logo3

ЈОСИП БРОЗ УВИЈЕК ПРОТИВ СРБА -Аустроугарски војник Тито – различито кадрирање фотографије

Аустроугарски војник Тито – различито кадрирање фотографије

Аутор: Н. Белићсреда

„Тито у Првом свеском рату – различито читање једне фотографије”, назив је дискусије која је поводом стоте годишњице од почетка Великог рата организована у Музеју историје Југославије. Теме овог научног скупа, уз слику која Броза приказује у аустроугарским редовима, биле су и његово учешће у 42. „вражјој” домобранској дивизији коју су чинили житељи Хрватске, његова предаја и живот у Русији, кретање и дејства његове војне јединице на територији Србије, истицање на основу којег је стекао ранг каплара, а потом и поднаредника…

– Сигурно је да је Тито касније ретко причао о тим догађајима. Приликом приказивања ове фотографије 1970. на изложби поводом 50. годишњице од оснивања КПЈ није негирао да је он на слици, али је рекао да је настала негде у Галицији. С обзиром на то да су припадници 42. дивизије тамо ратовали 1915. то није тачно, јер се слика појављивала у хрватској штампи пре одласка те јединице на руски фронт, са потписом да је реч о борбама на Дрини. То је могуће проверити, али поједини кључни детаљи, најпре аутор, а потом и тачно место и време нису познати – наглашава Веселинка Кастратовић-Ристић, музејска саветница МИЈ-а и једна од организатора дискусије.

На скупу су говорили судски вештак за фотографију Милан Симић, др Никита Бондарев из Руског института за стратешка истраживања, доцент на Филозофском факултету др Александар Животић, др Милан Терзић са Института за стратегијска истраживања и Данило Шаренац са Института за савремену историју. Анализа слике на којој је Јосип Броз са пушком у лежећем положају показује да се данас на многим местима појављује само део целог снимка. Део који недостаје показује да су изнад Броза два официра, а иза њих још један војник покрај крова земунице. На основу прегледа хрватске штампе утврђено је да су се појавиле две различите фотографије, вероватно настале једна за другом, с обзиром на истоветан изглед рова и актера. Једна се нашла у „Илустрованом листу” 3. октобра 1914, а друга у „Јутарњем листу” 11. новембра 1914.

Милан Симић каже да није познато шта се догодило са оригиналним сликама на којима се види Јосип Броз на положају у Првом светском рату и да су данашње копије настале од већ преснимљеног примерка.

– Није познато ни када ни како је то умножавано. Једино што нам је јасно јесте то да је на њима Тито и да је снимљен пре октобра 1914. Суштина је да се у целом кадру иза њих види земуница какве су грађене у позадини, а на једном снимку обојица старешина стоје по страни и нису сконцентрисани на борбу већ гледају у правцу објектива, не обраћајући пажњу на фронт. На основу тога делује као да су сви део неке позадинске јединице у дефанзиви, а не у налету на непријатељски положај – закључак је Милана Симића.

------------------------------------------------------------------------------------------

Од 25. пука „вражје” дивизије до заробљеништва у Русији

У излагању „Борбени пут 42. дивизије 1914. у Србији” Александар Животић навео је да је Тито служио у 10. чети, 3. батаљона, 25. пука „вражје” дивизије.

– Арчибалд Рајс, који је касније анкетирао жртве, утврдио је да су злочине чинили 26. 27. и 28. пук. Међутим, каснија истраживања показала су да је и допунски батаљон 25. пука који је водио тадашњи мајор Славко Штанцер такође одговоран за низ злодела – навео је Животић.

Никита Бондарев говорио је на тему „Јосип Броз у заробљеништву у Русији” и описао на који се начин будући Тито у Галицији предао Русима – када је 42. домобранску дивизију напала формација Черкеза позната под надимком „Дивља дивизија”. Руски историчар описао је и како је рањени Броз провео пет година у заробљеништву и бекство из логора, док се није прикључио црвеногардејцима.