logo3

Легендарни командант летеће Рогатичке бригаде Дринског корпуса РАДОМИР НЕШКОВИЋ. 

Легендарни командант летеће Рогатичке бригаде Дринског корпуса РАДОМИР НЕШКОВИЋ. 
Страх и трепет за усташку и црвену банду у Подрињу и Романији. Од прољећа 1942. до краја рата у Подрињу није било црвених терориста. С обзиром да је Рогатичка бригада била летећа, често је одлазила на друге фронтове попут Далмације да помаже војводи Ђујићу. Познато је да је цикнуо ко змија кад је био напад на усташе у западној Херцеговини на Имотски. Све су спрашили на шта су наишли. Наиме, усташе су биле забаракадиране у неким стенама којима херцеговачки четници нису могли прићи. Нешковићеви људи су се успузали као мачори уз стене, побацали бомбе и тек онда је почело да лети перје.
Још познатија је била битка на Сјемећу 1944. када је са Јовом Планинчићем и Добрицом Ђукићем смлатио више од 200 Шваба. Сачекао је да уђу у потковицу и онда удри из тешких митраљеза. Од камиона су остали само костури. 
Нико не зна шта се десило са њим после рата. Постоји верзија да је 1948. године задњи пут виђен у родним Милковићима и од тада му се губи траг. Претпоставка је да је емигрирао у Америку где је дочекао дубоку старост.

Фотографија корисника Горан Ивана Киковић