logo3

ДАРКО ЈОВОВИЋ ''МИЛАН ДРАГАН ПЕРОВИЋ ИЗ КРАЉА КОД АНДРИЈЕВИЦЕ''

Милан Драган Перовић 

                                                                             

        

Дипломирани правник и некадашњи генерални конзул СРЈ у Аустрији и Њемачкој Милан Драган Перовић рођен је августа 1944. године у селу Краље, код Андријевице. Основну школу је похађао у родном мјесту, а гимназију у Беранама. Правни факултет завршио је у Београду 1969. године. На истом факултету похађао је и послиједипломске студије, смјер Међународно право. Упоредо са редовним студијама интензивно је радио на усавршавању страних језика.

            Након студија девет година је радио у Савезном министарству за унутрашње послове у Београду на контраобавјештајним пословима Службе државне безбједности, гдје је стекао звање самосталног савјетника. Године 1980. прешао је да ради у Министарство иностраних послова СФРЈ,  гдје је као дипломата од каријере дошао до звања опуномоћеног министра.

Као југословенски дипломата и човјек, који је важио за доброг познаваоца правно-конзуларне проблематике, од 1982. до 1986. године  био је конзул СФРЈ у Аустрији, а од 1993 до 2001. у СР Њемачкој, тачније у граду Штутгарту.

            Његову дипломатску каријеру обиљежава посебан допринос који је дао унапређењу и развоју односа бивше Југославије са Аустријом и Њемачком. Да је у високим  круговима био радо виђен гост свједоче и бројни натписи у њемачким листовима, представљајући га као генералног конзула и дипомату од изузетне каријере.

Уз посао дипломате бавио се и публицистиком. Његови аналитички текстови објављивани су у бројним листовима и часописима.

Као резервни капетан Војске Југославије децембра 1991. године директно из службе отишао је на мостарски аеродром обављајући дужност помоћника комаданта артиљеријског дивизиона, стичући тако статус борца од 1991. године. 

Перовић је био члан Савјета Покрета за заједничку државу Србија и Црна Гора, као и члан Београдског форума за свијет равноправних који окупља истакнуте интелектуалце, дипломате и генерале.

Током студија био инструктор Савеза извиђача Србије.

Добитник је више признања  југословенских друштвено-политичких организацијка, као и хуманитарних организација и клубова српске и црногорске дијаспоре у чијим је круговима остао као један од омиљенијих дипломата.

            Перовић је недавно премину у Београду, гдје је и сахрањен, остајући уписан као знаменита личност са простора Васојевићâ.

                                                                                              

                                                                                                             Дарко Јововић