logo3

АВА ЈУСТИН ПОПОВИЋ  О СВЕТОСАВЉУ

АВА ЈУСТИН ПОПОВИЋ  О СВЕТОСАВЉУ

Ево шта каже Ава Јустин у свом чланку: Природно у души Православља и Светосавља сасвим је туђ сваки клерикализам. Јер Православље нема нити може имати жељу за световном влашћу. Световна власт, у начелу, прикривеније или отвореније, санкционише силу и насиље. А то се по свему противи Христовом Еванђељу. Свештеник или првосвештеник, који то санкционише, претвара се у инквизитора. А такво хришћанство у - инквизиторство. Само људи који не разумију дух Православља и Светосавља, могу говорити о неком "православном клерикализму" код нас.
2) Национализам
Свакако позитивна ствар- љубав према свом народу и постовање према другим, за разлику од шовинизма - мржња према осталима. Опрез нам је свакако потребан, јер је било злоупотреба овог термина поготово у другом св. рату. Нацисти је скраћеница за припаднике националсоцијалистицке партије. А национализам нациста свакако је био шовинизам. Зато је одлично говорити о родољубљу.
А говорити о Српском клеронационализму, је потпуно чудно. Јер нико не схвата шта тај појам у ствари значи, у православљу не значи ништа добро и једино би се могао применити на Грке, по познатом случају да само Грк може бити Јерусалимски патријарх, дакле клеронационализам (клерофашизам)
Зато је најбоље говорити о СВЕТОСАВЉУ.
3) националне цркве.... Етнофилетизам је ту са Македонске стране, који не може да поднесе да смо јој ми Мајка Цркве, а срећа у несрећи је клеронационализам/шовинизам/фашизам са Грчке стране што не може да смисли Македоце, па их због тога не признају, иначе би их ко од шале прихватио Васељенски као цркве у Финској, Летонији, Литванији и Естонији и Украјини од Руске патријаршије.
што се Црногорске п.ц. тиче то није ни етнофилетизам, ни клеронационализам, већ секта и политика.

Архимандрит Др Јустин Поповић

Светосавско свештенство и политичке партије
ИЗВОР :Светигора, Цетиње, бр. 30-31, август-септембар 1994.

Фотографија корисника Благоје Мишић