logo3

          '' КОДЕКС ЧАСТИ РУСКИХ КОЗАКА''

                                     КОДЕКС ЧАСТИ РУСКИХ КОЗАКА

''Ми се не рађамо да шетамо кроз паркове и да седимо на меким душецима. Наша света дужност је одувек била да се боримо за родну груду у бескрајним степама, шумама и мочварама, по жарком сунцу или по киши. Наше склониште су најчешће били огњи пламени и журно саграђене колибе … То је наш удес и такав ће остати вовјеки …''

М.И. Платов

Козаци – братство људи, уједињених посебним стањем духа и свести, етике и морала.

Козаци – народ са својом духовном културом, историјом и памћењем. Славна прошлост козаштва, њихових дела и завета предака дају нам за право да са поносом кажемо: ''Слава Теби, Господе, што смо козаци!''

У козаштву је опште добро било увек изнад личног добра. Козаци су увек служили родној груди, православној вери и своме народу.

Козаци! Ми – смо потомци и наследници козачког народа.

Изнад свега, у козаштву су увек били КОЗАЧКА ВОЉА И ПРАВО НАРОДА.

 

  1. ЧАСТ И ОБРАЗ СУ ЗА КОЗАКА ПРЕЧЕ ОД ЖИВОТА

 

Пази на част од малих могу. Достојанство чувај у свакој прилици. Буди спреман да признаш своју погрешку. Ако треба, победи себе сама. Указујући поштовање другима, не унизи себе. Не завиди другима и не држи зла у своме срцу. Не буди гордим и ни у мислима не допуштај себи да си изнад других козака. Никога не подучавај с висока, погледај прво на себе. Буди добронамеран, али не и улизица. Буди широке душе. Ударце судбине примај стоички. Ако починиш срамни чин, буди приправан да сам предузмеш крајње решење.

  1. КОЗАЦИ СУ СВИ ЈЕДНАКИ У ПРАВИМА ''НЕМА НИ КНЕЗА, НИ РОБА, ВЕЋ СУ СВИ РАБИ БОЖИЈИ''

 

Козаци су једнаки како у правима, тако и у одговорности за своје поступке, без обзира на свеукупни статус, образовање, и претходне заслуге.Одлука донета у кругу или на збору – закон је за све. Пунолетном козаку нико не може да одузме реч, осим команданта у строју. Било који козак може бити изабран на било коју дужност. Ради очувања јединства козаштва, козаци не треба да припадају политичким странкама.

  1. ПО ТЕБИ СУДЕ О ЦЕЛОМ КОЗАШТВУ И О ТВОМ НАРОДУ

 

Не чини зло и чувај друге од зла. Буди частан и праведан, не плаши се да пострадаш за истином. Нека Те не заведу ни корист, ни похлепа, ни нечасна добит, нити тренутна слава. Немој се предавати кобним страстима. Буди умерен у пићу, дуван, такође, није добар ни Теби ни околини. Избегавај псовке. Знај: математику су још у тринаестом веку смислили непријатељи руског народа да вређају наше мајке и веру. Пружај пример својим животом и заштити увређенога, помози страдалнику, нахрани гладне, не дозволи слабоме да клоне духом и телом.

  1. ВЕРНО СЛУЖИ СВОМЕ НАРОДУ

 

Козак – слуга и бранитељ отаџбине од спољашњих и унутрашњих непријатеља. Козаштво види своју главну мисију у служби народа и православне цркве за њихову добробит, а не за сопствену добит и славу. Козак је спреман да за то пролије своју крв.

  1. ДРЖИ РЕЧ, РЕЧ КОЗАКА ЈЕ СКУПА

 

Козаче! Запамти да је свака твоја реч – реч твога народа, реч Козаштва. Изречено се не може повратити. Говори, али не распредај , повремено причај – чешће слушај. Истрајност части у речи.

  1. ПОШТУЈ СТАРИЈЕ, УВАЖАВАЈ СТАРОСТ

 

Поштуј старије од себе. Запамти! Без одобрења стараца ни једна важна одлука не може бити донета.Моћ стараца није у сили, већ у ауторитету, заслугама и мудрости. Слушај речи искусних и избегнућеш многе грешке. Свакога старца гледај као на оца и остарелу козакињу као на мајку своју. Са старијима по чину и положају буди љубазан.

  1. ДРЖИ СЕ ВЕРЕ СВОЈИХ ПРЕДАКА, ПОСТУПАЈ ПО ОБИЧАЈИМА СВОГА НАРОДА

 

Козаче! Буди побожан и Богу се моли. Не заборави Оца твојега на небу, а он те неће оставити у тешкоме трену, пружиће ти охрабрења и подршке, и водити те правим путем. Не заборави на православну цркву. Посећуј је и држи се храмова Божијих. Шест дана посвети себи и раду, Седми дан–подари Богу. ''Без Бога, не иди ни до прага''. Ако ти је сумња дотакла душу, а ти не знаш шта да чиниш, поступај по обичајима свога народа и вере својих предака.

Запамти! Козачки обичаји су увек крепили породицу, заједницу и сво козаштво.

Знај, да би имао правилну процену по питањима вере нашијех отаца, спроводи записана учења Светих Апостола и осмог Васељенског православног сабора. Придржавај их се. Буди нетрпељив према јереси и богохуљењу. Ћутати о истини је исто што и одрицати је се.

  1. НЕМА НИЧЕГ СВЕТИЈЕГ ОД ДРУГАРСТВА

 

Са друговима другуј, спаси их из невољи речју, саветом и делом. Како се ти будеш према њима опходио, тако ће и они према теби. И завредићеш љубав од свих, а имали шта боље од тога! Запамти да тамо где је један за све и сви за једног – ту страха нема. Такви су непобедиви.

  1. ПОГИНИ, А ДРУГА СПАСИ

 

Тако је одувек било у козака. Узајамно помагање- је основ козачког братства. Како ћеш погледати у очи мајку свога друга, кога си могао да спасеш и ниси га спасао?

 

  1. КОЗАЧКИ БАРЈАК

 

Барјак – је светиња, треба да је чувамо и да га бранимо до последње капи крви. Крст на њему или икона означавају православну веру, козачки грб – знак козачког удружења или организације. Како што код куће поштује рођену икону, тако је козак дужан да поштује и чува своју заставу. Тамо где је барјак, ту је победа. Тамо где нема барјака, нема победе, већ срама. Непријатеља не могу да поразе кукавице, које су неславно изгубиле заставу.

11. КОЗАЧКА ЗАКЛЕТВА

Под козачким барјаком, козак присеже заклетву на верност православној вери, отаџбини и козаштву. Заклетва је обећање које дајеш Богу на крсту Спаситеља и Његовом Еванђељу , да ћеш свуда и увек бранити православну веру и отаџбину до последње капи крви. Идеш ли против заклетве – значи постајеш издајица рода и издајник козаштва и отаџбине.

  1. ОТАЏБИНА

 

Твоја отаџбина, твоја домовина, тј. то је читава држава, а не само крај, област, округ, село, где си се родио.

Русија – је наша мајка, земља која нас подиже, храни, и даје нам живот, и дужни смо, ако треба, да је бранимо, и дамо за њу све, чак и свој живот. Љубав за отаџбину је свето осећање. Памти све то, и воли своју мајчицу Русију – велику и славну. Ту су светиње – гробови твојих предака. Поштуј их!

  1. БУДИ МАРЉИВ, НЕ БЕСПОСЛИЧИ

 

Сваки козак треба да стреми томе да он и његова породица живе у изобиљу, али не пружајући своју руку, вичући ''Дај!''.Живи од свога рада. Презири нерад. Буди вредан као «жишка».

  1. ПАЗИ НА СВОЈУ ПОРОДИЦУ, БУДИ ЈОЈ ЗА ПРИМЕР

 

Породица – је светиња брака. Нико нема права да се меша у нечији породични живот, а да се то од њега не тражи. Породица – то је темељ козачке заједнице. Глава породице  је отац, њега питај за све.

Оче! Принеси у породицу ауторитет и разумевање. Васпитавај своју децу да буду честити, храбри, добродушни, благородни, али и беспоштедни у борби против зла и издајника отачаства. Васпитавај их као козаке. Пружи деци пристојно образовање. Козак мора пазити на жену, штитити њену част и достојанство, јер тиме осигурава будућност свог народа. Поштуј свога оца и мајку.

Ваистину нама није припала лака улога, али ми смо , ипак. срећни људи.

То је тако зато што:

• живети за православну отаџбину у славу Бога – наша је спремност и циљ;

• борити с њеним непријатељима у славу Бога – наша је света дужност као Синова њених;

• умрети за православну отаџбину у славу Бога – наше је свето право!

     Прилог припремио Благоје Шарић, професор руског језика у пензији