logo3

МИЛУТИН ОСМАЈЛИЋ ''ЦРКВЕНО УЈЕДИЊЕЊЕ И МИТРОПОЛИТ МИТРОФАН БАН''

ЦРКВЕНО УЈЕДИЊЕЊЕ И МИТРОПОЛИТ МИТРОФАН БАН

Митрополит црногорски Митрофан Бан (1841-1920) био је предсједник Средишњег архијерејског сабора (1919/20), као врховног управног органа, приликом спровођења уједињења Српске православне цркве. Ко је и какав је био Митрофан Бан, који је за митрополита Црне Горе, Брда и Приморја хиротонисан 18. априла 1885. године у Русији, у Санкт Петербургу, види се из његове Ускршње посланице (1919). Дубоко је поштовао световног господара Црне Горе краља Николу, али су му Црква и њен поредак били још више на срцу и на савјести. Не само њих двојица него и цјелокупно свештенство Митрополије црногорске, као и народ, прихватили су, са одушевљењем, уједињење Митрополије и других епископија у Пећку патријаршију 1920. године. Сам краљ Никола из изгнанства је једино протествовао што се то догодило у Сремским Карловцима а не у његовој Пећи!

Једини који се бунио против црквеног уједињења архимандрит из Америке, Никодим (Јањушевић), да би се и он касније прикључио уједињењу и вратио у земљу. Био је велики пријатељ краља Југославије Александра Карађорђевића. Убијен је 1941. године, од стране комуниста, као старјешина манастира Жупа никшићка.

Зашто данашњи "аутокефалисти" у Црној Гори не траже аутокефалност од барске надбискупије, која је на тај степен уздигнута у дукљанско-зетска времена од папе? Ако су истински за православље, онда нека поштују њен вјековни поредак и устројство Источне цркве. Ако су за Римску цркву, зашто јој поштено не приђу? Ако нијесу ни за једну ни за другу цркву, онда нека за своју племенску цркву не проглашавају за "аутокефалну", а још мање за "Црногорску цркву", јер такве, на таквим темељима и са таквим суженим хоризонтима и начелима у Црној Гори није никада било - како стално подсјећа митрополит Амфилохије. Поред доскорашњих раскола и омраза које су се неријетко претварале на дјелу у национално лудило братоубилаштва, тиме се ствара још један најопакији раскол, који угрожава саму срж и светињу Црне Горе. Досад се нико није усудио да то учини, па чак ни највећи послијератни богоборци. "Зар је пало у дио овом покољењу да на себе навуче то страшно проклетство цијепања нешивеног хитона Христовог" , пита се високопреосвећени владика, јер је давно речено - ко разара Цркву Божју, разориће њега Бог!

МИЛУТИН ОСМАЈЛИЋ