logo3

ДИО ПОЗДРАВНИХ ТЕЛЕГРАМА, КОЈИ СУ ПРИСТИГЛИ ИЗ СВИХ КРАЈЕВА ЦРНЕ ГОРЕ, ВЕЛИКОЈ НАРОДНОЈ СКУПШТИНИ У ПОДГОРИЦИ 1918.Г.

 

Народно расположење у току рада Велике народне скупштине може се видјети и из поздравних телеграма који су пристигли из свих крајева Црне Горе. Као илустрацију прилажемо неке од њих: Митрополита црногорског Митрофана Бана, Епископа захумског Кирила Митровића, предсједника Народне скупштине изабране 1914. године Мила Дожића, некадашњег министра унутрашњих дјела војводе Лакића Војводића, званичника и грађана Цетиња и становника катунско-ријечке области .

ВЕЛИКОЈ НАРОДНОЈ СКУПШТИНИ

Подгорица

Велики светски догађаји дали су народима да сваки себи одреди правац свога будућег државног живота. Тај исти циљ има да проведе Велика народна скупштина у Подгорици, дјело је историјског догађаја и утолико више значајније од чега зависи част и будућност народа, чији сте ви представници. Имајући ово у виду, те као духовни поглавар молим Бога да вам даде снаге у будућност, да дјело вашег задатка изведете у духу оних узвишених идеала за које су наши славни преци живјели и умирали, а то је ослобођење и уједињење српских народа односно велике Југославије. У то име призивљем благослов Божју на Велику народну скупштину и њено свето дјело.

Митрополит Митрофан Бан 
Цетиње, 12/ XI 1918. г.

ВЕЛИКА НАРОДНА СКУПШТИНА

Подгорица

Најсрдачније поздравља и благосиља трудољубави рад Велике народне скупштине за уједињење српског народа и остварење заједничке отаџбине са Југославијом.

Никшић Епископ захумски, 
11/ XI 1918. г. Кирило


ГЛАВНОЈ НАРОДНОЈ СКУПШТИНИ

Подгорица

Најтоплије честитам побједоносно извојевано васкрсење и жељно очекивано уједињење нашега троименог народа зато смо се вјековима борили и све жртвовали.
Живјела југословенска слога и наше брацко јединство! Живјели побједоносни савезници! Живјели слободобини савезничке војске и патриотски народи!

Мило Дожић

ВЕЛИКОЈ НАРОДНОЈ СКУПШТИНИ

Подгорица

Петвјековне патње српскога народа престале су. Оружје Србина помоћу својих савезника збацило је јарам са себе и туторство туђина. Србин је слободан и уједињен благодарећи својој храбрости и пожртвованости. Престао је сваки јаук Србина. Дигла се тама са српских земаља. Огријало је сунце. Жеље народне остварене су. Врата заједничке куће отворена су да њу уђе сваки Србин, да се братски загрле. Проглашењем уједињења Србије и Црне Горе, нестало је руке која је дизала брата противу брата; нестало је тирјанина, који је гњечио и мучио дио нашега народа.
Официри округа Васојевићског, са данашњег скупа, упућују Великој Народној Скупштини најтоплију честитку за извршење великог дјела. Скупштина је оправдала народне жеље. 
Живјело уједињено Српство и нека се развија и цвјета како сви желимо!
Живио Краљ Велике Србије, Петар I Карађорђевић!
Живјела Велика Народна Скупштина!

14. нов. 1918. год. Дивизијар Војвода
Андријевица Лакић Војводић

ВЕЛИКОЈ НАРОДНОЈ СКУПШТИНИ

Подгорица

Грађани града Цетиња, који су се поздравним говорима српској војсци, која прва донесе вјесник слободе нашем народу, изјавим јасно и гласно за уједињење српског племена а оне у заједници са браћом Хрватима и Словенцима - поздрављају ваш рад у том правцу.
Живјело уједињење Српства! Живјела силна и моћна југословенска држава! Живјела храбра српска војска и њени сарадници! Живјели наши моћни савезници, њихове вође и представници! 
Слава погинулим борцима за демократска начела Европе, за извојевану побједу народним јединствима.

Цетиње, 11/XI 1918. год. Предсједник општине
Вуко Вулетић

ВЕЛИКОЈ НАРОДНОЈ СКУПШТИНИ

Подгорица

Организована цетињска омладина поздравља најсвечанији дан у животу црногорског народа до остварења његове велике идеје, ослобођења и уједињења српског племена, полажем моје најдубље увјерење, да ће Велика народна скупштина, као израз народних осјећаја оживотворити и у дјело привести велику идеју да Црна Гора, са осталим српским народима уједињена ступи у велику југословенску заједницу троименог народа Срба, Хрвата и Словенаца. Цетињска омладина и то добро апелује на Народну скупштину, да се за срамно продати Ловћен симбол свој Црногораца за који је историјски везати његова част и понос достојно се одужити кривцима његове продаје, те капитулације ове храбре земље и њеног народа.
У то име кличемо и поздрављамо Народну скупштину нашег народа, која ће својим радом крунисати велику идеју уједињења српског племена.

Нека живи храбра српска војска!
Живјело уједињено српство!
Живјела Југославија!
За цетињску омладину!

11/ XI 1918. год. Потпредсједник
Душан Капичић

ВЕЛИКОЈ НАРОДНОЈ СКУПШТИНИ

Подгорица

Ви сте пресрећни што вам је у дио пало да први речете оно, зашто је Црногорац предавно тежио, јуначки се борио, мученички трпио, а с поуздањем по уједињењу мислио.
Живјело уједињење! Живјела Југославија!

11/11 1918. Цетиње Вукашин Божовић
Командир

ПРЕСТАНИШТВУ ВЕЛИКЕ НАРОДНЕ СКУПШТИНЕ

Подгорица

Ваш данашњи састанак за велику српску идеју поздрављамо кличући ''Да живи велико уједињено српство, да живе преставници српскога народа из Црне Горе, који су сретњи да пошље ''пестогодишња први огласе брацку заједницу''. Ја се поносим тиме што ми је припало, да у име овамошњих официра, који загријани великом идејом уједињења свагда неустрашиво стајаху на бранику српских идеала изручим поздрав и честитку Скупштини ''Нека је срећан и плодоносан ваш рад''.

Цетиње, 11/11 1918. год . Командир Вуксан Рашовић

ВЕЛИКОЈ НАРОДНОЈ СКУПШТИНИ

Подгорица

Срећан, што сам доживио овај час, у ком се отварају петовјековне жеље и тежње наше и наших предака, да распарчани српски народ опет ступи у једну народну цјелину, за коју идеју Црногорци море крви пролише. У то име кличем:
Живјело уједињено српство! Живјела Југославија!

Капетан 
Шћепан Симовић

ВЕЛИКОЈ НАРОДНОЈ СКУПШТИНИ

Подгорица

Јучерашњом резолуцијом оживотвористе једног од највећег дјела у историји српског народа, које ће се дубоко урезати у срцу сваког Србина и са поносом и хвалом предавати га нараштају. Тим вашим радом као достојни синови ове земље и народа у свему сте се одужили указатом повјерењу. Поносимо се тиме и част нам је што ове наше горе одњихаше ненадмашне синове.
Честитајући вам рад најодушевљеније кличем:

Живјело уједињено српство! Живјели дични посланици Срби из Црне Горе!

14/XI 1918. год
Командир Вукашин Рашовић

ВЕЛИКОЈ ЦРНОГОРСКОЈ НАРОДНОЈ СКУПШТИНИ

Подгорица

Бајонети из српскога оружја из српскога Београда и Цетиња наклоњени на наше српско море. Увјерени у исход вашег великог рада за уједињење српскога народа, као и стварање велике моћне и силне Југославије у то име поздрављамо као представнике црногорског, нашег народа да:
Живјело уједињење Србије и Црне Горе!
Живјела велика, дивна и моћна Југославија!
За омладину доњокрањску.

Цет. 11/11 1918. Предсједник
Јошо Ивановић, народни учитељ

ВЕЛИКОЈ НАРОДНОЈ СКУПШТИНИ

Подгорица

Послије дугог тамновања хитамо да вас поздравимо као прве вјерне тумаче мисли и осјећаја српског народа у Црној Гори - желећи да дјело ослобођења, изведемо с толико дргоцјених жртва, и за толико незаслужених питања, окруните дјело уједињених српских народа у нераздјељивој заједници с браћом Хрватима и Словенцима. Напријед! Смјело! Ослободивши се предрасуда кидајући старе окове, сперите љагу с наше уже домовине, да бисмо ведра чела ушли у заједницу.

Цетиње, 11. нов. 1918.

Петар Космајац ст. инг, Лука Иличковић, ст. јурис, Никола Банашевић ст. филозофије.

ВЕЛИКОЈ НАРОДНОЈ СКУПШТИНИ

Подгорица

Срећан сам што сам доживио овај час, те поздрављам почетак вашега рада на остварењу највећег дјела за које се српски народ борио и мучио вјековима. Живјело уједињење свих Срба! Живјело уједињење Срба, Хрвата и Словенаца!

Цетиње, 11.11. 1918. ПЕТАР МИЛИЋ
Референт П.Т. одељења

ВЕЛИКОЈ НАРОДНОЈ СКУПШТИНИ

Подгорица

Из дубине душе своје поздрављам Велику народну скупштину са жељом да својим радом и пожртвованошћу доприносе да њен рад донесе напаћеном народу срећу.
На костима народним сазидана је данашња зграда уједињеног народа српског, и само помоћу крви и људских живота има да се чува. Ми мали из позадине давали смо жртве на олтар свете идеје и данас смо готови то учињети.
Ја као Српкиња до данас нијесам од тога презала те и данас гледајући вас тако свете и узвишене, ускликујем: да живи народно представништво. Живјело српство.
С поштовањем,

Цетиње 14/11. 1918. Анђа Јовановић
(Удова Мих. Јовановића)

ВЕЛИКОЈ НАРОДНОЈ СКУПШТИНИ

Подгорица

Из дубине својих осјећаја поздрављам почетак вашега рада на привођењу у дјело вјековних жеља нашега племена. Живјело уједињено велико српско племе. Живјела нераздвојна заједница Срба, Хрвата и Словенаца.

Андрија Поповић, ваш омладинац
11/11 - 1918. Његуши
ЦРНОГОРСКОЈ ВЕЛИКОЈ НАРОДНОЈ СКУПШТИНИ

Подгорица

Омладина чевска шаље најсрдачније честитке за срећан почетак рада Црногорске Велике народне скупштине, позватој да оствари аманете наших предака - желећи да српски идеали остварени уђу у велику Југославију.
С поштовањем,

ппар. Ратко М. Вукотић, учитељ Лазар Вукотић, матурант Андрија Вукотић, матурант Глигор Ст. Вукотић, писар Јаков Николић, Милан Драшковић, барјактар Радован П. Вукотић, Саво Вукотић, гимназијалац Петар С. Вукотић.

Чево 11. новембра 1918.

ВЕЛИКОЈ НАРОДНОЈ СКУПШТИНИ

Подгорица

Омладина Ријечко-љешанска одушевљена дјелом сазива Велике народне скупштине, најсвечаније и из свега срца честита почетак рада исте. Омладина је увјерена да ће Велика народна скупштина све препоне које леже на путу остварења петвјековне Србинове идеје - уједињење свих Срба у једну јединствену цјелину уклопити и исту оживотворити. Увјерена је да ће Велика народна скупштина без обзира на личност и положај открити кривце срамне црногорске капитулације и неће дозволити да љага падне на петвјековно непобједиво оружје и симбол црногорски поносни Ловћен чији је врх до дана капитулације китио гроб највећег српског пјесника Његоша. Увјерена је да ће Велика народна скупштина учинити остварење уједињења троимене браће: Срба, Хрвата и Словена у једну велику силну државу Југославију.
У то име кличемо Срећан почетак прве црногорске народне скупштине, кличемо да живи српска непобједљива војска, да живи Југославија.

У име Ријечко-љешанске омладине
Предсједник Станко Прља, поп Панто Кажић
Ријека 11/11 1918. године

ВЕЛИКОЈ НАРОДНОЈ СКУПШТИНИ

Подгорица

Разбраћено и раздијељено српство, које се сада стапа у силну заједницу кличе: Слава вам.
Сјени палих српских витезова по многобројним пољима веле вам: Хвала.
А ми вам мали честитамо ријетку срећу, што вам је пало у дио да положите камен темељац уједињењу дуго искушног српског народа, за које се борише, толика покољења његових врсних синова.
Живјело велико српство. Слава пионирима уједињења.

Цеклин, 14/11. 1918. г. Владо Пејовић

Фотографија корисника Јован Маркуш