logo3

ЈОВАН МАРКУШ '' ЗЕЛЕНИ ТОП НА СРПСКОМ ЦЕТИЊУ ''

Топ "Зеленко" са Жабљака Црнојевића који је изложен у ,,Биљарди" (Манастирском конаку Цетињског манастира)

Прије него данашњи "брисачи памћења" склоне овај вриједни музејски експонат, или избришу натпис на топу "Зеленко" , који је изложен у здању Манастирског конака Цетињског манастира који популарно називају и Биљарда, корисно је да имате његову фотографију у својој архиви.

Приликом ослобођења тадашњег турског утврђења Жабљака Црнојевића, на једном од топова који су јунаци из Ријечке нахије назвали " Зеленко", урезани су сљедећи стихови митрополита Петра II Петровића Његоша:

" Црногорци кад оно витешки,
Жабљак тврди турски похараше;
Онда мене старца заробише, 
На Цетиње србско довукоше

Мјесеца марта 10.1835"

Напомена: 
Здање Манастирског конака Цетињског манастира, који популарно називају и Биљарда, једноставно је без икакве правне процедуре 1944.г. отето Цетињском манастиру, да би краће вријеме било коришћено као коњушница, Послије 1945.г. у њему је једно вријеме била смјештена трговачка и техничка школа. Послије реконструкције 1951. године у здању Манастирског конака смјештен је на спрату Његошев меморијални музеј а у приземљу новоосновани Народноослободилачки музеј на Цетињу. 
До данас насилно отето здање Манастирског конака, које је неодвојиви дио Цетињског манастира, није враћено стварном власнику, иако је од насилног заузимања од стране комунистичких власти прошло 70 година.

Фотографија корисника Јован Маркуш

 • Јован Маркуш

  Јован Маркуш Стихови на топу митрополита Петра II Петровића Његоша:
  " Црногорци кад оно витешки,
  Жабљак тврди турски похараше;
  Онда мене старца заробише, 
  На Цетиње србско довукоше