logo3

АНДРИЈА МАНДИЋ ЗА ''ГЛАС ХОЛМИЈЕ'' ''СРПСКИ НАРОД ЈЕ КРОЗ ВЈЕКОВЕ СТВАРАО ЦРНУ ГОРУ''

АНДРИЈА МАНДИЋ ЗА ''ГЛАС ХОЛМИЈЕ'' ''СРПСКИ НАРОД ЈЕ КРОЗ ВЈЕКОВЕ СТВАРАО ЦРНУ ГОРУ''

Разговор Горана Киковића, главног и одговорног уредника ''Гласа Холмије'' са Андријом Мандићем, предсједником Нове српске демократије. 

Андрија Мандић је рођен 19. јануара 1965. године у Шавнику. Дипломирао је на Металуршко-технолошком факултету у Подгорици. Један је од оснивача Српске народне странке, а од 2003. до 2009. године био је предсједник СНС-а. У Влади некадашње СРЈ обављао је функцију замјеника министра за привреду. Био је на челу коалиције Српска листа, и њен предсједнички кандидат на изборима 2008. године. Такође, био је један од лидера коалиције Боља Црна Гора. Оснивач је и члан предсједништва Демократског фронта. Прије активног политичког ангажмана, био је успјешан предузетник. Као директор и сувласник акционарског друштва за прераду обојених метала организовао је прву приватну производњу алуминијумских легура у Црној Гори. У сарадњи са Металуршко-технолошким факултетом из Подгорица радио је на пројектовању, изради и инсталирању опреме за ливење алуминијума као и на комерцијалном металуршком инжињерингу. Од 2001. године посланик је у Скупштини Црне Горе. Када је 24. јануара 2009. године основана Нова српска демократија, постао је њен први предсједник, и на тој функцији се налази и данас.

 

КИКОВИЋ: Господине Мандићу, како оцјењујете статус и положај српског народа у данашњој Црној Гори? Објасните нам да ли је ''тзв. Државни удар'' један од притисака на Србе у Црној Гори?

МАНДИЋ: Не постоји народ у Европи чија се права тако брутално и неометано газе, као што је то случај са српским народом у садашњој Црној Гори! То се једноставном анализом може доказати. Без обзира на број Срба који чине трећину становништва Црне Горе, режим Мила Ђукановића пуних двадесет година спроводи политику масовног и систематског рушења елементарних права српског народа.

Срби су свакодневно изложени сталној тортури безмало свих овдашњих медија. На удару државе непрестано се налазе српски језик и Српска православна црква. Таква политика црногорске власти према Србима није ништа друго до новоцрногорски национализам и шовинизам камуфлиран у вербалну одору грађанског мултиетничког мултикултурализма и мултиконфесионализма. Да је то тако лако се може доказати бројним конкретним примјерима. Један од таквих примјера је и монтирани политички процес за тзв. Државни удар. Мене и српског посланика у Скупштини ЦГ Милана Кнежевића црногорски режим је оптужио за лажни државни удар, одузели су нам путне исправе, а мог најближег сарадника Михаила Чађеновића су осам мјесеци држали у затвору зато што није пристао да лажно свједочи против мене. Та акција државног терора није усмјерена само против Срба из ЦГ јер се у спушком затвору налази генерал Дикић и још четворо грађана Србије.

 

КИКОВИЋ: Шта нам треба чинити у наредном периду како бисмо се као народ изборили за статус и положај који имају сви други народи у данашњој Црној Гори?Како сачувати српски језик, ћирилицу и СПЦ?

МАНДИЋ:  Пошто је наш противник веома опасан, има снажну међународну подршку за антисрпску политику коју води, боље се сналази у замагљеним и полудефинисаним  односима националних заједница, неопходно је да и убудуће иступимо са јасном српском националном политиком у Црној Гори. Треба упорно да тражимо да се обезбиједи национална равноправност која се мора гарантовати новим уставним и законским механизмима, какви постоје у вишенационалним државама са сличном националном структуром.

Не само што ти механизми у Црној Гори не постоје, него власт сваку причу о овој теми третира као покушај рушења државе и угрожавања њеног наводно грађанског концепта. Досадашњи покушаји представника српског народа у Скупштини Црне Горе да се српско питање стави на дневни ред, односно да се постави питање елементарних људских права Срба у Црној Гори, третирају се као национализам и удар на тзв. црногорски демократски пројекат. Да ли би нас и даље пратили порази, дискриминација, сегрегација и насилна асимилација ако би српски народ поново превредновао властити национални програм, који би се базирао на историјском завјету наших предака и сложно стао иза његове реализације. Да ли би тада шовинизму и насилној асимилацији склоне малобројне антисрпски настројене националне заједнице могле да чине оно што нас дубоко вријеђа и национално слаби? Ја сам сигуран да у таквој ситуацији не би могли о томе ни да помисле. А шта у ствари траже Срби у Црној Гори? Траже за себе колективна права, односно оно што сви други имају. То је неопходно да би се у Црној Гори успоставио систем етничке равнотеже и да би Црна Гора постала земља заиста равноправних грађана и равноправних народа. (Режим Мила Ђукановића, међутим, то не дозвољава, јер жели да успостави систем црногорске националне хегемоније над другим народима.) Срби у Црној Гори желе да Црна Гора буде стабилна и демократска земља, а основно питање демократије у свакој вишенационалној држави јесте правично решење националног питања. Српски народ треба да се позиционира као правни субјект и да као такав постоји у Уставу Црне Горе, како његов положај не би зависио од тога ко је на власти у Црној Гори.

 

КИКОВИЋ: Шта за наш часопис можете да кажете о српском историјском постојању на простору данашње Црне Горе и дали су Срби укоријењени у историјском битисању на овим просторима?

МАНДИЋ: Срби на простору данашње Црне Горе су историјски, аутохтони народ, који има свој материјални српски језик, своју хиљадугодишњу културу, своју препознатљиву националну индивидуалност, своју 800 година стару црквену организацију, и као такав народ морају да опстану у земљи својих предака, који су прије само сто година у њој чинили 95 одсто популације.

КИКОВИЋ: Између корица овог часописа налазе се садржаји који чувају нашу историју и културу. Наша намјера је да преко ''Гласа Холмије'', као будни хроничари свога времена, станемо у одбрану српског језика и ћириличног писма, које је вјековима постојало ''на светим водама Лима''. Исто тако, циљ нам је да кроз писани траг саопштимо и сачувамо научну истину о нашем вјековном трајању, држећи се гесла: ''Будимо узорни потомци – да бисмо били часни преци''. Какво је Ваше мишљење о нашем часопису?

МАНДИЋ: Глас Холмије веома успјешно чува наше народно памћење на простору на ком излази. Исто тако веома будно прати садашње стање и учествује у креирању нових садржаја у културном животу српског народа у Црној Гори. Надам се да ће будуће вријеме донијети могућност да се Глас Холмије чује још даље него што је то сада случај.

 

КИКОВИЋ: Шта можете да поручите нашим читаоцима?

МАНДИЋ: Треба да се као народ вратимо завјетној мисли наших предака о обједињавању српског народа. Треба да вратимо наду народу која се негдје загубила на путу служења туђим стратешким, националним, економским и државним интересима. Та нада мора да постане опет српска врлина која ће надахнути нове генерације енергијом која ће нас донијети до нашег националног циља. Ми не треба као нови народи и нове државе да сада дефинишемо националне интересе јер су тај важни посао давно урадили наши преци, а наше је да упорно и истрајно идемо ка том циљу.