logo3

ДОКТОР ИСТОРИЈСКИХ НАУКА ИЗ НОВОГА САДА МИЛАН МИЦИЋ О КЊИЗИ ГОРАНА КИКОВИЋА

ДОКТОР ИСТОРИЈСКИХ НАУКА ИЗ НОВОГА САДА МИЛАН МИЦИЋ О КЊИЗИ ГОРАНА КИКОВИЋА

Горан С.Киковић,'' Васојевићи у борби за српско и југословенско уједињење од 1914 до 1918 године'',Беране 2018.

Горан Киковић је угледни српски историчар који се бави историјом највећег српског племена у Црној Гори Васојевића у 19. и 20. веку вођен мотивом да су поруке прошлости трајни део нашег личног и националног идентитета и да ићи трагом предака значи поседовати неке непроменљиве људске и националне вредности.
Његова нова књига Васојевићи у борби за српско и југословенско уједињење од 1914 до 1918 године састоји се из више добро повезаних целина и значајно је штиво за све оне које се интресују за прошлост овог славног српског племена.
У првом делу студије налазе се рецензије проф. др. Александра Животића, Бранислава Оташевића и Давида Лалића које осветљавају садржај ове књиге , њен значај и улогу. Други део књиге Васојевићи у Првом свјестком рату говори о ратним операцијама које су Доњевасојевићка, Горњевасојевићка и Плавско- гусињска бригада имале у редовима црногорске војске од бојева у Источној Босни 1914. године до јануара 1916. године и борби за Беране, као и аустроугарској окупацији о комитском покрету у Васојевићима. Трећи део студије је под називом Улога Васојевића у коначном уједињењу српског народа и посланици Велике народне скупштине српског народа у Црној Гори из Васојевића. Овај део књиге садржи 32 биографије угледних Васојевића које говоре о њиховој улози у Подгоричкој скупштини новембра 1918. године, али и њиховим животима посвећеним националној борби. Четврти део студији о историји Васојевића у Првом светском рату садржи списак добитника златне и сребрене Обилића медаље за храброст из Горњовасојевићке, Доњовасојевићке и Плавско-гусињске бригаде црногорске војске. Пети део књиге је под насловом Високи командни кадар са територије Васојевића у Првом свјетском рату и заслужни појединци за победе српске војске у Првом свјетском рату у којем се налазе биографије 13 високих војних комаданата, Есад –паше Топтанија и солунских ратника из Васојевића.
Књига Горана Киковића , Васојевићи у борби за српско и југословенско уједињење од 1914 до 1918 године даје слику персонализоване историје Великог рата, односно у њој доминирају биографије истакнутих појединаца са подручја Васојевића и драгоцен списак одликованих Васојевића у борбама Великог рата.
Биографије предака састављене су од људских и националних прегнућа, јаке потребе за личном и колективном слободом и личним образовањем и сопственом обавезом да се са часним именом уђе у колективно памћење. Људске судбине очитавају се у овој студији Горана Киковића. Те судбине путују првом половином 20. века кроз три државе: Краљевину Црну Гору, Краљевину Југославију и комунистичку Југославију, наравно под условом да су преживеле Други светски рат и крваву братоубилачку борбу у Црној Гори. 
Кроз ове личности снажно пулсира историја са својом моралном поуком читљивом ( или нечитљивом) савременом свету,али довољно снажном да очврсне и оплемени појединца који своју људску и националну судбину цени не као свој усуд него обавезу према прошлом и будућем времену, према прецима и потомцима.
Читајући књигу Горана Киковића Васојевићи у борби за српско и југословенско уједињење од 1914 до 1918 године пажљив читалац уочиће јаку људску и националну енергију самог аутора и највећег српског племена – Васојевића.

У Новом Саду , др.Милан Мицић, историчар и књижевник
14.фебруара 2019. године

Фотографија корисника Горан Ивана Киковић

Фотографија корисника Горан Ивана Киковић