logo3

МАКСИМ ВОЈВОДИЋ МЛАДИ ГУСЛАР

 Максим Војводић – млади гуслар

Maksim

Максим Војводић

Највећи чувари наше традиције и културе, духовни светионици времена и предања, то су данас у Црној Гори а и свуда гдје се српске гусле чују и чуле се од давнина, гуслари. Ти тихи свједоци и хроничари овог невремена.

Редакција портала ИН4С је разговарала са Максимом Војводићем, награђиваним гусларом, младићем, који је један од оне сјајне дјеце из Гимназије у Даниловграду, који се боре за ћирилицу, традицију и опомињу на НАТО зликовце.

Максим Војводић, рођен 22.01.2000. у Подгорици, поријеклом Пивљанин и Требјешанин. Студент прве године Филозофског факултета у Никшићу, одсјек историја.

Дио награда младог гуслара

Члан је Гусларског друштва ,,Војвода Мина Радовић“ Изворне групе ,,Пече“ као и Фолклорног ансамбла ,,Црна Гора“.

Овај дични момак води школу гусала ,,Свети Ђорђе“ у Никшићу и један је од предавача у школи гусала ,,Војвода Мина Радовић“.

Гуслањем се бави од кад зна за себе а први јавни наступ био је у Плужинама прије 10 година.

„У том временском периоду наступио сам више од 600 пута како у Црној Гори тако и широм бивше Југославије и Европе. Међу тим наступима био је велики број вечери разног карактера, културног, хуманитарног а и такмичарског“, казао је Војводић за наш портал.

Што се тиче фестивала до 18 година имам једну другу и пет првих награда, а од сениорских фестивала двије прве награде на нивоу републике и једну трећу награду на нивоу Србије, Црне Горе и Републике Српске, истакао је он.

14. фестивал српских гуслара Црне Горе одржан је 24. и 25. маја 2019. год. у Подгорици. Обје вечери, уз благослов и присуство преосвећеног митрополита црногорско приморског Амфилохија, публика је имала прилику да послуша 45 гуслара у полуфиналој вечери и 20 гуслара у финалној.

Максим Војводић

Гуслари су били са свих простора Црне Горе, од Пљеваља до Подгорице и од Берана до Херцег Новог.

Стручни жири у саставу: Др Будимир Алексић, режисер Витомир Митрић и три народна гуслара- Саша Лакетић, Радосав Војиновић и Милета Пантовић одлучили су да прво мјесто припадне Максиму Војводићу, друго Горану Перовићу и треће Миленку Калезићу.

На екипном нивоу прво мјесто заузело је друштво ,, Војвода Мина Радовић“, друго ,,Његош“ из Даниловграда и треће ,,Петар Перуновић Перун“ из Бијелог Поља. Првих 12 гуслара са финалне вечери добили су право да се такмиче на Савезном фестивалу у Беранама на јесен. То су: Драгомир Перовић(Подгорица), Миладин Анђелић (Мојковац), Исак Симићевић(Жабљак), Иван Булић (Жабљак), Милан Марковић ( Подгорица), Радојица Бугарин ( Бијело Поље), Радован Радовић ( Бијело Поље), Стеван Вујачић (Подгорица) и Радомир Јовановић (Даниловград).

 

Од  ИН4С   02/06/2019