logo3

ВЛАДИМИР БОЖОВИЋ ЗА ГЛАС ХОЛМИЈЕ КАЖЕ   ''СРБИ СУ ДИСКРИМИНИСАНИ У ЦРНОЈ ГОРИ ДАНАС''

                ''СРБИ СУ ДИСКРИМИНИСАНИ У ЦРНОЈ ГОРИ ДАНАС''

 

        Разговор Горана Киковића, главног и одговорног уредника ''Гласа Холмије'' са предсједником Извршног одбора Матице српске - друштво чланова у Црној Гори  професором др Владимиром Божовићем из Подгорице, који се радо одазвао да говори за ''Глас Холмије'' и информише нас о раду Матице српске – Друштво чланова у Црној Гори  као и о српским националним, духовним и културним збивањима на подручју Црне Горе, држећи се гесла: ''Срби су дискриминисани у Црној Гори данас''.      

 

                        

Др Владимир Божовић, предсједник Извршног одбора Матице српске  -друштво чланова у Црној Гори. Рођен је 12. априла 1974. године у Никшићу. Докторске студије на Florida Atlantic University (САД) завршио је из области математике, 2008. године. Професор је на Природно-математичком факултету у Подгорици. Члан је Друштва математичара и физичара Црне Горе.

 

KИКОВИЋ: Како сте задовољни радом Матице српске - Друштво чланова у Црној Гори и који су били разлози њеног формирања ?

 

БОЖОВИЋ: Може се рећи да Матица српска, у различитим формама друштвеног живота,  постоји у Црној Гори, још од времена свог формирања, 1826. године. Довољно је истаћи  чињеницу да је Његош био члан Матице српске. Такође, велики број утицајних научника и умјетника из Црне Горе били су њени чланови. У Црној Гори имамо организацију, која од 2010. представља добру адресу, мјесто окупљања за све људе који учествују у културној и научној мисији Матице српске. Од те 2010. године, када је почела са радом, Матица српска у Црној Гори, отвара домаћој јавности раскошне ризнице српске културе и науке. Сигуран сам да то радимо на савремен, концептуално добро осмишљен и убједљив начин. Вјерујем да се наши програми издвајају квалитетом, а то мора бити разлог за задовољство. 

 

КИКОВИЋ: Који су програмски циљеви Матице српске - Друштва чланова у Црној Гори, чији сте предсједник Извршног одбора?

 

БОЖОВИЋ: Мислим да је одговор на ово питање добрим дијелом дат кроз одговор на претходно. Ипак, и у најкраћем: ширење српке писмености и науке су наши водећи циљеви. Иначе, Друштво обавља научно-истраживачку, издавачку и архивску дјелатност, унапређује научну периодику и остварује вишедисциплинарне пројекте у области друштвених и природних наука, књижевности, језика, као и умјетности.

КИКОВИЋ: Како у датим околностима, опстаје и ради Матица српска - Друштво чланова у Црној Гори?

БОЖОВИЋ: Већ сам раније одговарао на слично ппитање, па ћу стога и поновити дио одговора. С обзиром на стање културе и науке уопште, нарочито институција националне културе, тешко опстаје Матица српска уопште, а тим прије и њен огранак у Црној Гори. С обзиром на начин како је ововремена Црна Гора политички и укупно вриједносно форматирана, Матица српска је под сталном идеолошком ''присмотром''. Заправо, притиснута тешком системском дискриминацијом. Ипак, ми још увијек имамо врло значајан утицај на културни живот у Црној Гори. На жалост, подршка коју смо имали од званичних институција Србије све чешће изостаје и сад смо доведени до руба опстанка. Али, то већ одавно није новост.

КИКОВИЋ: Шта су будући планови Матице српске - Друштва чланова у Црној Гори?

БОЖОВИЋ: Ово је вријеме кад је најозбиљнији план сведен на голи опстанак. Дакле, желимо да сачувамо ''ватрицу'', односно Матицу, за неко будуће, надамо се, сређеније и срећније вријеме.

КИКОВИЋ: Шта можете да поручите нашим читаоцима?

БОЖОВИЋ: Чувајте све што волите, брините и борите се свим срцем за то. Наравно, у то убрајам и ''Глас Холмије''- лист који представља један од оних добрих примјера како љубав и ентузијазам склањају препреке суровог времена.