logo3

МИЛУТИН ОСМАЈЛИЋ ''О ЦРНОГОРСКОМ НАЦИОНАЛНОМ ПИТАЊУ МИЛОВАНА ЂИЛАСА''

''О ЦРНОГОРСКОМ НАЦИОНАЛНОМ ПИТАЊУ МИЛОВАНА ЂИЛАСА''

ДАН КАДА ЈЕ РОЂЕНА ЦРНОГОРСКА НАЦИЈА

Орган КПЈ "Борба" је 1. маја 1945. године објавила текст Милована Ђиласа "О црногорском националном питању", без сумње писан по Титовој наруџбини и диктату. Многи овај текст сматрају даном званичног рађања црногорске нације. "Црногорци су Срби и нема никаквог смисла нити треба дозволити цијепање српства. И још даље: Црногорци не само да су Срби него су најчистији Срби, колијевка српства. Као оправдање овог становиштва наводи се прошлост Црне Горе, Његош, народне пјесме итд" ... пише између осталог Милован Ђилас, али та "оправдања" не признаје, па наставља: "Али то је све било до данашњих дана. Сада су се, међутим, стекли услови да се коначно каже да постоји и црногорски народ и да је то најправилније решење јер се црногорска нација (онако како је записано у марксистичком учењу) родила сто година касније од српске".

Значи, како је рекао тада свемоћни Јосип Броз, а до њега свемоћни Милован Ђилас исписао, рођена је црногорска нација, као народ што даљи од српског, како су тврдили Доминик Мандић, Секула Дрљевић и Савић Марковић - Штедимлија. Први под окриљем Ватикана а друга двојица под окриљем Москве, уз "научно објашњење и образложење".

Послије великих драма у својој политичкој каријери, Милован Ђилас се одрекао овог свог текста, али носиоци високих партијских и државних функција из тог времена нијесу, а њихови наследници у савременој, Црној Гори нијесу ни до данас. "И сам почетак уједињења Црне Горе са Србијом, била је велика превара", писао је Ђилас, а његова марксистичка полазишта и данас се потежу иако се Црна Гора одвојила од Србије. Парадоксално је и то што се црногорски сепаратисти представљају као "антимарксисти" и "антикомунисти", док су им пуна уста Ђиласових теорија.

Пише: МИЛУТИН ОСМАЈЛИЋ