logo3

ГОСПОДАР НИКОЛА ПЕТРОВИЋ  И МОЛБЕ УПУЋЕНЕ ЊЕМУ ОД ПОДАНИКА

ГОСПОДАР НИКОЛА ПЕТРОВИЋ  И МОЛБЕ УПУЋЕНЕ ЊЕМУ ОД ПОДАНИКА

 

Чувени су били одговри на молбе и многа питања које су Црногорци слали или су лично ишли код Књаза (Краља) Николе.

Пред почетак рата за ослобођење Херцеговене од Турака 1875-78 године Књаз Никола је дао барјак и прогласио Јовицу Зиројевића за алајбарјактара испред Херцеговачке војске.Ј овица Зиројевић 1904 године упутио је Књазу Николи молбу : " 

"АЛАЈ-БАРЈАКТАР ХЕРЦЕГОВАЧКИ ЈОВИЦА ЗИРОЈЕВИЋ ИЗ НИКШИЋА, МОЛИ ДА МУ ДАТЕ ЗАСЛУЖЕНЕ ОРДЕНЕ ИЗ 1875 ГОДИНЕ, А В.Кр.В.ЗНА ЈЕ ЛИ ЗАСЛУЖАН."

Одговор Књажев : "ДАНИЛОВ КРСТ IV СТЕПЕНА, ХРАБРУ МЕДАЉУ, ВОЈНИЧКУ И РУСКУ СПОМЕНИЦУ."

Чувени су били одговори на молбе и многа питања које су Црногорци слали или су лично ишли код Књаза (Краља) Николе. Све је то ушло у многе књиге као анегдоте. Ево једне такве анедоте и књажевог одговора:


МОЛБА : Нико Милов Вукчевић из Глугог Дола (1903) - већ 31 годину служи вјерно господара и државу, па моли помоћ и "једну медаљу"

ОДГОВОР : "И ја служим тебе и вас цијели народ црногорски ево 43 године, вјерно и поштено, тако ми Бог помогао, без да иштем икоме помоћи, осим Богу, а с медаљом не бих ве(веселији) био."

Ево  још једне такве анедоте упућене Господару :


МАЈ 1903 године .МОЛБА : Шуле Јауковић (бивши перјаник) :


"Ево већ осма година, мучио се и издржавао без ичије досаде. Већ кадар није, па мисли на неко 6 рала слабе земље у Никшић се преселити." Моли књаза "за мало кућице или помоћи да би по старост су 2 роба се склонио."

КЊАЖЕВ ОДГОВОР : "Нека, Шуле, чуо сам држиш дућане и живиш ка` бубрег у лоју."

 

 

Прилог припремио Горан Киковић, историчар