logo3

МИХАИЛО МИКАН ПЕРОВИЋ ''БОЖИДАР ЗОЊИЋ ПОЗНАТИ ВАСОЈЕВИЋКИ СРБИСТА'' 

БОЖИДАР ЗОЊИЋ ПОЗНАТИ ВАСОЈЕВИЋКИ СРБИСТА 

           Професор Божидар Божо Зоњић рођен је 1932. године у Облом Брду. Основну школу завршио је у Караљима, нижу и Вишу реалну гимназију у Беранама. На Филозофском факултету у Београду дипломирао је српски језик и југословенску књижевност. Предавао је у осмогодишњој школи ''Бајо Јојић'' у Андријевици и у гимназији ''Панто Малишић'' у Беранама. Бавио се публицистиком, ономастиком и књижевном критиком.

             Као ђак и студент учесник је више савезних радних акција на простору бивше Југославије.

             Био је одборник у СО Беране, члан предсједништва ССРН Берана, посланик у скупштини Црне Горе. Један од оснивача Народне странке Црне Горе.

             Као ономастичар био је сарадник Српске академије наука и умјетности у Београду. Прикупљао је грађу са простора Васојевића. Учествовао је у састављању Антологије српског пјесништва коју је приредио Тодо Чолак. Објављивао је приче, критике, есеје. Залагао се за очување српског језика и за државну заједницу Србије и Црне Горе. Писао једа су Црногорци Срби, а њихов језик да је српски. Професор Зоњић, као јавни и културни радник и просвјетитељ дао је пуни допринос афирмацији свог завичаја.

             Добитник је многих награда и признања, међу којима је и орден рада се сребреним вијенцем, општинска награда Андријевице ''17. јули'' и других признања и захвалница.

             Умро је 2005. године и сахрањен је на Српском православном гробљу у Андријевици.

 

                                                                     Михаило Микан Перовић