logo3

ПУБЛИСИТА И ПРАВНИК МИХАИЛО МИКАН ПЕРОВИЋ

ЧЛАН ИЗДАВАЧКОГ САВЈЕТА ЧАСОПИСА ''ГЛАС ХОЛМИЈЕ''-БЕРАНЕ

 

 

Михаило Микан Перовић, рођен 1940 године у Краљима, општина Андријевица, од оца Милана и мајке Станке, рођене Дедовић. Основну школу завршио је у мјесту рођења и Андријевици, а гимназију ''Панто Малишић'' у Иванграду. Апсолвирао је на Правном факултету у Београду, а као правник радио у Андријевици и Беранама.

У гимназијским данима истицао се у омладинској школској организацији и спорту, посебно у атлетици представљајући Иванград на републичким такмичењима са запаженим резултатима, а као студент у Београду био члан и окосница Атлетског клуба ''Партизан'' Београд. Истакнути је члан Извиђачке организације Црне Горе од њеног оснивања 1956 године до данас и организатор многих извиђачких манифестација широм СФР Југославије. Био је члан највишег органа извиђачких организација Југославије и учесник више омладинских радних акција. На Правном факултету у Београду истицао се активним радом у студенској организацији.

По повратку у завичај једно вријеме је радио као секретар Занатског грађевинског предузећа у Андријевици, а потом све до пензионисања у Републичком Секретаријату за унутрашње послове. Био је иницијатор и организатор многих друштвено корисних акција на осавременавању живота Краља код Андријевице од изградње основне школе, спомен дома у оквиру кога је формиран завичајни музеј, омладинског дома, локалних путева, успостављање телефонскког саобраћаја и друге инфраструктуре у селу.

Посебан допринос дао је развоју културно~спортског живота села, његовању традиције и историје Васојевића, посебно се истакао у вријеме подизања више спомен~обележја на Књажевцу у Андријевици -истакнутим личностима и догађајима са подручија Васојевића.

У дужем временском периоду био је активни друштвено~политички радник од одборника у СО Иванград, члан Општинског комитета и предсједништва СК и члана ЦКСК Црне Горе. Био је успјешан предсједник Савеза возача Андријевице, члан Вијећа народних скупштина Црне Горе, Удружења Васојевића у Беранама и Андријевици, потпредсједник Покрета за заједничку државу Србију и Црну Гору у Андријевици, почасни члан друштва ''Вожд Карађорђе'' у Вишевцу код Раче, родном мјесту вође Првог српског устанка у Србији Карађорђа Петровића.
Дванаест година од 1991 године био је предсједник Општинске организације Црвеног крста у Андријевици, као и члан скупштине Црне Горе и СР Југославије ове организације.

За дугогодишњи друштвени и хуманитарни рад Микан Перовић је награђен бројним признањима.. медаље заслуге за народ (1979), Ордена рада са сребреним вијенцем (1990), ''Златног јаворовог листа са зрацима'' , највишег извиђачког признања, Плакете Савеза извиђача Црне Горе, поводом активног учешћа, 60 годишњице организације 2016 године, Златне плакете Савеза возача Црне Горе, Златног знака Црвеног крста Црне Горе (1994~1996). Добитник је и више повеља и признања спомен~диплома, плакета, захвалница~од извиђача ЈНА, Клуба добровољних даваоца крви у Андријевици чији је и оснивач.

Добитник је и Повеље Удружења Васојевића ''Васо'' из Лијеве Ријеке за учешће у изградњи споменика на Буковој Пољани, Повеље издавачке ''Комови'' из Андријевице за допринос развоју културе, Велике Повеље од Удружења књижевника, пјесника и умјетника Срба из Црне Горе ''Горска вила'', за велики прегалачки рад у очувању историских вриједности Васојевићког племена и очувању ћириличног писма и српског језика у православној васељенији, Повеље Будимљанко~Никшићке епархије СПЦ и Удружење Васојевића ''Васо'' Лијева Ријека и одбора за изградњу цркве на Буковој пољани на Видовдан 2012 године, Захвалнице~Будимљанско Никшићке епархије СПЦ , Одбора за изградњу цркве на Буковој Пољани, Захвалница Удржења ратних добровољаца 1912~1918 њихових потомака и поштовалаца на Видовдан, Беране 2012 године, Захвалница Клуба добровољних давалаца крви Андријевица 2011 године, Захвалница од Туристичке организације града Бијељина 2014 године, Захвалнице МЗ Раниловићи код Аранђеловца и Удружења Сретенска свитања 2004 године.

Декларација, против уласка Црне Горе у НАТО савез у име Васојевића 2016 године.
Члан је Уређивачког одбора и сарадник листа Пензионер у Беранама.
Члан је и сарадник Издавачког савјета часописа за књижевност, историју и културу ''Глас Холмије'' у Беранама.

Предсједник Удружења ратних добровољаца њихових потомака и поштовалаца 1912~1918 године, Општинска организација Андријевица.

Потпредсједник је Удружења књижевника, пјесника и умјетника Срба из Црне Горе и расејања ''Горска Вила'' из Подгорице.

Члан је Удружења српских књижевика у отаџбини и расејању Андријевица и Књижевне заједнице Југославије у Београду.

Бави се публицистиком. У издању куће ''Комови'' објављене су му три монографије .. ''Црвени крст у Горњим Васојевићима'' (2005), ''Сјај времена и историје~хроника о Краљима и Барама Краљским (2006)'', ''Одред извиђача Милан Перовић~Краље'' са коаутором Игорем Ћировићем 2009 године, ''Отргнути од заборава'' портрети знаменитих личности Краља и Бара Краљских кроз историју у издању Књижевне заједнице Југославије, Београд 2010 године.

Живи и ствара у Краљима.