logo3

МИЛУТИН ОСМАЈЛИЋ ''ЛАЖ О ЊЕМАЧКОМ ОДЛИКОВАЊУ ВОЈВОДЕ ПАВЛА ЂУРИШИЋА''

ЛАЖ О ЊЕМАЧКОМ ОДЛИКОВАЊУ ВОЈВОДЕ ПАВЛА ЂУРИШИЋА

Ових дана се обиљежава годишњица стравичног злочина, тачније геноцида, над српским народом у НДХ, од стране хрватских усташа (са Јеврејима и Ромима њих 700.000). Тамо је настрадао и војвода Павле Ђуришић, са својом пратећом четом. И данас се, као посљедица комунистичке пропаганде, протура да је војвода био одликован високим одликовањем - "Гвозденим крсом Вермахта", те се позивају на чланак објављен у усташком цетињском листу "Ловћен", 11. октобра 1944. године, који пише да је - четнички командант г. Павле Ђуришић, којег је генерал Недић недавно промакао (хрватска ријеч) у чин потпуковника и помјерио га (хрватска ријеч) и повјерио му дужност помоћника команданта Добровољачког корпуса, добио је од стране Врховне команде њемачких оружаних снага нарочито признање за своје војничке врлине, те је одликован од Фирера орденом Жељезног крста (хрватска ријеч).

Аутор вијести да је Павле Ђуришић, наводно, добио гвоздени крст ( жељезни, на хрватском језику) сам је ту вијест неколико пута демантовао. Ђорђе Москојевич, високи официр НКВД и агент Гестапоа, признајући да је добио задатак да нанесе штету четничком покрету и тако облати војводу Павла Ђуришића. Њемци, у сарадњи са партизанским руководством (МилованЂилас, Коча Поповић, Владимир Велебит) договорили су се са високим њемачким официрима о заједничкој борби против четника, у Горњем Вакуфу, пред операцију "Вајс". Након тога долази до хапшења Павла Ђуришића и разоружавања више од 2.000 четника у Колашину, које интернирају у Њемачку и Грчку. Није ваљда да је војвода ухапшен и интерниран у Њемачку да би му Хитлер дао "жељезни крст", који се само давао за изузетне заслуге високим официрима Вермахта, и никоме више.

Официр Станислав Краков, књижевник и публициста, иначе сестрић генерала Милана Недића, уредник београдских новина "Ново време" и "Обнова", сведочи и каже: "Ако је Ђуришић стварно добио њемачко одликовање од стране Фирера, жељезни крст, тешко да би га усташе, вјерни Хитлерови послушници, на ломачу спалили", 21. априла 1945. године у усташком логору Јасеновац (Стара Градишка).

Пише: МИЛУТИН ОСМАЈЛИЋ