logo3

МИКАН ПЕРОВИЋ'' ТОДОР ЛЕКИЋ ПРВИ ПРЕДСЈЕДНИК БЕРАНА ПОСЛИЈЕ ОСЛОБОЂЕЊА 1912. ''

ТОДОР  М.  ЛЕКИЋ

Народни паметар Тодор Лекић рођен је у Краљима, гдје је завршио основну школу. Даље школовање наставио је на Цетињу, на Учитељскобогословској школи. Брат је племенског капетана Милована, који је погинуо у бици на Новшиће 1879. године, и Михаила, племенског капетана који је у времену око 1873. године стекао основно образовање.

Тодор као угледан и школован човјек био је први предсједник беранске општине послије балканских ратова. У вријеме краља Николе био је посланик у Скупштини Црне Горе. Имао је склоности за поезију, а и сâм је опје-ван у српским народним пјесмама Васојевићâ. Аутор је епских пјесама „Досеље-ници под Комове“ и „Три хајдука“, које су објављене у збирци „Епске пјесме из Васојевићâ“ у издању издавачке куће „Ступови“ из Андријевице (Драгољуба Шће-кића, књижевника). Један је од утемељивача читаонице у Андријевици, основане 1892. године, 35 година послије оснивања Основне школе у Краљима, 1857. године, једне од првих у Васојевићима и Црној Гори.  

(Из књиге  Михаила Микана Перовића ''Отргнути од заборава (портрети знаменитих личности Краљâ и Бâра Краљских кроз историју), издавач Књижевна заједница Југославије, Београд, 2010.)