logo3

ГОРАН КИКОВИЋ ''ДОКУМЕНТА КОЈА ПРИКАЗУЈУ КАКО ЈЕ НЕСТАЛА СТАРА ВАСОЈЕВИЋКА (БРЂАНСКА) НОШЊА ПОТИСНУТА И ЗАБРАЊЕНА ОД ЦРНОГОРСКЕ ''

Фотографија корисника Горан Ивана Киковић

(Oбјављено у броју 2 часописа ''Глас Холмије'' од августа 2012. године)

Већина не зна или први пут сазнаје да је постојала васојевићка народна ношња која нема никакве сличности са црногорском. 
Истраживач Владимир Дворниковић у својој књизи ''Карактерологија Југословена'', издатој у Београду 1939., на 105-тој страници, у поглављу ''Југословенски народ као уметник'', описује васојевићку народну ношњу коју су Васојевићи имали прије припајања Црној Гори као и начин на који се вршила асимилација Брђана у Црногорце.

Факсимил 505-те странице књиге ''Карактерологија Југословена'' аутора Владимира Дворниковића, издатој у Београду 1939-те, у којој се - у поглављу ''Југословенски народ као умјетник'' - исцрпно описују сва обиљежја васојевићке народне ношње

Дивна Вековић из Лушца код Берана деценијама је сакупљала народне умотворине, посуђе, ношњу из Старе Србије (посебно Васојевића), али и из Црне Горе и других српских крајева. Убијена у Словенији од стране партизана 1945. године. Ова слика Дивне Вековић у народној ношњи из Васојевића објављена је у књизи др Радослава - Јагоша Вешовића "Племе Васојевићи" - Сарајево, 1935.

Фотографија корисника Горан Ивана Киковић

 

Фотографија корисника Горан Ивана Киковић

 

 

Milutin Osmajlić

Милутин Осмајлић- Васојевићку ношњу, и мишку и женску, можете видјети у сталној, вишедеценијској, поставци Етнолошког музеја у Београду. Ношње немају никакве везе са црногорском, коју су, на кашичицу, донијели у Васојевиће главари, блиски Цетињу, за своје кћери, и за себе, наравно. Презентент женске ношње била је чувена Васојевка Дивна Вековић, која никада није пропуштала прилику, боравећи након Париза у Беранама, да на суботњи пазарни дан, у ношњи, прошета беранским орогледом (корзом).