logo3

АНДРИЈА МАНДИЋ ''АКО КРЕНУ ДА МИ ЗАТРУ ФАМИЛИЈУ ЋЕРАЋЕМО СЕ ДО ИСТРЕБЉЕЊА''

Андрија Мандић за Борбу: Ако крену да ми затру фамилију ћераћемо се до истребљења

Лидер Демократског фронта Андрија Мандић саопштио је да је пласирање лажи да је хтио да напусти Црну Гору и покушај његовог компромитовања координиран на релацији лоших људи из Србије и Црне Горе који су већ раније заједнички радили на паковању афере лажни државни удар. У интервјуу за Борбу Мандић поручује да се ниједном силнику неће помјерити ни за милиметар, “никога не желим осрамотити или повриједити, нити ћу коме дозволити да то мени учини, па према томе немам разлога да бјежим или да се скривам у Србији”.

Мандић каже да је Александар Вучић његов пријатељ кога познаје дуги низ година.
“Доста тога смо заједно прошли, од коалициних наступа у Црној Гори, учешћа на опозиционим скуповима, били међу ријетким политичарима који су присуствовали сахрани Слободана Милошевића”, каже Мандић.
ДПС, режимски медији, па и неки “независни”, последњих дана су покушали да незгоду и непријатност, коју сте Ви и ваши притељи имали на подручју пљеваљске општине, представе као покушај бјекства и да да јој дају неку ноту мистерије. Гдје је истина? Да ли сте бјежали из Црне Горе у Србију или се ради о подметању од стране ваших политичких противника?
Никога се не плашим у Црној Гори, поштујем све људе који су вриједни поштовања, ниједном силнику се нећу помјерити ни за милиметар, никога не желим осрамотити или повриједити, нити ћу коме дозволити да то мени учини, па према томе немам разлога да бјежим или да се скривам у Србији. Годинама моји политички противници улажу велике напоре да некако изграде слику која би била у функцији моје личне и политичке компромитације. Народ зна да све то није тачно јер је имао пуно прилика, за ових седамнест година рада у Скупштини Црне Горе, да упозна моју природу, карактер и лични однос према тешким ситуацијама са којима сам се сусретао током јавног политичког ђеловања. Над Демократским фронтом се од стране режима брутално спроводи државни терор, а већина државних институција се користи за ту сврху. Наши функционери и чланови су на великим протестима тровани и пребијани, потом хапшени и саслушавани. Кажњавали су нас новчано, узимали новац који нас је следовао као најјачи политички субјект. Против руководства се воде монтирани судски политички процеси. Без икаквог разлога нам се одузимају пасоши и ограничава слобода кретања. То је укратко пресјек тренутне политичке ситуације која веома увјерљиво осликава дубину кризе у којој се налази ова земља.

Да ли се у историји Црне Горе десило да је над неким политичким субјектом вршен овакав прогон?
Мислим да је једино у вријеме Бомбашке афере, прије сто десет година, нешто слично рађено. И сада, толико година касније, имате сличне методе и сличне мотиве за прогон, што довољно говори о томе на којем је нивоу актуелни режим. Државни терор у вријеме Голог отока је спровођен над једном партијском фракцијом, која није имала дефинисан политички програм, па не могу тај злочин доводити у исту раван са данашњим дешавањима.
Свједоци смо да је притисак на ДФ, Вас лично и остале лидере ДФ, огроман и перманентан. Није непознато да су се многи политичари и партије ломили под ударима аутократских режима. Колико је могуће издржати притисак тог „државног терора“, и какве последице то оставља на политичко дјеловање?
Јесте, могуће је, и ДФ на сваком кораку, у свакој прилици показује одлучност и храброст не само да се брани, него и да узврати на прогон. На недавном састанку лидера опозиционих странака, један од учесника је констатовао да ниједна политичка организација не би издржала овај терор који се спроводи над ДФ. Ја имам велико политичко искуство, шест пута сам на непосредним изборима биран за посланика Скупштине Црне Горе, а три пута сам имао и велику част да предводим посланичку листу која је имала огромну подршку грађана Црне Горе. Мој политички живот је обиљежен начелном борбом против аутократског режима који на овим просторима егзистира од 1945 године. Никада нијесам био дио црногорске власти, а сада већ имам превише година да бих издао оно што сам раније заступао или клонуо под притиском. Ако нисам био спреман да се компромитујем и служим режиму када сам био млађи, зашто бих то радио у својој педесеттрећој години када сам по ко зна који пут преиспитао, додатно провјерио, потврдио и учврстио животне и политичке ставове који ме у суштини и дефинишу као људско биће. Лично и породично, немам право ни да бјежим ни да се скривам од било какве опасности, чак и оне која би ми угрозила живот, јер кад дође вријеме да се преселим на други свијет, и то онај бољи, како нас учи наша Црква, морао бих са великом срамотом да погледам у очи своје претке који су стајали усправно на биљегу чак и онда када су знали да ће погинути. Ја желим и хоћу да будем достојан наследник тих људи који су у ситуацијама када се насртало на њихову част и живот знали да те вриједности бране чак и оружјем. То нас је много коштало у прошлости, али је истовремено том жртвом успостављен високи етички и морални стандард понашања за потомке који држе до таквих принципа. Мени се у овом времену пријети од стране Главног специјалног тужиоца Миливоја Катнића са црним барјаком на кући, односно затирањем моје породице, а ја не могу да пређем преко тога а да не кажем да би се у таквом злочиначком науму ћерали до истребљења.
У Црној Гори се од стране одређених центара пласира прича да Вас је власт Александра Вучића ухапсила и прекршајно казнила у договору са црногорским властима, како би се додатно учврстили односи између два режима. Да ли и Ви мислите тако?
Не мислим. Александар Вучић је мој пријатељ кога познајем дуги низ година. Доста тога смо заједно прошли, од коалициних наступа у Црној Гори, учешћа на опозиционим скуповима, били међу ријетким политичарима који су присуствовали сахрани Слободана Милошевића. Гутали смо заједно сузавац у Београду кад је ухапшен Радован Караџић.

Александру Вучићу би требало да је ближи Андрија Мандић него Андријини политички противници. Али све да се не познајемо и да се никада нисмо срели у животу, зашто би предсједнику Србије био важнији неки дукљаноид, који је урадио све што је било у његовој моћи на штету Србије и укупно српског народа, од српског политичара из Црне Горе који је и предсједник једине парламентарне странке која у свом имену има и српску одредницу. Ова акција и покушај мог компромитовања је координиран на релацији лоших људи из Србије и Црне Горе који су већ раније заједнички радили на паковању афере лажни државни удар. И међу нама Србима има и лоших људи. Наравно, мање него код других народа, али такви никада не могу постати предсједници државе Србије.