logo3

РЕЦЕНЗЕНТ ГОРАН КИКОВИЋ О књизи Проф. др Марка Кнежевића '' МУРИНСКО ПОЛИМЉЕ''

РЕЦЕНЗИЈА о књизи Проф. др Марка Кнежевића '' МУРИНСКО ПОЛИМЉЕ''

Пише Горан Киковић, српски историчар у Црној Гори , Беране

Поштовани читаоци, пред нама је нова књига проф.др Марка Кнежевића, која се студиозно бави простором Горњег Полимља или како то аутор назива ''Муринско Полимље''.

Ова монографија како записа и сам професор Кнежевић у предговору. Цитирам:'' ...Муринско Полимље досада није било предмет научних истраживања са географског, економског, туризмолошког и мултидисциплинарног гледишта. У мојим истраживањима Плавско-гусињског региона, Проклетија и села Велике оно није представљало посебну тему. То ме је мотивисало да се при крају истраживачког рада, на измаку стваралачке енергије, посветим и овом дијелу Горњег Полимља и Плавске жупе. Резултат тих истраживања је ова скромна књига...''.

Ове дефиниције се држао истраживач проф. др Марко Кнежевић, од почетка до краја своје монографије и на основу ње написао поменуту књигу. Овдје је обрађено и написано доста нових детаља и истакнуто подоста непознатих чињеница и ако су се овим простором бавили многи истраживачи кроз прошлост овог краја, међу њима да поменемо најзначајније: Павле Ровински, Андрија Јовићевић, Радослав Вешовић, Радован Бакић, академик Миомир Дашић, Слободан Касалица, Бранислав Оташевић, Вук Марсенић и други. Аутор наводи и најзначајнија дјела књижевног жанра посвећена страдањима овдашњег живља у Другом свјетском рату међу којима су роман Црни вјетарВељка Мијовића и Пакао заливен дјечјим сузама Вујадина Оташевића.

Истраживач овог значајног пројекта проф.др Марко Кнежевић, кога ће користити многе младе генерације истраживача, је овом књигом оставио корисну студију младим генерацијама: историчара, географа, етнолога и истраживача свих профила да на истинит начин спознају прошлост овог веома значајног краја старе Српске средњовјековне Плавске жупе.

''Муринско Полимље'' је имало а и данас има шта да понуди у свим сферама друштвено-економског живота и дјеловања и зато професор Кнежевић и оставља ово вриједно дјело да се никако не забораве ''ни историја ни географија'' овог веома важног краја кроз вјекове његовог битисања.

Како ће ова књига послужити као значајна лектира истраживачима, историјској публицистици и савременој историографији, јер обилује бројним подацима, познатим и први пут саопштеним, препоручујем је издавачу за штампу, а будућим читаоцима до којих ће убрзо доћи поручујем да вријеме утрошено на њеном ишчитавању ни у ком случају не могу сматрати изгубљеним.

Фотографија корисника Горан Ивана Киковић