logo3

ВАСОЈЕВИЋИ НАЈВЕЋЕ СРПСКО ПЛЕМЕ

ВАСОЈЕВИЋИ НАЈВЕЋЕ СРПСКО ПЛЕМЕ

Они су највеће племе и воле да владају!
Аутор: мондо.ме

 На импресивној листи славних припадника овог племена је и једна холивудска звијезда, некада најбоља тенисерка планете, чланови последње српске династије, друга Звездина звијезда, најбољи голман Мундијала, бивши предсједник Србије…


Од свих племена у Црној Гори, Васојевићи су заједница која се понајвише формирала по родној основи, односно поријеклу. Слично Бјелопавлићима, ово племе није добило име по неком мјесту, већ по свом родоначелнику (Васоју или Васу), и сматра се најчистијом етничком племенском цјелином у Црној Гори.

Без жеље да судимо о томе који епитет прецизније одређује именицу Васојевићи када је ријеч о поријеклу овог племена, занимљив детаљ је да се на Википедији текст о Васојевићима на ћирилици и латиници разликује само у етничком префиксу! На ћириличној верзији наводи се тако да је ријеч о највећем српском, а на латиничној да је у питању највеће црногорско племе! 

И "ћирилично" и "латинично" тумачење поријекла Васојевићима наводи да постоје двије верзије народног предања о родоначелнику овог племена.


 По једној Васо је био рођак Вукана Немањића, рођен у Призрену, и у епохи Цара Душана носио је војводску титулу. Њега је наслиједио син Стево Васојевић који се у народним пјесмама о Косовском боју помиње под именом Стеван Мусић.

И по другој верзији, Васо који је зачео највеће племе у Црној Гори  има “плаву крв” јер је ријеч о сину неког херцеговачког краља, који се у Лијеву Ријеку доселио однекуд из Херцеговине. Село Лијева Ријека које слови као срце Васојевића, иначе, широј јавности постало је познато по томе што породица бившег предсједника Србије и СР Југославије Слободана Милошевића потиче управо из овог мјеста.

Племе Васојевићи насељава простор Лијеве Ријеке у сливу Мораче и на Тари испод Комова, предио око горње долине Лима, и око старе Будимље. Једна од најспецифичнијих одлика припадника овог племена је снажна везаност за матицу упркос континуираном расељавању по читавој Црној Гори, Србији али и Босни и Херцеговини.

Родоначелник Васојевића је, по легенди, имао још четири брата која су такође били родоначелници великих племена: Пипо је основао племе Пипера, Озро Озриниће, Красо албанско племе Краснићи а Ото такође албанско племе Хоти!

Руски историчар, етнолог и атнрополог Павел Аполонович Ровински, који је током 25-годишњег боравка у Црној Гори написао више капиталних ђела о прошлости, животу и обичајима овог поднебља, наводи да Васојевићи „нису знали да објасне, одакле и када је Васо дошао у Црну Гору“. Он је сматрао да је недостатак те информације последица тога што Васо није био ни дошљак ни српски пребјег у Црној Гори, већ је поникао и постао челник племена Васојевића у Лијевој Ријеци гђе је формирана почетна племенска територија и племенско језгро овог племена.

Већина старијих Васојевића данас могу да наброје све пасове својих предака до самог родоначелника племена. Ријеч је, мање-више, о двадесетак пасова што, узимајући у обзир просјек од око тридесет година од паса до паса, који се у науци сматра објективним, потврђује предање да Васојевићи на овим просторима живе најмање шест вјекова.

Оно по чему је ово племе такође препознатљиво је и тзв “Васојевићки закон”, који је заправо био народна модификација Душановог законика, и који је садржао 12 тачака.

Др Слободан Томовић писао је да је овај закон “имао силно морално дејство у народу" те да је “он прецизирао моралне, па и физичке норме за оне који доведу у питање част, углед и интерес шире народне заједнице".

Прва тачка Васојевићког закона гласила је: 

“Да се беспоговорно умире сва братства васојевичка и србљачка. Ко не буде олџија, да буде нагонџија”.

“Да мушка глава буде триста гроша, а женска триста један”.

Војвода Машо Ђуровић, у улози делибаше на крсној слави Петровића, на молбу књаза Николе, после уобичајене здравице издекламовао и од чега Бог треба да сачува црногорског господара. Набрајајући од чега Бог треба да сачува краља Николу, војвода Машо поменуо је и “васојевићко кумство”. 

Васојевићко кумство стигло је на “црну листу” Војводе Маша због тога што је српки вожд Карађорђе убијен по директном наређењу његовог васојевићког кума Вујице Вулићевића…

ПОЗНАТИ ВАСОЈЕВИЋИ


Црни Ђорђе Петровић је, иначе, и најславнији Васојевић на импресивној листи знаменитих историјских личности које су поријеклом припадале овом племену.

Између осталог, Васојевићи су били и херој Првог свјетског рата војвода Петар Бојовић, чувени ратник војвода Миљан Вуков Вешовић, најпознатији шеф црногорске дипломатије војвода Гавро Вуковић…

По Карађорђу, Васојевићко поријекло имају и чланови последње српске династије Карађорђевић. Краљ Петар Први Карађорђевић је тако, још прије доласка на престо тајно дао новац да се у Краљама код Андријевице, на мјесту одакле је у Србију одселио његов предак, подигне кућа која и данас постоји.

Васојевићи су и чувени геолог предсједник Српске краљевске академије професор Јован Жујовић, филозоф и политичар Светозар Марковић, писци Михаило Лалић, Никола Милошевић и Радован Зоговић…

На списку прослављених спортиста из редова Васојевића су, између осталих, највећи дриблер југословенског фудбала и друга “Звездина звезда” Драгослав Шекуларац, чувар мреже Партизана и југословенске репрезентације и најбољи голман Мундијала у Чилеу 1982. Милутин Шошкић, некада најбоља тенисерка свијета Јелена Јанковић као и легендарни глумац Драган Николић…

Васојевићи се диче и легендарном спортском новинарком некадашње РТВ Загреб Милком Бабовић која се прославила у бившој СФРЈ јединственим коментарисањем са великих такмичења у клизању на леду.

Чувари “племенске ватре” Васојевића тврде да је и славна америчка глумица Мила Јововић поријеклом Васојевка…