logo3

ГОРАН КИКОВИЋ ''110 ГОДИНА СКУПШТИНЕ ОТОМАНСКИХ СРБА У СКОПЉУ НА СРЕТЕЊЕ 1909. ''

ЈУБИЛЕЈ 110 ГОДИНА ПРВЕ СКУПШТИНЕ ОТОМАНСКИХ СРБА У СКОПЉУ НА СРЕТЕЊЕ 1909. ГОДИНЕ

Прилог припремио историчар Горан Киковић

СРБИ ПОСЛАНИЦИ ИЗ БЕРАНА НА ПРВОЈ СКУПШТИНИ ОТОМАНСКИХ СРБА У СКОПЉУ НА СРЕТЕЊЕ 1909. ГОДИНЕ

Прва скупштина отоманских Срба у Скопљу на Сретење 1909. године.Међу њима били су и посланици Срби из Берана, Бијелог Поља,Рожаја и Пљеваља.
Мало су познати ови подаци широј јавности да је уопште ова скупштина и постојала. И овдје се види да се Скупштина звала Српска као што је била и Велика народна Скупштина Српског народа одржана у Подгорици из 1918. године.
Прва скупштина Срба у Османском царству је засиједала више дана али главне и кључне одлуке донијела је на Сретење прије 110. година. 
На тој скупштини донесене су резолуције о политичким, економским и црквеношколском приликама. Тражило се да се поштују закони, а посебно слободе и равноправност грађана и да се слободно употребљава српско име.Осудили су и анексију Босне и Херцеговине. У другој резолуцији тражили су да српски митрополити добију привилегије какве су добили грчки митрополити. Захтијевали су и да Срби имају права и у епархијама у којима нема Срба митрополита и да се селима остави за право да приме српскога или бугарскога свештеника по својој жељи.

У трећој резолуцији су тражили да се Србима врате отета имања, као и да се сељацима омогући откуп имања од велепосједника.
Списак посланика за српску народну скупштину је сљедећи:

• Беране:Милић Дабетић учитељ за Беране и околину; Милан Цемовић учитељ за Беране и околину.

• Бело Поље: Риста Поповић свештеник за Б. Поље и околину.
• Рожај: Никола Веселиновић свештеник за Рожај и околину.
Плевље: Данило Шиљак свештеник за Плевље и околину; Михаило Куртовић учитељ за Плевље и околину; Стеван Јовашевић механџија за Плевље и околину; Стојан Зафировић наставник за колег. плеваљске гимн.

• Битољ: Јован Ћирковић секрет. Митроп. за Битољ и окол.; Риста Цветковић учитељ за Битољ и околину; Глигорије Божовић наставник за настав. колег. бит. гим.; Риста Ставрић учитељ за учитељство.
• Велес: Ђорђе Стаменковић трговац; за Велес и околину.
• Воден: Стојан Марковић трговац за Воден и околину.
• Вучитрн: Живко Фртунић трговац за Вучитрн и околину.
• Гостивар: Сима Димитријевнћ управ. школа за Гостивар и околину.
• Дебар: Др. Исаило Хаџијевски лекар за Дебар и околину.
• Дримкол: Матија Шуменковић свештеник за Дримкол и окол.
• Дојран: Јован К. Грошевић учитељ за Дојран и околину.
• Ђевђелија: Стојан Ристић свештеник за Ђевђелију и окол.
• Кичево: Јанићије Ђурић лекар за Кичево и околину; Јованче Томић тежак за Кичево и околину.
• Кратово: Јован Поповић управ. школа за Кратово и окол.
• Крушево: Блажа Пашић тежак за Крушево и околину.
• Кочани: Тодор Јовановић управ. школа за Кочане и околину.
• Куманово: Јован Алексић наставник за Куманово и околину. Јован Цакић учитељ за Куманово и околину.
• Мала-Река: Тома Огњановић трговац за М. Реку и околину.
• Малеш: Сава Јергић свештеник за Малеш и околину.
• Митровица: Јован Даниловнћ трговац за Митровицу и окол. Милутин Стерђевић трговац за Митровицу и околину.
• Нова Варош: Стеван Самарџијић учитељ за Н. Варош и окол.; Владислав Протић свештеник за Н. Варош и околину.
• Нови Пазар: Тома Протић свештеник за Н. Пазар и окол.; Јосиф Нићифоровић тежак за Н. Пазар и околину.
• Охрид: Серафим Крстић свештеник за Охрид и околину.
• Паланка: Антоније Тодоровић управитељ школа за Паланку и околину.
• Пећ: Живко Рајевић трговац за Пећ и околину.
• 
• Пореч: Крста Ђорђевић свештеник за Пореч и окол.; Јован Стојановић тежак за Пореч и околину.
• Прешево : Аћим Јелић управ. школа за Прешево и околину.
• Призрен: Петар Костић секретар Митроп. за Призрен и околину; Андреја Гроздановић учитељ за Призрен и околину; Радомир Шабић свештеник за Призрен и околину; Риста Скакаљевић професор за колегијум призр. богосл.
• Пријепоље: Сретен Вукосављевић учитељ за Пријепоље и околину; Димитрије Зиндовић трговац за Пријепоље и околину,
• Прилеп: Глигор Соколовић војвода за Прилеп и околину; Петар Димитријевић трговац за Прилеп и околину.
• Приштина: Стојан Капетановић учитељ за Приштину и околину; Апостол Поповић свештеник за Приштину и околину; Јосиф Поповић учитељ за учитељство.
• Ресан: Глигорије Џамбасовић наставник за Ресан и околину.

• Сјеница: Јован Јанковић трговац за Сјеницу и околину;Вуко Тубић ханџија за Сјеницу и околину.
• Скопље: Др. Алекса Станишић наставник за колегијум скопске гимназије; Митар Шешлија учитељ за учитељство; Александар Илић чиновник за Скопље и околину; Димитрије Поповић учитељ за Скопље и околину; Лазар Рајчић тежак за Скопље и околину.
• Солун: Риста Огњановић наставник за колегијум солунске гимназије; Никола Голубовић учитељ за учитељство; Ђорђе Денковић чиновник за Солун и околину.
• Тетово: Љубомир Аћимовић учитељ за Тетово и околину; Теофило Апостоловић тежак за Тетово и околину;
• Феризовић: Дамјан Прлинчевић управ. школа за Феризовић и околину.
Чланови привременог Централног Одбора: Богдан Раденковић, Давид Димитријевић, Велимир Прелић, Глиша Елезовић, Јован Шантрић, Сава Стојановић, Александар Буквић, Ђорђе Хаџи-Костић, Васа Јовановић.
Војводски: Ђорђе Скопљанче војвода; Мицко Крстић војвода; Јован Стојковић војвода.

Овдје доносимо биографије двојице посланика из Берана и то угледних учитеља :

ДАБЕТИЋ Вукашина МИЛИЋ (1872-1948)
Истакнути, национални и просвјетни радник из плејаде најстаријих беранских просветитеља, дугогодишњи и један међу првим учитељима основне школе код манастира Ђурђеви Ступови, представник Срба у Сјеничкој кази и делегат Сретењске скупштине отоманских Срба одржане у Скопљу на Сретење 1909. године, ујединитељ, предсједник беранске општине, бански вијећник, заслужни грађанин Берана. Како о њему пише Зоран М. Зечевић он се родио у Будимљи код Берана 1872. као други по реду син Вукашинов Дабетића. Основну писменост стекао је код манастира Ђурђеви Ступови, школовање наставио најприје у Идадији-Руждији у Скопљу, потом Сремским Карловцима, а завршио у Призренско-богословско учитељској школи, (XVIII) осамнаесто коло, школске 1894/95. Након завршене богословије посветио се учитељском позиву и постављен за учитеља школе код манастира Ђурђеви Ступови, гдје поред просвјетне дужности активно учествовао у друштвеном животу Берана под отоманском влашћу. 
Послије младотурске револуције 1908. као истакнути борац за народна права биран је за делегата Српске народне странке у Сјеници, и Сретењске скупштине у Скопљу. Након ослобођења Берана у Првом балканском рату постављан је на најодговорнијим дужностима вароши. Био је члан обласног суда (1912), и окружни начелник. Указом Краља Николе I од 13. новембра 1913. именован је за капетана будимске капетаније. Потом писар ђаковичке капетаније са које дужности је отпуштен марта 1914. Као истакнути родољуб током Првог свјетског рата заједно са браћом Вуком и Томом провео је у интернацији, мађарским логорима и тамо остао све до његовог окончања. Послије ослобођења испред будимске општине биран је за делегата Велике подгоричке скупштине 1918; био члан прве краљевске делегације у Француској; Предсједник беранске општине у периоду 1930-35. Почетком јула 1930. изабран је за члана Банског вијећа Зетске бановине за варош Беране на којој функцији је остао до 1940. У саставу делегације Бановине присуствовао је сахрани краља Александра 1934. у Београду. 
Припадао је групи најагилнијих поборника за отварање беранске Гимназије, а по њеном укидању и претварању у самоуправну, свесрдно залагао за поновни повраћај државног статуса. Политички демократских опредијељења сматран је човјеком пуног разумијевања за нове друштвене токове и нове људе. Нарочито је штитио омладину од прогона и хапшења од полицијски власти. Својим ауторитетом и учешћем у раду бројних националних удружења, допринио је свеопштем развоју вароши Берана. Био је благајник учитељског удружења (1911), члан управе Соколског друштва у Суд части (1934), и других 
Између два рата живио је у Беранама, улици Војводе Лакића, а након пензионисања вратио у Будимљу. Био је ожењен Маријом Протић. Како није имао потомства, сву пажњу поклонио је својим синовцима помажући их у школовању. Међуратно Беране сачувало је у најљепшој успомени његову дивну фигуру, увијек одјевеног у свечаном црногорском одијелу, сиједе косе и бркова, достојанственог господског држања, доследног демократу који је кроз све фазе свога живота прошао часно и уздигнуте главе. Једном ријечју био је човјек који је својом појавом и културним опхођењем плијенио људе и саговорнике. За национално просвјетитељски рад одликован је: Даниловим орденом петог степена (1906), Орденом Св. Саве петог реда (1929), и Орденом Југословенске круне трећег реда (1930). Други свјетски рат дочекао је у поодмаклим годинама. Испољавајући нескривени патриотизам одбио је сваку сарадњу са окупатором и остао по страни политичког и војног ангажовања. Послије ослобођења, нова власт му је једно вријеме обуставила пензију. Умро је у Будимљи 1948. и тамо сахрањен у породичној гробници.

ЦЕМОВИЋ Анта МИЛАН (1880 - 1933)

Просвјетни и национални радник, дугогодишњи учитељ и надзорник основних школа, хонорарни наставник од часа беранске Гимназије и Педагошког одјeљења. Рођен је 14. јануара 1880. године у селу Буче код Берана, у породици знаменитог доњовасојевићког главара и првака Анта Делевића-Цемовића. Основно образовање стекао је у школи код манастира Ђурђеви Ступови, XXVI коло Учитељске школе са учитељским испитом зрелости завршио је школске 1900/1901. у Алексинцу као државни питомац Министарства иностраних дјела Књажевине Црне Горе у генерацији са Павлом Чубровићем и Миланом Ненадовићем (Цимбаљевићем). У својим истраживањима о Милану Цемовићу Зоран М. Зечевић истиче да је први пут у просвјетној служби постављен је 13. септембар 1901. за учитеља Основне школе на Полици а потврђен 18. новембра 1902. и остао до 26. августа 1906. ! када је са истим датумом актом Министарства иностраних дјела Књажевине Црне Горе постављен за школског надзорника прекограничних црногорских основних школа у Турској граници за подручје Скадра, Увца и Васојевића, а касније и Андријевици (1909). 
Делегат Сретењске скупштине отоманских Срба одржане у Скопљу на Сретење 1909. 
Школске 1906/07. помиње се у Школи код Манастира а такође и Доњој Ржаници, а током 1914-16. на Бучу! 
Као човјеку од повјерења Књажевског двора на Цетињу повјерено му је формирање већег броја основних школа у заграничним областима уз црногорску границу. Ослобођењем и припајањем сјеверних крајева Краљевини Црној Гори, одређен је да изврши припремне радње на формирању школске општине у новоослобођеним крајевима као и оснивању Ниже државне гимназије у Беранама 1913. године. 
Послије Првог свјетског рата, решењем Извршног народног Одбора у Подгогорици од 27. децембра 1918. поново је постављен за привременог школског надзорника беранског среза, коју дужност је вршио до разрешења 9. јануара 1921. и именован за учитеља у Бијелом Пољу (9. јануар 1921-24. мај 1922). По потреби службе био је ангажован у раду беранске Гимназије школске 1919. и 1921. за хонорарног наставника од часа за српски језик, математику и ботанику; и Педагошком одјељењу школске 1921/22. за српски језик. 
Потом је стечајем премјештен у Рожаје (24. мај 1922 - 26. октобар 1923), одакле је крајем октобра 1923. поново постављен за привременог школског надзорника беранског среза, а потом за учитеља беранске основне школе (26. април-27. јул 1926), са којег мјеста је именован за управитеља Женске занатске школе и наставника рачуна и геометрије. Од фебруара 1931. налазио се стално на боловању „пошто је његова болест такве природе да му не дозвољава рад у одјељењу“. 
Током читавог периода службовања запажена је његова жива друштвена активност у раду разних просвјетних и друштвених форума гдје је обављао бројне и одговорне дужности: дјеловође књижничара и читалаца „Учитељског удружења Васојевићке нахије“ (1902), предсједника беранског учитељског удружења (1905), а по ослобођењу Берана октобра 1912. обласног управитеља. Указом Министарства просвјете од 16. јуна 1913. именован је за ванредног члана Просвјетног савјета; Испред беранског округа октобра 1918. делегиран је за посланика Велике народне Скупштине у Подгорици која је прогласила уједињење; биран је за члана беранског Окружног школског одбора (1920), пословођу и члана школског Одбора (1923), предсједника бирачког одбора за избор народних посланика (Беране, септембар 1927), предсједника Одбора за издржавање Више самоуправне гимназије (1929). 
Војни рок је служио у црногорској војсци Првом балканском и Свјетском рату на дужности бригадног интенданта. Капитулацијом Црне Горе одведен је у Аустроугарску интернацију, логор Болдогасон, и тамо остао до окончања рата. Бавио се научним радом. Сарађивао је у Цариградском гласнику, цетињском Учитељском листу и Гласу Црногорца. Своја предавања: Народни обичаји у служби васпитања, и Формални ступњеви (1909) приручник за учитеље НОШ награђен од Књажевског Министарства, публиковао је као посебна издања. 
Сматран је великим организатором, способним и вриједним просвјетним радником, уважаван за једног од најспремнијих учитеља ових крајева, оцјењиваног од стране просвјетних инспектора одличним оцјенама. За рад на народном просвјећивању одликован је: Даниловим орденом петог степена (1906) и орденом Св. Саве четвртог реда (1922). Из брака са Милицом Бакић, обродили су потомство: Драгомира (1912), Слободана (1912), Бранислава (1913), Наду (1919) и Чедомира (1921). Преминуо је послије дужег боловања 26. маја 1933. у Беранама и сахрањен на варошком Српском православном гробљу.

Напомена аутора: У школским документима води се под именом Миљан или Милан Делевић- Цемовић, мада се лично потписивао као Милан Цемовић. На споменику је уклесано име Миљан! 
В. ДАЦГ Службенички лист!

Фотографија корисника Горан Ивана Киковић

Фотографија корисника Горан Ивана Киковић

Фотографија корисника Горан Ивана Киковић