logo3

ТРИНАЕСТИ ЈУЛИ У ЦРНОЈ ГОРИ НЕКАД И САД

ТРИНАЕСТИ ЈУЛИ У ЦРНОЈ ГОРИ И ЉУБО ЧУПИЋ


Чедомир Љубо Чупић (Сједињене Америчке Државе, 1913 — Никшић, 9. мај1942), студент права, политички комесар чете у Никшићком НОП одреду и народни херој Југославије. Његово храбро држање и побједоносни осмјех на губилишту овјековјечен је фотографијом, која је постала симбол отпора и обишла је свијет.

Данас су два значајна празника за Црну Гору,дан државности и дан општенародног устанка.Црна Гора се на Берлинском конгресу 13 јула1878 год.изборила и стекла независност,а 13 јула 1941 устала против окупатора.Међутим,тај устанак су комунисти искористили да спроведу тзв.револуцију(оружана смјена власти),заваде народ и поведу крваво коло братоубилачког рата...Тај рат још није завршен,јер наследници комуниста,титови пионири и омладинци и дан данас владају уз помоћ рецепта из старог Рима „ЗАВАДИ,ПА ВЛАДАЈ!"Фалсификују историјске чињенице,па чак својим друговима из рата који су дали животе за Југославију,силом на срамоту,каче на гробљима алај барјаке умјесто југословенску или црногорску тробојку.А ево грб Социјалистичке Републике Црне Горе гдје стоје тробојка и Његошева завјетна капела...Значи ипак су они су поштовали нешто,а ови ништа.

Зоран Б. Дамјановић

Фотографија корисника Зоран Благојев Дамјановић

Истина о "хероју" Чедомиру Љубу Чупићу

Заробљен је заједно са скојевком Јоком Балетић.
Нигдје се не спомиње да је приликом заробавања или у ранијим борбама показао неку храброст,осим што је чета чији је он политички комесар био ,у Озринићима побила већи број дјеце ,жена и стараца,чији су лешеви два дана лежали у мјесној цркви.
Због тога му је суђено на суду и осуђен је на смрт стријељањем,9.маја 1942.Бранилац му је био дипломирани правник,што су такође били и судија и тужилац.
Чувена фотограија коју обично прати текст:"Љубо Чупић на стријељању...", очигледно није са стријељања јер се на овој другој види да је Љубо на стријељању био обријан тј. без браде.
Комунисти кажу да је звјерски мучен прије него што је осуђен.На слици са "пркосним осмјехом" се не могу запазити ни најмањи трагови "вишедневног,звјерског мучења",а морало их јр бити,ваљда. 
Било како било,Љубо је,лака му црна земља, због ове фотографије проглашен народним херојем.
Иначе аутор фотограије је извјесни италијански фотограф Карло Равнић,из Ријеке,прикривени комуниста,који је након капитулације Италије пришао партизанима и био командант једне бригаде.
П.С.Фотограф није забиежио тренутак уочи стријеања када,по свједочењу присутних,Љубо удара ногом у путир са Светим Причешћем у тренутку када га је свештеник понудио да се причести.
Интересантноје и то што је његов брат Мартин,иначе партизански активиста, недуго након Љубовог стријељања пришао четничком покрету.

Фотографија корисника Зоран Благојев Дамјановић