logo3

СИНИША ПЕТРИЋ НАЈМЛАЂИ ГУСЛАР ИЗ БЕРАНА

            На фотографији Синиша Петрић, на ''Данима сјећања на српске јунаке и добровољце'' у Центру за културу  у Беранама 

У  '''Глас-у Холмије'' представљамо најмлађег гуслара у Беранама Синишу Петрића. Синишу сам први пут упознао када је гуслао 2016. године у Заостру код Берана, када био најмлађи учесник али одлично је наступао и зналачки се понашао за своје године. Синиша је рођен 20. јануара 2004. у Беранама од оца Рада и мајке Маре, дјевојачко Шћекић. Похађа осми разред Основне школе ''Вук Караџић'' у Беранама и врлодобар је ученик .

Живи у Беранселу  код Берана. Први пут је  учествовао у Горњем Заостру на Народном сабору 2016. Два пута у Мурини учествовао на гусларским вечерима и у Заостру такође ове године  и у Беранама 14. Октобра 2017. на ''Данима сјећања на српске јунаке и добровољце'' у Центру за културу.

Синиша Петрић je у друштву  врхунских народних гусара из Црне Горе и Србије 15.фебруара 2016. Наступао у Беранама  поводом прославе Дана државности Србије, тада су такође наступали Властимир Бараћ, Жељко Бугарин, Драгомир Перовића, Вујадин Добрашиновић, Милоје Бугарин, и Боривоје Делетић.

Синиша је још од малих ногу имао   амбиције да гусла и да пјева епске пјесме и тај му се сан остварио да буде гуслар.  Гуслањем се у породици Петрић поред Синише бави и његов седамнаестогодишњи брат Стефан, који је ученик Треће године Средње  техничке школе ''Букадин Вукадиновић''  у Беранама. Циљ нашег часописа од оснивања до данас је да  ''афирмишемо младе умјетнике који су наше горе лист''. Овом приликом пожељели смо му да убрзо сними CD, а ако крене у том правцу свакако ћемо му   помоћи ми из редакције  ''Глас-а Холмије.

                                                                  Прилог припремио Горан Киковић