logo3

НАРЕДБА КПЈ ЗА ЦРНУ ГОРУ О ИСТРЕБЉЕЊУ ВАСОЈЕВИЋА ЈЕР СУ ОНИ ВЕЛИКИ СРБИ

пише Горан Киковић, проф. историје

Када сам као студент на дипломском раду добио тему ''Војвода Павле Ђуришић'' код проф.др Вељка Ђурића Мишине сусрео сам се са овим документом који је заробљен током Другог свјетског рата код партизана, а коју су четници објавили у емиграцији. Документ доносимо како је и пронађен.

Наредба КПЈ за Црну Гору 5.2.1942. године Строго пов.

НАРЕЂУЈЕМО

Командантима и политичким комесарима са подручја: Колашина, Мојковца, Берана, Бијелог Поља и Андријевице, да одмах без размишљања или тражења неких додатних обавјештења под хитно организују напад на васојевићко племе јер су они велики Срби.

Њих треба најстрожије казнити тако убијајући све редом, све за кога се зна да није за нашу идеологију. Не руководећи се на пол и старост, жене и дјецу, не питајући никога за кривице. Куће конфисковати, а потом запалити, стоку заплијенити.

Уколико би неко од партизанских војника покушао да не поступи по овој наредби, команданти имају такве на лицу мјеста стрељати.

Приликом напада на Васовевиће партизанска војска мора добро водити рачуна, да не дође до сукоба између њих и окупаторске војске, коју наше партизанске јединице не смију да нападају, придржавајући се строго наредбе Врховне партизанске команде уздате 27.12.1941. године а са којом су упознати сви наши команданти и политички комесари и повјереници.
Ову наредбу издаје руководство КПЈ за Црну Гору, Боку и Санџак.

Владо Мартиновић – Бајица
Милован Ђилас