logo3

МИЛИЧКО ТРИФУНОВИЋ ''ЛАЗАР СЕКУЛИЋ, ПРЕДСЈЕДНИК ПОЛИЧКЕ ОПШТИНЕ 1920-1924.

МИЛИЧКО ТРИФУНОВИЋ: ЛАЗАР СЕКУЛИЋ(1894-1924), ПРЕДСЈЕДНИК ПОЛИЧКЕ ОПШТИНЕ У ПЕРИОДУ 1920-1924.

Заграђе је од свог постојања до данас изњедрило велики број стручњака из различитих области живота и рада, науке и културе. Овдје треба посебно истаћи чињеницу да је у 19. И у првој половини 20. Вијека Заграђе дало два знаменита човјека који су имали водећу улогу у Горњем полимљу и Полици.

Први је Поп Јосиф Михајловић Поповић(1810-1865), који је од 1852. године као истакнути просвјетитељ, ратник и дипломата именован за првог црногорског капетана у равном Хасу чија је капетанија обухватала 14. села од Бихора до Шекулара.

Друга знаменита личност Заграђа и Полице 20. вијека свакако је Лазар Радосавољев Секулић,рођен је у селу Заграђу у једној од најугледнијих кућа тадашње Полице. Отац Радосав Лале Радић-Секулић учесник је познатог кокошињег, балканских и Првог свјетског рата који се истакао у борбама на Дебелом брду, Гласинцу и у јуришу на Тарабаш при заузимању Скадра у балканском рату против турака. Лазар је и потомак Јосифа Поповића јер му је мајка Видосава из ове гласовите куће. Лазар је и сестрића националног јунака Блажа Поповића. Једно је од 12 дјеце својих родитеља која су се одгајала и васпитавала на поштењу и јунаштву.

Лазар је као што се из предходног види изданак са обје старне од угледних родитеља и предака па као такав иако је имао само завршену основну школу одликовао се писменошћу и добрим познавањем турског језика и писма којег је научио као самоук јер је имао наслијеђену бистину.

За вријеме Балканског рата био је писар код комаданата Поличког батаљона народне војске Вукоте Пантовића.А послије 1913. Био је секретар Општине Поличке чије предсједник тада био Милисав Кастратовић. Познато је да је у том времену Поличанима преводио тапије са турског на српски језик. Био је веома популаран у народу јер је овај посао радио без паре и динара.

Послије завршетка Првог свјетског рата на Полици је успостављена општинска власт а Лазар је 27.08.1920. изабран за првог предсједника Општине Поличке у новоформираној краљевини Срба,Хрвата и Словенаца.Колико је био омиљен у народу 19.08.1923. изабран је по други пут за предсједника општине али га је прерана смрт 15.07. 1924. Године у замаху његове највеће каријере. На мјесту предсједника општине свестрано се залагао да тада заостала Полица добије путну инфраструктуру а 1021. Његовом заслугом Полица добија нову школу.

Колико је познато на основу докумената и писаних извора тога времена Лазар Секулић, је обављао и душност предсједника суда у периоду од 1923-1924.године. Био је један од иницијатора разграничења Општина Рожајске и Поличке. Према његовој сугестији Вукашин Радић и његови синови са породицама су приликом пописа становништва 1920.године презиме Радић промијенили у презиме Секулић.

Био је ожењен са Станом-Цангом Губеринић са Горажда али нажалост нијеу имали дјеце и тако се ова чувена лоза са његове стране гаси,али су остали његови синовци и синовице, који су наслиједили својим знањем и прером свог стрица,који су угледни доктори наука, спортисти,народни видари-доброчинитељи...Лазар ће свакако остати запанћен као велика личност свога времена.Његов рад и дјело може послужити млађим генерацијама како се борбом и радом за свој народ може часно борити,јер велики Његош је рекао ''покољења дјела суде што је чије дају свјема''...


Миличко Трифуновић

Фотографија корисника Горан Ивана Киковић