logo3

ДРАГИША Радованов ЂУРИШИЋ (1946-2018)

СЈЕЋАЊЕ
ДРАГИША Радованов ЂУРИШИЋ (1946-2018)


Дана 26.августа 2018. је у Краљима код Андријевице преминуо Драгиша Ђуришић. Рођен је 1946.године у Краљима код Андријевице. Још као дјечак придружио заједно са својим вршњацима тадашњој старијој генерацији краљских омладинаца која је утемељила извиђаштво у овом селу. Један је од првих краљских извиђача и касније је пронио славу свог Одреда гдје год је био, а извиђачкој идеји је остао вјеран до краја живота. -То можда најбоље осликава један скорашњи примјер, када је постојала идеја да се ради извиђачки центар, Драгиша је понудио дио свог посједа да се на њему подигне објекат у сврху извиђаштва.-пишу о Драгиши његови Краљани из Извиђачког одреда''Милан Перовић''.
- Образовао се, живио и радио у свом завичају, Пeћи, Сарајеву и Подгорици. 
- Био је ведрог духа. Волио је живот и знао је уживати у њему. Са посебним стилом и шармом се дружио и одавао је утисак млађе особе него што је заправо био.
Ипак, живот га није мазио, осјетио је и суровости које судбина носи са собом, али се знао борити и изаћи као побједник.
Стварао је и радио до својих последњих дана. Када је загазио у нешто „зрелије године“ своју сталну жељу за повратком у завичај је испунио и вратио се из Подгорице у родно Краље, гдје је подиогао лијеп кутак за своје старачке дане.
Живио је међу својим рођацима и комшијама и био је омиљен и драг. Активан је био у локалној заједници. Био је Предсједник Црквеног одбора све до своје смрти.Био члан предсједништва Српске народне одбране Васојевића и Лимске долине, члан Удружења књижевника и пјесника Срба из Црне Горе и расијања“ Горска Вила'' из Подгорице, члан Управног одбора Удружења ратних добровољаца 1912-1918., њихових потомака и поштовалаца Општинска организација Андријевица. Драгиша је својим радом у свимовим организацијама и удружењима дао велики допринос а прије свега радом у организацији СНО Васојевића био је искрени борац за српску ствар и популаризацију Васојевића и Карађорђевића, јер су Карађорђевићи од Ђуришића из Краља. Провјерени је пријатељ и сарадник часописа ''Глас Холмије'' из Берана.
-Посебну радост у животу су му пружали негова дјеца - три сина и петоро унучади који ће као и сви они који су га познавали чувати лијепе успомене на човјека какав је био Драгиша.Живио је са супругом Даном у Краљима у чијој су кући сви његови пријатељи били људски и братски дочекани и примљени.

Твоја браћа из ''Глас Холмије''-Беране

Фотографија корисника Горан Ивана Киковић