logo3

ПОСЈЕТА КЊАЗА ЦРНЕ ГОРЕ НИКОЛЕ ПЕТРОВИЋА КРАЉУ СРБИЈЕ АЛЕКСАНДРУ ОБРЕНОВИЋУ У БЕОГРАДУ, НА ВИДОВДАН 1896.

ПОСЈЕТА КЊАЗА ЦРНЕ ГОРЕ НИКОЛЕ ПЕТРОВИЋА КРАЉУ СРБИЈЕ АЛЕКСАНДРУ ОБРЕНОВИЋУ У БЕОГРАДУ, НА ВИДОВДАН 1896.ГОДИНЕ

Ево како је Књаз говорио тог дана а преносе тадашње ''Вечерње Новости'':


"Величанство ! Промисао божја нас је двојицу означила да смо владари и управљачи српскога народа.Проникнути том светом задаћом и најврућом жељом да то по божјој вољи вршимо, дужни смо ми све учинити за племенити и драги наш народ српски који,да се исправи за слогом,вапије.Јер само на дому сложан народ јак је и од других уважен.

И данас на устанке видовданске, драги мој брате, а пред лицем милога нам Српства,поднашам ти израз чист као најпрви зрак сунца који је јутрос врх мога Ловћена обасјао, израз оне благословене слоге и љубави коју народ жели да међу нама постоји.Загрљени и слогом спојени нас ће добри српски народ, испредвајан, а из три вјере, благосиљати; благосиљаће нас сјенке умрлих мученика српских; благосиљаће нас робље српско.Он ће наш примјер сљедовати, те сложан сав ће вјеровати једну вјеру,вјеру спасавајућу,вјеру народности.

Цијело је Српство данас у духу с нама, а што оно жели, желимо и ми двојица. а наша је задаћа да га поведемо правцем његових тежњи.Наш је народ и свјестан и праведан. он за туђим не тежи; он жели само своје и ничије осим своје, јер је сам изрекао:Отето - проклето! Посједници свега,ми смо позвани бити ревносни сународници других срећних народа на пољу напретка, развића и цивилизације...
Ја подижем ову чашу у твоје здравље, Величанство, и у здравље српскога народа."-истакао је тада Књаз Никола у Београду.

                       Прилог припремила редакција ''Глас Холмије''