОВОР ВОДИО ГОРАН КИКОВИЋ

СИНИША ПЕТРИЋ ИЗ БЕРАНА ОСВОЈИО ДРУГО МЈЕСТО НА ФЕСТИВАЛУ МЛАДИХ СРПСКИХ ГУСЛАРА У ИСТОЧНОМ САРАЈЕВУ

ПЕТРИЋ, НАЈБОЉИ МЛАДИ ГУСЛАР ИЗ ЦРНЕ ГОРЕ ПОРУЧУЈЕ:

''ГДЈЕ СЕ ГУСЛЕ У КУЋИ НЕ ЧУЈУ ТУ ЈЕ МРТВА И КУЋА И ЉУДИ''

Синиша Петрић је рођен 20. јануара 2004. у Беранама од оца Рада и мајке Маре, дјевојачко Шћекић. Завршио је Основну школу ''Вук Караџић'' у Беранама. Живи у Беранселу код Берана. Први пут је учествовао у Горњем Заостру на Народном сабору 2016. године. Учествовао је на гусларским вечерима два пута у Мурини, у Заостру и у Беранама 14. октобра 2017. на ''Данима сјећања на српске јунаке и добровољце'' у Центру за културу као и на другим манифестацијама које организује савез удружењâ у оквиру Српске народне одбране Васојевића и Лимске долине.

Синиша Петрић je у друштву врхунских народних гусара из Црне Горе и Србије 15. фебруара 2016. наступао у Беранама поводом прославе Дана државности Србије, када су такође наступали и Властимир Бараћ, Жељко Бугарин, Драгомир Перовић, Вујадин Добрашиновић, Милоје Бугарин и Боривоје Делетић. Још од малих ногу имао је амбиције да гусла и да пјева епске пјесме и дјечачки сан да буде гуслар - остварио му се. Гуслањем се у породици Петрић поред Синише бави и његов двадесетогодишњи брат Стефан. И он је учествовао на многим културним манифестацијама широм Србије, Републике Српске и Црне Горе.

Синиша је на ревији које је организовао Саваз гуслара ''Душаново Царство'' на Видовдан 2019. у Подгорици освојио прво мјесто.

На Фестивалу младих српских гуслара Србије, Црне Горе и Републике Српске одржаном 6. септембра 2019. године у Источном Сарајеву, чији је домаћин било Гусларско друштво ''Филип Вишњић'' из Источног Сарајева, освојио је друго мјесто. Како нам је овом приликом, специјално за ''Глас Холмије'' саопштио млади српски гуслар Синиша Петрић, на поменутом савезном фестивалу учествовало је 25 младих српских гуслара из Србије, Црне Горе и Републике Српске. Прво мјесто освојио је Мидо Тодоровић из Подгорице, друго Синиша Петрић из Берана а треће Митар Вишњић из Требиња.

Ово је био повод да мало поразговарамо са нашим редовним читаоцем и младим амбициозним гусларом Синишом Петрићем.

ГЛАС ХОЛМИЈЕ: Синиша, веома си млад а почео си да гуслаш и да се бавиш овим часним послом промовисања српских јунака, српске епске традиције и историје, па одакле тај ''ген за гуслама''?

СИНИША ПЕТРИЋ: То је насљедство које сам добио од свог дједа Радосава, који је волио да гусла и да пјева о српским националним јунацима који су прославили јуначке подвиге у минулим ратовима. И наравно од оца, који се за свој мерак бавио гуслањем, али није учествовао на такмичењима и ревијама као што сам ја. Наравно и старији брат се бави гуслањем, али је мање активан од мене. Просто волим гусле и срећан сам кад неком могу да отпјевам и тиме обрадујем присутне. Гуслањем се бавим од воље и желим да ми то буде хоби, јер се од гусала ипак не може живјети.

ГЛАС ХОЛМИЈЕ: Колико си научио пјесама и спремаш ли се да у наредном периоду снимиш неки ЦД који ће опјевати неку историјску личност или догађај?

СИНИША ПЕТРИЋ: Знам велики број пјесама о познатим личностима и догађајима из историје Васојевића, Црне Горе и Српства уопште. И преко ових пјесама сам сазнао за многе српске јунаке и њихове борбе са непријатељима. Што више сазнајем историју све ми се више јавља жеља да снимим нову пјесму о некој знаменитој личности, прије свега нашег из краја. Разговарам одавно са многим текстописцима и ускоро ћу изабрати пјесму која ће, надам се, бити хит у гусларским круговима.

ГЛАС ХОЛМИЈЕ: Има ли младих људи које интересује наша национална историја и традиција и како они гледају на ово твоје бављење гуслањем, јер један дио младих са подозрењем гледа на гусле и гусларе. Какво је твоје искуство?

СИНИША ПЕТРИЋ: Младе људе, то је сигурно, ништа озбиљно не интересује. Наравно, то не могу да кажем генерално али засигурно је да их више занимају разни други инструменти него гусле. Међутим, сигуран сам да се то стање мијења и да ће доћи вријеме када ћу ја и моје колеге гуслари бити популарнији од разних пјевача и пјевачица који више имају накита на својим грудима него ли било каквог знања о музици. Праве вриједности су непролазне а кич и шунд су скоројевићка шанаса да неко заради новац без знања, што је у данашње вријеме преовлађујући случај.

ГЛАС ХОЛМИЈЕ: На ревији које је организовао Саваз гуслара ''Душаново Царство'' на Видовдан 2019. у Подгорици освојио си прво мјесто, јеси ли поносан на себе имајући у виду да си релативно млад и неискусан гуслар?

СИНИША ПЕТРИЋ: Могу вам рећи да сам се изненадио када су ме прозвали да сам освоио прво мјесто међу 25 младих српских гуслара Црне Горе и тада сам се први пут осјећао поносно што сам једини из Берана учествовао у такмичењу и био најбољи!То је била прва радост за мене, јер до тада нијесам учествовао на такмичењима ревијалног типа. Срећа ми се осмјехнула и ово признање ми је много битно за мој даљи успјех.

ГЛАС ХОЛМИЈЕ: Повод овог разговора је највећи успјех који си постигао у својој ''каријери'' када си у Источном Сарајеву на Фестивалу младих српских гуслара Србије, Црне Горе и Републике Српске одржаном 6. септембра 2019. године освојио друго мјесто, иако си са Мидом Тодоровићем из Подгорице освојио исти број бодова. Како се осјећаш послије овог првог званичног успјеха?

СИНИША ПЕТРИЋ: Задовољан сам и поносан на освојено друго мјесто, иако је мишљење стручног жирија било идентично и за мене и за Тодоровића. Него, није битно мјесто које је освојено, већ је битан квалитет извођења који сам постигао. Битно је да смо тога дана сви, без обзира на бодове били срећни, јер смо одушевили публику у Источном Сарајеву у препуној сали дома културе. Мој мото нијесу освојена мјеста већ да ми као млади људи и гуслари афирмишемо гусле и епску поезију, јер су мудри људи из нашег народа рекли: ''Црква наша и српско гудало то је нашу вјеру сачувало''. Ми смо убијеђени, такав сам утисак доживио дружећи се са вршњацима, да кроз пјесму и гусле чувамо српки национални идентитет. Познато вам је да су гусле од прошле године постале дио српске културне баштине. Ја сам поносан и срећан што могу макар и овако скромно да допринесем да се гусле чују на свим просторима гдје живе Срби.

ГЛАС ХОЛМИЈЕ: Шта можете да поручите читаоцима ''Гласа Холмије''?

СИНИША ПЕТРИЋ: Мислим да је једино рјешење за будућност моје генерације да на прави и истинит начин сазнају истину о нашој прошлости, јер су умни људи давно казали да ''без прошлости нема будућности''. Гусле и епска поезија нијесу само прошлост већ имају будућност, без обзира што је у Црној Гори угрожена традиција, историја и све оно што смо били кроз вјекове. Млади људи ако желите да будете модерни немојте се одрицати својих предака, него будите поносни на себе и свој род. Гдје се гусле у кући не чују ту је мртва и кућа и људи. Гусле су наша прошлост, садашњост и будућност.

ГЛАС ХОЛМИЈЕ: Шта мислите о нашем часопису ''Глас Холмије''?

СИНИША ПЕТРИЋ: Када сам се први пут срео са часописом прије три године и прочитао га, нијесам схватио његове поруке јер сам тада био превише млад. Међутим, сада видим да је то часопис свих генерација, од средњошколских до пензионерских дана. Ја сам се увјерио читајући га да је овај часопис најбоље историјско-књижевно штиво на просторима Црне Горе. Много сам као млад човјек научио читајући управо ваш часопис, који промовише све ствараоце који се квалитетно баве својим послом. Једва чекам да изађе нови број, а истину о њему ширим међу својим вршњацима који воле славну прошлост своји предака. Моја порука је: читајте ''Глас Холмије'', јер ћете у њему имати шта да прочитате. Желим на крају да се захвалим главном и одговорном уреднику Горану Киковићу и свима који мој труд и успјех цијене а ја им поручујем да их и убудуће нећу обрукати.

Фотографија корисника Горан Ивана Киковић